papírování hypotéka

84
3.12.07 10:09

papírování hypotéka

Ahoj, holky,
chci se zeptatna podrobnosti, jak je to s hypotékou při stavbě domu?
1/ slyšela jsem, že je možné začít hypotéku splácet až poté, co dům bude stát (což by nám umožnilo do tý doby platit normálně nájem, pak se přestěhovat a místo nájmu platit hypo)

2/ uvedly byste mě jen zhruba do obrazu, jaký papírování je potřeba? Máme nějaký peníze ušetřený, vzali bysme si půjčku od státu a hypo na zbytek. takže (doplňte mě, opravte mě) - ke státní půjčce musíme mít koupenej pozemek (výpis z katastru) + stavební povolení (projekt na městský úřad). Až to budeme mít vyřízený, sepíše se v bance žádost o hypo na zbytek částky na výstavbu… :?:

3/ můžeme si vzít hypotéku i na koupi pozemku? nebo je to vzhledem k výše popsanýmu papírování (pozemek musím mít před žádostí o státní půjčku, tu zase před hypotékou) nevýhodný a je lepší zaplatit pozemek z ušetřených peněz + jinýho úvěru?

Díky, snad se v tom vyznáte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2349
5.12.07 08:10

Ahoj Rezko,
co se týče půjčky od státu, máš na mysli asi půjčku ze státního fondu rozvoje bydlení cca půjčovali 300.000 Kč. CHtěli jsme to také, když jsme si pořizovali byt v Praze, ale jelikož nás tlačil celkem čas, tak jsme to vzdali protože to trvá docela dlouho, než to vyřídí, schválí a dají ti peníze. Manža pracoval v develop.společnosti, co prodávala byty v Praze a nějaký zájemci o byt čekali až jim stát peníze pošle asi 8 měsíců. A stále si vymýšleli nové a nové podmínky - jako papíry k doložení žádosti atd.

Máme známé, kteří koupily pozemek na hypotéku, ale kecala bych kdybych tvrdila, že je to klasická hypo od banky, spíš si myslím, že se jedná o překlenovák od nějaké stavební spořitelny.
Jinak ti mohu sdělit info, co jsme potřebovali my když jsme žádaly o úvěr u Lišky, ale je to na byt ne na dům. To bude asi složitější, ale podle mne by to mělo jít, je to logické, že na stavebním pozemku si chcete postavit baráček :P
Jelikož my jsme pořizovali byt v družstevním vlastnictví, tak jsme museli doma přesvědčit rodiče aby nám ručily jinou nemovitostí, ale pak už to šlo ráz na ráz. Museli jsme mít oba potvrzení o výši příjmů za poslední kalendářní rok, a připravily nám úvěrovou smlouvu + ostatní papíry, na katastr - kvůli zástavě nemovitosti atd. Pak jsme to takto vyřízené a podepsané vrátily na Lišku a oni nám spočetli výši úroků a jelikož jsme neměli našetřeno dost, tak ještě částku co dospořujeme, a potom až ji dospoříme tak budeme splácet konečný úvěr.

Tak to je zatím vše. A je výhoda že u Lišky ti garantují stejnou výši úroku po celou dobu splácení - cca 30 let.
Páček :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.12.07 06:32

my máme taky úvěr u Lišky, ale stejnou výši úroku bychom měli pouze v připadě, že bychom úvěr splatili do 15 let. Jelikož budeme úvěr splácet 23 let, tak se může výše úroku změnit. Nepřihlášená Karin

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel