Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holčičky, prosím vás. Jedno dítě máme,9 let. Celou tu dobu nic.Rok už řešíme Ivf. Měli jsme už 5 vkladů z toho 2 krát jsem otěhotněla, dvakrát ale potratila. Teď nás čeká další Ket.Ja dříve měla panicke ataky ale brala jsem jen při potřebě neurol, žádné AD. Teď se mi to vrátilo. Tak jsem se tedy rozhodla pro Asentru, že se v těhotenství,[pokud by to teď vyslo] může. Nikdo mi ale neřekl, co se stane večer. Jakoby vedlejší účinky než zaberou a to je za 3-6 týdnu. Měla jsem panickou ataku večer jako nikdy. Myslela jsem, že umřu. Až ráno mi doktor rekl, ze než AD zaberou, což jsou min 3 týdny musím k nim brát neuroly, lexauriny abych to zvládla. Což si nemohu vzhledem k tomu, že mě za 6 dni čeká vklad miminka dovolit.Tak jsem zoufalá jako nikdy.Jsou tedy nějaká antidepresiva, nebo něco-cokoliv co mi pomůže, ale mohu to v těhotenství. Samozřejmě to vyjít teď nemusí opět, ale pořad neztracim naději. Mám strach, že mi to v pondělí zavedou a já budu potřebovat neurol atd. Cesty zpět není, už beru hormony atd, takže vklad bude. Četla jsem něco o cipralexu apod, nemám zkušenosti s ničím, krom te Asentry, kterou jsem si tedy vzala jeden prášek a nikdy víc. Moc Vám všem ze srdíčka děkuji za pomoc.
Ahoj holčičky, prosím vás. Jedno dítě máme,9 let. Celou tu dobu nic.Rok už řešíme Ivf. Měli jsme už 5 vkladů z toho 2 krát jsem otěhotněla, dvakrát ale potratila. Teď nás čeká další Ket.Ja dříve měla panicke ataky ale brala jsem jen při potřebě neurol, žádné AD. Teď se mi to vrátilo. Tak jsem se tedy rozhodla pro Asentru, že se v těhotenství,[pokud by to teď vyslo] může. Nikdo mi ale neřekl, co se stane večer. Jakoby vedlejší účinky než zaberou a to je za 3-6 týdnu. Měla jsem panickou ataku večer jako nikdy. Myslela jsem, že umřu. Až ráno mi doktor rekl, ze než AD zaberou, což jsou min 3 týdny musím k nim brát neuroly, lexauriny abych to zvládla. Což si nemohu vzhledem k tomu, že mě za 6 dni čeká vklad miminka dovolit.Tak jsem zoufalá jako nikdy.Jsou tedy nějaká antidepresiva, nebo něco-cokoliv co mi pomůže, ale mohu to v těhotenství. Samozřejmě to vyjít teď nemusí opět, ale pořad neztracim naději. Mám strach, že mi to v pondělí zavedou a já budu potřebovat neurol atd. Cesty zpět není, už beru hormony atd, takže vklad bude. Četla jsem něco o cipralexu apod, nemám zkušenosti s ničím, krom te Asentry, kterou jsem si tedy vzala jeden prášek a nikdy víc. Moc Vám všem ze srdíčka děkuji za pomoc.
1. neurol neber každý den, ale jen když vnímáš, že na tebe jde panika. Dokud nemáš potvrzené těhotenství, tak to fakt nijak nevad - do druhého měsíce není embryo spojené s tvým krevním oběhem. Tak jako tak nechceš brát neurol každý den, protože to prostě je návykový lék.
2. užívej Asentru a prostě vydrž. A nauč se s úzkostí pracovat. Jednak se někam objednej na psychoterapii - ale termín dostaneš až za nějakou dobu. Cipralex funguje stejně jako Asentra, nemá smysl to měnit, protě vydrž. To že se ti zvyšuje hladina úzkosti znamená, že lék zabírá - že dělá to co má.
Stejně tak ti ty emoce rozhazují hormony co užíváš a případné těhotenství to také rozvrkočí. Proto chceš aby ti prostě ty prášky co nejdřív zabraly.
