Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hořčík si kup buď v formě malátu, nebo citrátu a konzumovat spolu s vápníkem, můžeš přidat béčko. Nebudu vypisovat stavy z mého okolí, jsou podobné případu tvého přítele. Nikdy bych nevěřila, že nedostatek hořčíku může způsobit takovýto stav. Ostatně na internetu je toho plno.
Pokud nepomůže, tak neublíží. Pak to chce jedině odborníka.
Ja bych mu dala Neurol, Rivotril, Oxazepam..cokoli, ztlumila bych ho a odvezla k dr. Muze to napsat i obvodak. Ta izolace ten strach bude jeste prizivovat.
Dobrý den, podle toho, jak situaci popisujete se jedná o úzkostnou poruchu- bez pomoci psychiatra se stav bude jen horšit. Vy to s ním myslíte dobře a snažíte se mu vyhovět a před okolním světem ho chránit, ale tím ten problém paradoxně ještě zhoršujete…Asi bych se obrátila napřed na obvodního lékaře, ať předepíše nejaky lék tlumící akutní úzkost a pak psychiatrické vyšetření…
Ahoj, snaž se ho dostat rovnou k psychiatrovi a ne k obvodnímu lékaři. Ten rozhodne, jestli k AD dávat Neurol, Rivotril atd. a v jaké dávce. Těmito léky rozhodně nezačínat!!! Buď společně s AD nebo vůbec. Držím pěsti ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, snaž se ho dostat rovnou k psychiatrovi a ne k obvodnímu lékaři. Ten rozhodne, jestli k AD dávat Neurol, Rivotril atd. a v jaké dávce. Těmito léky rozhodně nezačínat!!! Buď společně s AD nebo vůbec. Držím pěsti
Nějak ho tam dostat musí, takže nějakého diazepamu bych se nebála - klidně předepíše obvoďák, když vysvětlíš situaci (já ho mám do letadla). Psychiatr předepíše SSRI, ty na tohle zabírají perfektně, ale až po několika týdnech, ze začátku se proto kombinují právě s těmahle oblbovákama. Takže něčím ho nacpi, dostaň k psychiatrovi. Není to žádná hrůza, dneska má nějakou paniku nebo úzkost každý druhý, sama znám tři lidi co s tím úspěšně bojují.
@Anonymní píše:
Chceme se přestěhovat do většího města aby vše bylo poblíž, přítel by jen musel zvládnout tu cestu tam a o stěhování bych se postarala já. Je to 20km. Co se tyče práce přítel už do práce nechodí, žijeme z toho co máme nasetreno. Já jsem doma s nim.Ps: Pro ty co se ptají proč ho neodvezu já, samozřejmě bych odvezla ale do auta nesedne ani jako spolujezdec ani nijak jinak. Do dvou měsíců by jsme se měli stěhovat, tam už by si mohl dojít k dr vše, myslíte si ze to do těch dvou měsíců ještě vydržet? On do auta už parkrat sedl, ale bylo to šílený. Má pořad problémy s dýcháním, byl dvakrát u psychologa ten mu jen poradil jak dýchat ale nic víc. A z čeho se mu to stalo vůbec netušíme přišlo to z ničeho nic
Je to zvláštní, že přítel nepracuje a ty také ne. Že si sami platíte pojištění a vyčerpáte našetřené peníze. Ty vám přeci jednou dojdou.
A teď nejdůležitější otázka-co chce přítel? Jak vidí budoucnost? Chce se léčit? Hledá cesty, jak se panické poruchy zbavit? Nebo se v tom jen plácá a každý návrh „smete“ ze stolu.
A tobě takový život dlouhodobě vyhovuje? Si ochotná trávit takto, či dost podobně další roky? Vzhledem k tomu, že problémy jsou dlouhodobé, tak myslím, že přítel moc situaci neřeší.
Popíšu s dovolením můj průběh.
