Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
jj taky jsme měli na střední profesory.Ale když se někdo zezačátku spletl,tak ho nikdo teda neopravoval.
taky jsem chodila na víceletý gympl a taktéž jsme oslovovali pan profesor a paní profesorka
no jasne, profesori - nikdo to neresil, nevadilo mi to. akdy si chtel clovek splhnout, tak rikal profesorko i skolnici ![]()
Ano, na střední škole se oslovení „profesor/ka“ používá běžně, bez ohledu na skutečný titul
. Osobně si nedovedu představit někoho s titulem profesor, jak učí na SŠ
.
Připadá mi trochu malicherné od vyučující, aby studenty opravovala, když použijí oslovení špatné podle, běžného úzu, ale jinak má pravdu, na SŠ se skutečně neoslovuje pane/paní učiteli/učitelko". Nevím proč, ale je to prostě společenský úzus.
Rikej ji pani magistro
to ji nemuze urazit, kdyz magistra je,ne? Myslim, ze neni profesorka ve smyslu titulu, ale prijde ji to hodnotnejsi nez ucitelka, kterou by byla i bez titulu Mgr., takze ma asi potrebu to nejak odlisit… ![]()
Ja to moc nechapu, ale budiz…
mimochodem na sš profesoři klidne učit mohou a na Vš naopak profesoři učit nemusí,ale to asi víš
No tak my říkali na výšce profesore jen profesorům, mgr. magistro, doktorů (čehokoliv) doktore. Na střední taky tak.
Sabriina. píše:
Ahoj![]()
minul. rok jsem nastoupila na šestiletý gympl. Co mě překvapilo, a nemůžu si na to pořád zvyknout (teda zvykla jsem si, al nejde mi to přes pusu), že učitelům s titulem Mgr. říkáme paní profesorko/pane profesore.
Ještě mě ze začátku minul. roku napomenula španělštinářka, že není učitelka.Vždycky jsem měla za to, že profesoři jsou na VŠ.
Taky jste oslovovali na gymplu (nebo na SŠ?) Mgr. profesory?díky, tohle mi už dlouho vrtá hlavou
Také jsme říkali učitelům na gymplu profesoři. Je to takové zažité. Já pak na VŠ řekla tělocvikáři pane profesore
. Tak mně důrazně vysvětlil, že není žádný profesor
. Od té doby tituly používám jak se používat mají a než s někým mluvím, radši si ověřím jeho aktuálě nejvyšší titul
.
Příspěvek upraven 03.03.11 v 15:25
Pudloslava píše:
mimochodem na sš profesoři klidne učit mohou a na Vš naopak profesoři učit nemusí,ale to asi víš
Jestli to bylo na mne, tak vím ![]()
To, že si nedovedu někoho s titulem Porf. představit, jak učí na SŠ, bylo spíš z praxe, když si vezmu, kolik let a akademické a publikační činnosti tomu ti lidé věnují, tak pak asi chtějí „víc“ než učit puberťáky (nic ve zlém). Leda tak někdo v důchodu, kdo je rád mezi mladými a chce si přivydělat pár korun…
Pudloslava píše:
To sice ano, ale když jdu po chodbě a koukám na cedulky od kabinetů - ani jeden profesor.
Přijde mi to vůči profesorům ,,nefér". Ale budiž, nechci hýřit vodu a znepřátelit si je.
Jojo, na střední se profesor používá pro všechny vyučující bez ohledu na skutečný titul.
Na VŠ se oslovuje podle titulu… a těch profesorů tam až zas tolik není.
Jj je to prostě zvyk, taky jsme tak všechny na gymplu oslovovali a neřešili, jestli je inženýr, magistr nebo nic;. Ale počkej, až přijdeš na vejšku, tam už se musí oslovovat titulem správným. Když oslovíš třeba docenta profesorem, akorát se nas… ![]()
Sabriina. píše:Pudloslava píše:To sice ano, ale když jdu po chodbě a koukám na cedulky od kabinetů - ani jeden profesor.
Přijde mi to vůči profesorům ,,nefér". Ale budiž, nechci hýřit vodu a znepřátelit si je.
Neber to jako titul, ber to jako profesi… prodavačce taky řekneš „paní prodavačko“ a třeba je to pekařka ![]()
Jak jsem psala, je to prostě společenský úzus… někde jsem našla tohle: „za první republiky skutečně existovali středoškolští profesoři, kteří toto měli i na svém vysokoškolském diplomu jako název vystudovaného oboru. Později byl titul profesor ponechán výhradně svému původnímu záměru (tedy označení nejvyššího vědeckého titulu), nicméně podle zvykového práva se tak u nás označují středoškolští učitelé i nadále.“
Na střední jsme učitele taky oslovovali profesore. Na střední kde jsme učila já, se nás naopak většina nechala oslovovat pane/paní učiteli/učitelko a pokud tam někdo neznalý hodil profesora, tak jsem mu to vysvětlila, jak to je s nárokem na tento titul.
Tobě bych ale spíš doporučila to rozhodně neřešit s učiteli a podvolit se uzusu(uzu?
) školy. Jsou důležitější věci k řešení ![]()
Příspěvek upraven 03.03.11 v 15:32
Ahoj
minul. rok jsem nastoupila na šestiletý gympl. Co mě překvapilo, a nemůžu si na to pořád zvyknout (teda zvykla jsem si, al nejde mi to přes pusu), že učitelům s titulem Mgr. říkáme paní profesorko/pane profesore.
Ještě mě ze začátku minul. roku napomenula španělštinářka, že není učitelka.
Vždycky jsem měla za to, že profesoři jsou na VŠ.
Taky jste oslovovali na gymplu (nebo na SŠ?) Mgr. profesory?