Stejně tak chceš celkem inteznivně pracovat v psychoterapii během těhotestnví - výrazně si tím usnadníš šestinedělí a péči o kojence, což je z hlediska psychického zdraví dost rizikový moment.
Do té doby si přečti tuhle knihu, ať víš co se děje https://www.kosmas.cz/…cka-porucha/
stáhni si appku nepanikař a používej ji, zejména dechová cvičení.
Ráno a večer cvič nějakou jemnou jógu, kde se budeš soustředit na dech a nauč se nějaká dechová cvičení, pořádně se hýbej a zejména na čerstvém vzduchu.
mrkni třeba na tohle video
https://www.youtube.com/watch?…
@Ou Dobrý den, prominte ale já po tom, co jsem včera zažila s tou asentrou už ji v životě nechci. Mimochodem mi ráno Psychiatr rekl, že všichni, kteří začínají brát antidepresiva berou v kuse ty 3-5 týdnů než zaberou neurol, lexaurin, rivotril. Což teda odmítám.
Než se přišlo na to, že mám panickou ataku a začala jsem brát AD, dnes už 4 roky, po noční atace jsem si nechala píchnout od obvodního lékaře hořčík. Fakt super věc.
Když si to předtím zvládla bez AD proč chceš teď v těhotenství je brát?
Stačí hořčík(kvalitní a pravidelně)na nespavost l-tryptophan, nebo levandule
@punkerka89 Ne ne nechci brát antidepresiva, jen potřebuji nějak z těch atak ven a momentálně nevidím světlo. Hořčík si mám tedy koupit v lékárně stačí?
@Semína123 píše:
@Ou Dobrý den, prominte ale já po tom, co jsem včera zažila s tou asentrou už ji v životě nechci. Mimochodem mi ráno Psychiatr rekl, že všichni, kteří začínají brát antidepresiva berou v kuse ty 3-5 týdnů než zaberou neurol, lexaurin, rivotril. Což teda odmítám.
Neurol snad zabírá hned? ![]()
Ahoj, jak už bylo řečeno, první asi 2 měsíce můžeš brát ten Neurol, AD pokud potřebuješ, tak už to neodkládej a začni brát. Uvidíš, jak Ti sednou, až začnou účinkovat po těch pár týdnech.
@Semína123 píše:
@punkerka89 Ne ne nechci brát antidepresiva, jen potřebuji nějak z těch atak ven a momentálně nevidím světlo. Hořčík si mám tedy koupit v lékárně stačí?
Nestačí v lékárně mají nekvalitní nebo je tam drahý podívej se na net minimálně na citrát a koukej na složení
Ty ale potřebuješ panické ataky zvládnout. Neurol, Lexaurin či jiné benzaky sice ataku umožní zvládnout, z dlouhodobého hlediska je to ale na nic.
Kromě AD se musíš naučit ataky zvládnout sama. Důležité je pochopit, jaký je princip těch atak, co ti je spouští a hlavně že neumřeš. Víš, co se stane, když si v atace nevezmes Neurol? Nic..Neumřeš, jen prozijes nepříjemných pár desítek minut. Pokud se naučíš ten mechanismus znát a bojovat s ním, atak bude ubývat. I pokud se nějaká objeví, dokážeš ji stopnout dřív, než se rozjede..
Ale to už chce mít nad tím kontrolu. To ti píšu jako nejde, koho před pár lety vezla kvůli atakam několikrát rychlá..
Zacatek brání AD u panické poruchy je radost, ale není to z větší části těmi AD, ale opět to způsobuje vlastní hlava - protože AD se každý boji, je tolik článku a diskuzi o vedlejších účincích v začátku užívání, jak nesednou každému, hrůzostrašné příhody o tom, jak se správná meditace hledala roky..plus příbalový leták plný vedlejších účinků.. Já třeba v začátku brání AD měla pocity hrozně nízkého tlaku a 5 dnů jsem se bála vyjit ven.. Každé navýšení dávky jsem se pozorovala, bála se a lekala..
Každopádně klid..sezen si terapeuta a nauč se pracovat s atakami plus postupuj podle pokynů psychiatra..Bude líp, fakt..
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.