Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
už si nevím moc rady, tak zkouším napsat sem, jestli někdo nezažil něco podobného.
Během posledních let jsem si prošla několika hodně těžkými věcmi. Tchán mi zemřel na rakovinu, následně jsme absolvovali neúspěšné IVF a poté jsem prodělala dvě operace mozku. Od té doby mám velké psychické problémy, které se mi nedaří překonat.
Nejvíc mě trápí strach o zdraví a neustálá kontrola tepu. Jednou jsem měla na JIP vysoký tep a od té doby si ho pořád měřím a sleduji. Stačí, aby se mi trochu rozbušilo srdce, a okamžitě propadám panice. Někdy jsou panické ataky opravdu velmi silné a mám pocit, že to nezvládnu.
Už 6 měsíců beru Eliceu a každý den půlku Neurolu a betablokator na tachykardii egilok. Nějakou pomoc cítím, ale stále mám období, kdy je úzkost velmi silná a omezuje mě v běžném životě, jsem 8 měsíců od poslední operace.
Chtěla bych se zeptat:
Budu moc vděčná za jakoukoliv zkušenost nebo radu. Připadám si někdy dost bezradně a ráda bych slyšela, že se z toho dá dostat.
Děkuji všem. ❤️
Co na to říká psychiatr?
Zcela určité bys měla vyhledat i psychologa a začít docházet na nějakou terapii.
@Sabcakk6 píše: Více
Ahoj, měla jsem sice jiné stresory, ale silná panická porucha se u mě rozvinula také, v roce 2008. Já tedy nebyla tolik fixovaná na srdce, ale na neuro příznaky (hlavně se mi kroutily končetiny do křečí z hyperventilace + depersonalizace a derealizace). Tehdy se o tom ještě moc nemluvilo, tak jsem dost dlouho lítala po Dr., než mě neuroložka poslala na psychiatrii.
Dostala jsem AD, úplně nejdřív Elicea a pak Mirtazapin, ale obojí mě šíleně tlumilo. Pak mi jiný psychiatr dal Citalec a doporučil KBT (terapeutický směr). Mně to hodně pomohlo, chodila jsem na individuální a pak na skupinovou za hospitalizace, můžu doporučit nyní NÚDZ v Klecanech oddělení 1, nebo tam denní stacionáře, nebo pokud jsi z dálky, tak KBT má ještě Olomouc FN + Beroun CDR, ale tam píší, že teď se nejde pro veliký zájem objednat na oddělení terapeutické pro úzkosti + deprese.
Jinak mi taky docela otevřely oči knížky od prof. Praška, konkrétně Nadměrné obavy o zdraví a Agorafobie a panická porucha. Uvádí tam hodně kazuistik lidí s podobnými problémy a jejich léčbu.
Jinak já myslela, že se toho nikdy nezbavím, ale zbavila panických atak úplně. Úzkostí tedy ale ne a mám spousty jiných psychických problémů, ale to je jiná kapitola. Moc držím palce, ať je ti postupně lépe.
Příspěvek upraven 24.06.26 v 15:18
@Duhovka12 no právě že nic, navyšuje neurol samozřejmě nepřekračuji svou hranici kterou jsem si nastavila.
@Lollitka děkuji za zprávu
, samozřejmě obdivuju všechny kdo s tím umí žít několik let, já to zažívám právě teď půl roku a neumím s tím ještě pracovat, ale určitě zkusím ještě terapii… když mě teda někdo vezme, jsem z Ov a tady mají většinou všude plno co jsem zjišťovala.
https://cskbt.cz/…r-terapeutu/
Mrkni tady, je tam seznam KBT terapeutů z celé ČR + i jestli mají ještě volnou kapacitu. Já jsem z Prahy, tak bohužel v OV nikoho neznám, ale lze terapie i online, ale ta mi moc nevyhovuje. Držím palce.
Ale lze i jiný terapeutický přístup, i když KBT má na úzkostné poruchy dle studií asi největší efekt. Nebo kdyžtak zkus ten pobyt v Olomouci ve FN. Nebo teď snad mají i nějak nově přestavěnou FN v OV a možná třeba i nějaký denní stacionář, mrkni na jejich stránky.
Nemáš za co. A teď jsem koukala a stránky FN OV psychiatrie a mrkni tady: https://www.fno.cz/…-pro-dospele mají právě i denní stacionář pro pacienty s neurotickými obtížemi, tak třeba se zkus obrátit i tam.
Dum dusevniho zdravi Poruba nabizi take stacionar pro neuroticke poruchy
Ddz.cz
Ale ani stacionar ve fakultce ani v ddz se nespecializuje na kbt. Jedou jine smery a terapii.
Jestli chcete kbt, tak nejlepsi pobliz Ostravy mate 6 tydenni kbt psychoterapeuticke oddeleni 32C ve FN Olomouc.
Pak taky lazne je mozne dostat pres psychiatra (Karlova Studanka, Jesenik, Lipova) ale tam je minimum terapie. Lazne jsou zamerene jinym zpusobem.
Co pomohlo? Životospráva (hlídat si pravidelné - a pokud možno - zdravé jídlo, spánek, volný čas), pak určitě pohyb (zavést pravidelné procházky), hýbat se. Pak samozřejmě terapie, ale terapie bez životosprávy (jídlo, pohyb, spánek) nebude funkční.. Je nutné začít od píky a život „překopat“ a upravit tak, aby bylo líp.
Samozřejmě se pak dá zkusit i medikace, ale je fajn začít od výše uvedeného ![]()
@koopr jojo chodím ven, a snažím se jíst zdravě delam si i domácí proteiny… ale uz jsem objednaná na první sezeni i terapeuta, tak jsem zvědavá
Zdravím. Mě kdysi z pravidelných nesnesitelných panických atak pomohla kraniosakrální terapie. A pak jsem ji začala studovat ![]()