Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Proč by měl někdo bourat panelákové domy, které lidé nezničí sami od sebe. Zbourali jen ty, například v Chánově. Občané zdemolovali byty. Proto musely jít paneláky k zemi.
@Anonymní píše:Životnost? Záleží, kdo v nich bydlí.
Ahoj, co myslíte ze se stane s lidmi co vlastní panelovy dům který se zboura? Myslíte si ze město zajistí nové bydlení a opravdu lidé přijdou jen tak o nemovitost s holýma rukama a nebudou mít nic? Jakou si myslíte ze mají životnost? Děsí mě ta představa ze teď vlastním panelový byt a za X let nemusím mít nic
Ale to je u každé nemovitosti. Každá nemovitost má nějakou omezenou životnost a ta se většinou dá dobrou údržbou prodloužit, ale fakt nemůžeš čekat, že dům bude stát tisíc let. Pokud by se mělo jednat o stav po havárii, tak od toho jsou pojistný smlouvy, takže dům se postaví znovu. A základem při koupi jakékoliv nemovitosti je projít se stavařem celý dům, aby posoudil jeho technický stav, nejen byt, co kupuješ.
@Anonymní píše:
Ahoj, co myslíte ze se stane s lidmi co vlastní panelovy dům který se zboura? Myslíte si ze město zajistí nové bydlení a opravdu lidé přijdou jen tak o nemovitost s holýma rukama a nebudou mít nic? Jakou si myslíte ze mají životnost? Děsí mě ta představa ze teď vlastním panelový byt a za X let nemusím mít nic
Pokud byty nepatří městu, těžko ti najdou nové bydlení.
Plánovaná životnost paneláků, postavených zlými komunisty, byla 30 let, poté se měly podle původních záměrů zbourat a nahradit klasickou, zděnou výstavbou… Pokud se udržují, provádí se rekonstrukce, je možné jejich životnost prodloužit prakticky na neomezenou dobu… Pokud se o ně majitelé nebudou starat a nechají je zchátrat natolik, že budou vhodné už jen k demolici, proč by jim měl někdo něco hradit…???
Když nebudu udržovat svůj dům a nechám ho spadnout, taky mi nikdo nic nedá…
![]()
Tady ta myšlenka mě nikdy nenapadla a zdá se mi naprosto šílená.
Proč by to někdo dělal? Pokud tam nebydlí lidé kteří ten dům budou ničit (třeba Chánov) proč by se to bouralo?
Ty paneláky nestojí zase tolik let aby se museli bourat, myslím že ta životnost je úplně někde jinde než jsme teď.
Mi taky ta myšlenka napadla. Hlavně v souvislosti s tím naším tornádem.
Vím, že životnost paneláků byla na nějakých 30r. a ta byla dávno překročena.
Asi jim to budou muset nějak kompenzovat, nabídnout náhradní bydlení, až jednou nějaký statik pošle panelák k zemi, že dál není šance ho opravami udržovat. Asi jednou tahle situace nastane. Dokud to nenastane, tak můžeme pouze spekulovat, jak situaci vyřeší.
@Kelsey píše:
Asi jim to budou muset nějak kompenzovat, nabídnout náhradní bydlení, až jednou nějaký statik pošle panelák k zemi, že dál není šance ho opravami udržovat. Asi jednou tahle situace nastane. Dokud to nenastane, tak můžeme pouze spekulovat, jak situaci vyřeší.
Když ti doslouží tvůj dům, tak ti taky nikdo náhradu nedá a ještě zaplatíš demolici…Kdo myslíš, že by jim to měl kompenzovat a proč vlastně?
@Kelsey píše:
Ta životnost je ve skutečnosti několikanásobně vyšší. Vždy jde o to, jak se o budovu staráš a většina paneláků ma za sebou revitalizaci. Jak dlouho ti asi vydrží třeba dřevostavba? Ta životnost je někde jinde než u železobetonu. A přitom se vesele staví. A pokud jde o tornádo, tak tam bych se o panelák fakt až tak nebála
Ale já to neberu nijak pocitově, ale jako stavař
I cihlový dům ti bez údržby degraduje. A to hodně. Při tornádu jsou na tom nejhůř dřevostavby - po tornádu zůstaly jen základové desky.
Příspěvek upraven 28.07.21 v 00:51
Normálně udržovanej panelák bude mít životnost takovou, že tě to teď nemusí trápit. A to X bude sakra vysoký, tipuji, že klidně vyšší, než u spousty moderních dřevostaveb apod. Jinak ono se tomu neříká paneláky, ale z železobetonu (a ano, i z železobetonových panelů) se dneska vesele staví lecjaká novostavba, a že by kvalita provedení byla nějak extra vyšší než tehdy… Mám druhej byt ve zděný bytovce z padesátých let, „papírově“ vlastně mnohem lepší barák než ty o pár (desítek) let mladší paneláky, tam by tě o žádným bourání ani nenapadlo uvažovat. A musím říct, že tam jsem se bála vrtnout do zdi, co na mě kde vyskočí, sousedy jsem slyšela mnohem víc než v paneláku… Ale jako se vším, když se o to pořádně staráš, tak nevidím jedinej důvod, proč by se to mělo co bourat. A kdy nestaráš (stejně jako když se nestaráš o zděnej domek, co je mu deset nebo sto let), tak tě to dřív nebo pozdějc dohoní a patří ti to, tam není jedinej důvod, proč by ti to měl co kdo kompenzovat. A tornádo zrovna železobetonový baráky snášej líp než spousta jinejch staveb. A když je semele, od toho je pojištění.
A jak zmiňuje @ugluk, dnes se opět staví bytové domy i ze železobetonových panelů. Není to neobvyklé. Pokud jde o kvalitu současné nové výstavby, je to vždy dost nepříjemné poslouchat mnohé developery, jak jim jde hlavně o peníze. Kvalita (a to i bydlení, funkčnost) je odsunuta na vedlejší kolej. Moderní “Potěmkin”.
@bartsch
Jen píšu, že mi to prostě napadlo, jak by dopadnul panelák. Někoho to asi zas pobouří. Ale jo napadlo mi to. Na vesnicích totiž paneláky nenajdeš u nás nikde. Bytovky jo a ty to očesalo taky pořádně. A ve městě se to oblasti paneláků vyhnulo nebo spíš okrajově je to ofouklo. Šlo to ve městě pásem na zděné bytovky. Ty jsem viděla, jak jsou odrané. Několika patrové firmy a to není žádný papundekl. Takže těžko si představit, jak by po takovém řádění vypadal panelák. Kdyby ho to bralo v plné síle a ne jen to ofouknutí.
Minimálně po paneláku by bylo polystyrenu všude, jak se nově paneláky zateplují. Včera soused povídal, že měl na poli tolik zateplení, že si mohl zateplit barák, halu na traktory a nevím co. Co vše mu tam přiletělo na pola od všude možně.
@Kelsey píše:
Ano. Pokud ten panelák vlastní třeba město s lidi jsou tam v nájmu. Pokud to mají koupený vlastní, tak to opravdu nikdo řešit nebude. Tvůj rozpadající barák ti taky nikdo řešit nebude ![]()
@bartsch Jak je potřeba ošetřovat zděný dům? Dát pozor, aby nanavlhnul (jako někam nezateklo), tj. pořešit střechu, okna a příp. praskliny, pokud by se objevily. A kromě toho ještě něco dalšího?