Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím potřebuju poradit…
už jsem opravdu zoufalá
před asi 3 měsíci jsem si pořídila páreček andulek, jsou úplně úžasný, hezký se o sebe starají, ale hrozně mě trápí, že mi prostě nejdou ochocit
opravdu už nevím co si počít
napadlo mě koupit druhou klec a dát je na pár dní odděleně, aby o sobě nevěděli a ochocovat je zvlášť, ale trochu se toho bojím… Opravdu už nevím kudykam… ![]()
Ochočuje se mládě před a nebo těsně po vylétnutí z budky. Je potřeba jej v této době odebrat od rodičů a ještě chvíli dokrmovat. To by měl dělat zkušený chovatel. Nejlepší doba pro ochočení u těch vašich je bohužel pryč.Pokud se jim budete věnovat, můžou se časem naučit vzít krmení z ruky, možná napodobit nějaký zvuk. Neoddělovala bych je, těšila bych se z nich z takových, jaké jsou. Určitě vám i tak udělají spoustu radostí.
Taky máme páreček andulek. Ony si vystačí spolu, jsou takhle spokojené, naše sice přijdou na prst nebo skočí na rameno, ale to je tak všechno. Jo a pak je jejich největší zábavou, když jim aportuju balónky, které mají nahoře na kleci, hážou je na zem a čekají, až jim je dám zpátky.
Většinou si ale spolu žijí svým andulčím životem, špitají si, pusinkují, načechrávají si vzájemně peříčka a já jsem ráda, že jsou spokojené. Samotná andulka se dá líp ochočit, ale přes den, když je sama doma, je jí smutno. Udělala jsi dobře, že jsi pořídila páreček. Zkus koupit senegalský proso, dej si klas na hřbet ruky a přibliž to k nim, aby to zaznamenaly. Chvíli jim to potrvá, ale časem by ti na ruku skočit mohly. Ono celkově to s nima chce hodně trpělivosti. Pomaloučku, polehoučku, nesnažit se je hladit, aby poznaly, že od tebe nehrozí žádné nebezpečí.
Ještě dodatek. Neodděluj je, je to páreček, mají na sebe citovou vazbu, způsobila bys jim trauma. My kdysi měli taky páreček, jedna umřela a druhá šla za pár dní za ní, truchlila, byla smutná, nejedla, nepila… Nedělej jim to, prosím tě. ![]()
@Denisa56 jee to tak to vám závidím… Já se právě snažím i s tím prosem právě, dávám jim různé dobroty, především bych je chtěla naučit papat zeleninu a ovoce (samozřejmě jen to co můžou),oni si totiž ne vezmou nic kromě toho prosa… Jinak právě jsem je nedodelila protože si tohle všechno co píšete uvědomuji, jen si s nimi už nevím rady… Během těch 3 měsíců, jsem byla kvůli nim už ve stresu od začátku, protože holčičce se začal rozpadat zobacek, takže jsem se o ní bála, ale byla jsem u veterináře a koupila vakcínu a už dobrý.. No a chlapeček se nám zamotal do mucholapky a to jsem opravdu rvala jak malá
to jsem hned ho omyvala, hledala na netu nějaké rady, volala veterináři No prostě hrozný, viděla jsem to černě, ale dostali jsme ho z toho, už se i přepeřil a už je zase krásný jako byl dřív ![]()
Na špatný zobák existují vitamíny/minerály do vody, co se týče toho krmení, tak mláďata se učí od rodičů a co se nenaučí přijímat jako potravu, to pak prostě už většinou nežerou.
Pokud chce někdo krotké mládě, je nejlepší koupit si už ochočené od chovatele (je to snadné a není potřeba ani uměle dokrmovat - stačí mládě jednou denně vyndat z budky a posadit si ho na prst, pak potrénovat po výletu z budky a je to).
Buď ráda, že jsou dva, andulky jsou hejnoví papoušci, samotným jim není dobře. Osobně mám radši, když jsou všechna zvířata minimálně po dvou
. Přece jenom, člověk jim není schopen dát tolik, kolik jedinec vlastního druhu.
@Nickname2 Ani salát nechtějí? Naše milujou ledovej salát, pár listů properu ve vodě a mokrej jim ho přidělám kolíčkem, ony se v tom rechněj, slízávají kapičky, zobají salátek. Nebo zkus na nějaké větší misky zasadit proso, nechat vyrůst a pak jim to dej k užívání, naše v tom vždycky doslova „plavou“. Kolečko mrkvičky kolíčkem k bidýlku, to je děsná zábava, to vždycky nastrouhaj
A ta naše holčička je taková hodně odvážná, ta občas přiletí chlapovi na ruku, když ji třeba rohlík a normálně mu ukusuje. Ale u ní to není známka, že je ochočená, ona je prostě takhle drzá. ![]()