Paragraf na dítě v době nemoci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Snacha chtěla paragraf pro muže, když byla nemocná a nemohla se starat o mimi a nedostala ho… Teda dostala u doktora a pak jí ze sprvy soc zabezpečení přišlo, že to neuznávají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bábrdl a nevíš proč? ono paragraf je pro takové situace, kdy je matka nemocná a otec chodí do práce. @princeznaII ale tady je spíš problém, že tatínek nepracuje, né? že nemá kde ten paragraf uplatnit? nebo se pletu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Denisa313 možná nepracuje, kdo ví, to z toho není patrno.
každopádně jedno dítě chodí do školy, druhé do školky nejspíš a jediný problém je, že mamina dělá na směny a na to se paragraf nevztahuje
u @Bábrdl možná bude problém s diagnozou nemécné snachy. Třeba sociálka usoudila, že mamina s chřipkou se o dítě může postarat a není potřeba otce doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mimi nebylo nemocné, prostě potřebovalo péči, žejo.
Přišlo mu, že neuznávají, že má ženu na mateřské, takže si nemůže vzít paragraf. Asi kdyby to nějak řešili… Ale šlo o dva dny, tak to pak nějak v práci pořešil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@princeznaII jsem nad tím pořád přemýšlela a je to teda pěkně blbé..Asi jediné co zbývá je neplacené volno…Ale s dvěma dětmi v domácnosti, nevím nevím..Můj měl tedka paragraf že mě bolelo v krku a v pohodě, hned sám doktor nám nařídil paragraf..Dokonce měl před vánocemi volno, takže to bylo prodloužené na 14dní
, akorát 9 dní proplacené tak jsme zbytek daly na dovolenou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@princeznaII píše:
@zasemamina a kolik bylo tomu staršímu dítěti?
holčička vypadala na 3 či 4 roky, zda chodila do školky nevím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda má manželka nárok na paragraf, když jdu na dlouhodobou hospitalizaci a máme děti ve věku 5 a 7 let.Nebo jestli zaměstnavatel umožní změnu pracovní docházky např. od 8–15 hod…nemáme s tím žádné zkušenosti a pobyt v ozdravovně tuká na dveře děkuji za pomoc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@indyz píše:
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda má manželka nárok na paragraf, když jdu na dlouhodobou hospitalizaci a máme děti ve věku 5 a 7 let.Nebo jestli zaměstnavatel umožní změnu pracovní docházky např. od 8–15 hod…nemáme s tím žádné zkušenosti a pobyt v ozdravovně tuká na dveře děkuji za pomoc
No, paragraf se lidově říká „ošetřování člena rodiny“, tedy obvykle nemocného. Vaše děti nejsou nemocné, tedy logicky paragraf nedostane.
Jestli jí to zaměstnavatel umožní, se musíte domluvit s ním. Ale takovou povinnost nemá. Teoreticky by měl povinnost umožnit jí zkrácený úvazek, což by ovšem znamenalo m´íň peněz. Ale pak už jí nemusí umožnit návrat k plnému úvazku. A to by se vám asi nelíbilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
otec na paragrafu
Holky, potřebovala bych poradit.. do 13.10. mám rodičák, od 1.10. jsem zaměstnaná na dohodu.. dítě mi onemocnělo, může si paragraf napsat otec?? já doufám, že může..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zelvinka1 píše:
Holky, potřebovala bych poradit.. do 13.10. mám rodičák, od 1.10. jsem zaměstnaná na dohodu.. dítě mi onemocnělo, může si paragraf napsat otec?? já doufám, že může..
Myslím, že bohužel ne.
Zaměstnanci nevzniká nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo na rodičovský příspěvek. To neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, byla přijata do ústavní nebo lázeňské péče.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, prosím, aktualizují dotaz, jdu se synem (5let) na plánovanou operaci, jak je to v tomto případě s osetrovnym? To je taky jen na 9 dní i když je zřejmé, že takhle krátká doba nestačí na rekonvalescenci? Nebo jak se toto řeší? Jsem zaměstnaná na HPP. Dekuji za odpovědi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jindrova25 Placenych je jen 9 kalendarnich dni. Omluvena absence je na dobu nutnou, ale od 10. dne zadarmo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jindrova25 Po dobu hospitalizace se nech hospitalizovat s nim. TOo budecplacene jako neschopenka. Po propusteni pediatr vypise OCR, ale placenych bude jen prvnich 9 dni. Takze pak jedine byt doma zadarmo nebi sehnat hlidani a chodit alespon nektere dny do prace.
Povaha prace neumoznuje home office?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jindrova25 pokud bude v nemocnici alespon 7 dni, vznikne narok na dlouhodobe osetrovne
https://www.cssz.cz/…be-osetrovne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy To ano. Ale k tomu potrebuje predchozi souhlas zamestnavatele a rovnez nemocnice doklad vystavi jen v pripade, ze se ocekava rekonvalescence minimalne 30 dni ![]()
Resila jsem to pred skoro 2 lety
Ale mozna se podminky zmirnily ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit