Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Prosím o radu. Mám skoro 6 letého syna, on má snad nějakou fobií z nočníku i WC. Kaká mi do plenky, kvůli tomu ho nemůžu dát ani do školky. Když se ho ptám čeho se boji nechce ani slyšet kakání nebo záchod
lékařka říkala že je traumatizovaný z nočníku, posílá mě k pischologovi. Já už si nevím rady, klidně i několik dní nekaka vše drží v sobě, a když už mu dám plenu kaká ve stoje.
![]()
@superpes píše:
Prosím o radu. Mám skoro 6 letého syna, on má snad nějakou fobií z nočníku i WC. Kaká mi do plenky, kvůli tomu ho nemůžu dát ani do školky. Když se ho ptám čeho se boji nechce ani slyšet kakání nebo záchodlékařka říkala že je traumatizovaný z nočníku, posílá mě k pischologovi. Já už si nevím rady, klidně i několik dní nekaka vše drží v sobě, a když už mu dám plenu kaká ve stoje.
![]()
@superpes píše:
Prosím o radu. Mám skoro 6 letého syna, on má snad nějakou fobií z nočníku i WC. Kaká mi do plenky, kvůli tomu ho nemůžu dát ani do školky. Když se ho ptám čeho se boji nechce ani slyšet kakání nebo záchodlékařka říkala že je traumatizovaný z nočníku, posílá mě k pischologovi. Já už si nevím rady, klidně i několik dní nekaka vše drží v sobě, a když už mu dám plenu kaká ve stoje.
![]()
A co zkusit zajít do hračkářství, slíbit, že mu koupíš jakoukoliv hračku, když se vykaká do nočníku nebo záchodu, ať si tu hračku tam osahá a pak říci, že jí musí zpátky vrátit do regálu, že jí koupíš, ale až se do toho nočníku nebo záchodu vykaká, dříve ne. Případně to takto zopakovat.
A to nepůjde ani do školy? S psycholožkou už jsi to měla řešit dávno.
@superpes píše:
![]()
Výjimečně se to objevuje i u zcela zdravých dětí. To jsi ale měla řešit nejpozději kolem 3 let, ne až teď, kdy má věk pro nástup do školy.
@Kipa22 píše:
A co zkusit zajít do hračkářství, slíbit, že mu koupíš jakoukoliv hračku, když se vykaká do nočníku nebo záchodu, ať si tu hračku tam osahá a pak říci, že jí musí zpátky vrátit do regálu, že jí koupíš, ale až se do toho nočníku nebo záchodu vykaká, dříve ne. Případně to takto zopakovat.
Jako toto řešit v hračkářství před prodavačkou a dalšími lidmi v obchodě? Jako vážně? To mu k odbourání traumatu nepomůže, že se o tom veřejně pobaví. Dětská lékařka není psycholog ani psychiatr, příčina může být jinde.
Předpokládám, že má za sebou vyšetření, které vyloučilo organické příčiny.
Mám známou, které to kluk dělal, ale ne až v tak vyhrocené formě, zadržoval pouze stolici a doma kakal do vany. Při močení potřeboval naprosté soukromí. Ale toto má víc lidí/dětí a řeší se to i ve školách, aby tyto děti mohly chodit na záchod v hodinách, případně na učitelské WC, pokud se jedná o starší žáky.
@Kipa22 píše:
Promiň, ale tohle způsobí ještě větší traumatizaci dítěte, to není správná motivace. Nechat dítě aby si osahalo hračku, kterou mu chci koupit a nakonec odejde z obchodu s prázdnou a ještě se tam s nim na veřejnosti bavit o choulostivem problému, to je zadělání na další trauma akorat.
Zakladatelko, já bych to řešila dávno přes toho psychologa, proč se tomu bráníš? Vždyť musí někdy za rok nastoupit do školy ne?
Je mu šest a ještě nechodí do školky? Není to rok před školou povinné? ![]()
A je traumatizovany? Jak probíhalo odplenkování? Řešila jsi to s doktorkou už dřív než až takhle pozdě?
Jedne pribuzne syn ma neco podobneho. Pozde se odplenkoval a s kakanim ma problem dodnes, obcas si kakne do kalhot a porad rika, ze ho to boli. Maminka to neresi. Je mu 7 let.
Res to jak jen to pujde! Nezavrhuj jakykoliv napad, od psychologa po fyzicke vysetreni.