Moje pocity na počátku byly takové, že mám určitě infarkt nebo něco podobného. Brnění rukou, nohou, až do hlavy, bušení srdce, špatné dýchání. Kolikrát jsem se cestou do práce otočila a jela zpět domů. Doma jsem přece v bezpečí. Jednou jsem to místo domů vzala přímo k obvoďákovi. Natočili mi pro jistotu EKG (bylo v pořádku) a vše se mnou probral. No a došlo k pojmenování „panická ataka“. Obvoďák mi hned napsal antidepresiva a doporučili mi i psychiatra (sama bych v tom rozpoložení nezvládla nějakého hledat). Ten měl naštěstí cca do tří týdnů pro mne volný termín. No a ty prášky mi sedly a beru je pořád. Psychiatr diagnózu potvrdil a druh antidepresiv mi neměnil, když zabírají. Zpočátku jsem pracovala z domu, než vše zabralo, jak mělo. Občas mne panická ataka ještě ovládne, ale už to není tak hrozné. Prostě jsem schopná fungovat. Tj. chodit do práce, nakupovat, jít se bavit s přáteli, jezdit autem i delší trasy atd.
Takže určitě doporučuji začít hned řešit. Pokud je nejblíž obvodní lékař, tak zkusit u něho. To jako první pomoc. A hned se objednat k psychiatrovi, protože ten určitě bude mít nějakou objednací lhůtu. Dojet tam by pak už měl zvládnout, protože bude brát něco od toho obvoďáka. Hlavně to vydržet brát a brát to pravidelně. Měla jsem známého, který neměl trpělivost a když mu prášky nezabraly hned, tak je chtěl změnit. Během snad 14 dnů vystřídal aspoň troje, takže na tom byl hůř než na začátku.
Přeji hodně trpělivosti a síly ![]()
@lasička1 píše:
Je to zvláštní, že přítel nepracuje a ty také ne. Že si sami platíte pojištění a vyčerpáte našetřené peníze. Ty vám přeci jednou dojdou.
A teď nejdůležitější otázka-co chce přítel? Jak vidí budoucnost? Chce se léčit? Hledá cesty, jak se panické poruchy zbavit? Nebo se v tom jen plácá a každý návrh „smete“ ze stolu.
A tobě takový život dlouhodobě vyhovuje? Si ochotná trávit takto, či dost podobně další roky? Vzhledem k tomu, že problémy jsou dlouhodobé, tak myslím, že přítel moc situaci neřeší.
třeba mají našetřeno dost, k domu nějaké nemovitosti a žijí z pronájmu. to přece vůbec není předmětem diskuze a takových lidí je…
zakladatelko, když bude nejhůř, tak můžeš zavolat sanitku, hospitalizovat ho mohou i nedobrovolně.
U obvodního už byl to bylo na začátku, napsal mu neurol a tím to haslo, neurol vůbec nebral bal se toho. Myslím si ze nejlepší řešení je to stěhování, tam už by si všude mohl dojít kdykoliv, chce tam jít do práce a snažit se něco dělat. Když si predstavite vesnici kde opravdu nic není jen jeden malý kramek a pošta, tak tady opravdu není co.To by proste musel začít jezdit ale jelikož cesta je přes lesy kousek tak se boji a hlavně večer. V autě nejel teď dva měsíce, když jel naposled tak měl paniku, bylo to hrozny ![]()
@Anonymní píše:
U obvodního už byl to bylo na začátku, napsal mu neurol a tím to haslo, neurol vůbec nebral bal se toho. Myslím si ze nejlepší řešení je to stěhování, tam už by si všude mohl dojít kdykoliv, chce tam jít do práce a snažit se něco dělat. Když si predstavite vesnici kde opravdu nic není jen jeden malý kramek a pošta, tak tady opravdu není co.To by proste musel začít jezdit ale jelikož cesta je přes lesy kousek tak se boji a hlavně večer. V autě nejel teď dva měsíce, když jel naposled tak měl paniku, bylo to hrozny
Má smůlu, ale bez lèků to fakt nedá. Takže by měl ten neurol začít papkat a hlavně okamžitě mazat k doktorovi. Pokud nechce strávit zbytek života doma u televize, tak jiný řešení neni.
No a o co jde? Píšeš, že přítel chce v tom větším městě do práce. Tak než se odstěhujete, bude prostě doma, co je na tom? ![]()
Obvodak mu muze predepsat i SSRI antidepresiva. Neurol at ji az spolecne s tim.
aby moc nevyšiloval

hodně sil!
ale jako souhlasím, prostě ho narvat xanaxem a dokopat ho k doktorovi. Ale musí chtít sám, nebo pokud máte dobrého obvoďáka předepsat antidepresiva od něj, popsat o co jde, on/ona budou vědět. Dostane něco na uklidnění tak jako tak, než pilule zaberou. Je to hnus, zažívá si peklo, ale to ty taky