Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Uz jsem si to nasla, ale ma dalsi otazka na vas, maminky, trva.
Ošetřování člena rodiny
Podpora při ošetřování člena rodiny se poskytuje nejvýše po dobu prvních 9 kalendářních dnů, pokud potřeba ošetřování (péče) v nich trvá. Zaměstnanci, který má v trvalé péči alespoň jedno dítě ve věku do skončení povinné školní docházky a je jinak osamělý (tj. svobodný, rozvedený, ovdovělý, nežije-li s druhem nebo registrovaným partnerem), se podpora při ošetřování člena rodiny poskytuje nejvýše po dobu prvních 16 kalendářních dnů, pokud potřeba ošetřování v nich trvá. Podpora při ošetřování člena rodiny se stanoví stejným způsobem jako nemocenské s tím rozdílem, že se dávka ve výši 60 % denního vyměřovacího základu poskytuje už od prvního dne. V témž případě ošetřování náleží podpora jen jednou a jen jednomu oprávněnému.
Mám s tím zkušenosti. I s tím, že je dítě nemocné více než oněch 9 dní. Nejdelší rparagraf jsem měla asi na 14 dní, ale placených je samozřejmě jen těch devět. Což je pro nás celkem problém finanční.
Zaměstnavatel se na to zatím dívá s pochopením. ( naštěstí má také malé děti, a ví o čem to je). Naštěstí mou práce snadno zastoupí kolegyně, ikdyž už začínám cítit z jejich dtrany jakousi nelibost. Což plně chápu, ale bohužel s tím nic nenadělám. Co jsme nastoupili do školky, byla malá nemocná každý měsíc.
ahoj,
OČR si beru, bohužel, často. nyní je od ledna 2009 změna v plátci ošetřovného.
placených je opravdu prvních 9 dní, ale pak se dá vystavit nové ošetřovné, nyní je syn nemocný už tři týdny a stále se mu zhoršoval zdr. stav. naštěstí jsem tuhle možnost mohla odmítnout s tím, že bude pak hlídat babička ( i mne by doma po třech týdnech hráblo
).
v zaměstnání za mne práci nikdo neudělá, čeká na mne
,ale pak mám i menší odměny ( specialita mého šéfa
). ale myslím, že je to v zaměstnání hodně individuální s tím zástupem apod.
I.
když je dcera nemocná snažím se OČR vyhýbat, protože se na mě koukají jako na „tu s nemocným dítětem“. Ačkoli můj přímý nadřízený pochopení má, tak celkově na to vedení firmy pohlíží hůř než, když je člověk nemocný sám. Navíc u nás ve firmě „se nenosí“ dlouhý marodění, předpokládá se, že všechno vyležíš za víkend apod. ![]()
O finančním dopadu, kdy jsem byla s dcerou dva týdny doma asi mluvit nemusím. Letos se zvedla maximální dávka za den podle výše platu - loni to bylo cca 370,– teď je to prý až 700,– (nevím přesně), tak aspoň něco.
Snažím se to řešit tak, že (pokud to na daným projektu jde) pracuju z domova, nebo někdo z příbuzenstva hlídá a já si aspoň část „napracuju“. Zástup u nás do jistý míry jde, ale zas záleží na projektu, obvykle taky máme pevný termín a musí to být hotovo, klient nepočká - ať je nemoc nebo není a samozřejmě výše prémií od toho taky odvisí
jo a pracuju ve stavebnictví
Pracovala jsem rok, když byl syn v jeslích a ve školce. OČR jsem neměla ani jednou, v mé práci by to nesli veeelmi nelibě. Za ten rok byl syn nemocný 3 x, doma s ním byl vždy manžel. Naštěstí má vlastní firmu, takže pohlídal a do práce šel po mém návratu domů večer. Babičky jsou 100 km daleko, takže s hlídáním problém.
Martina
Pracuju od září. Paragraf jsem si musela vzít už v půlce prosince, malej měl ATB. A na vícedenní hlídání nikoho nemám. Navíc když je náš kluk nemocnej, tak je vyloženě maminčinej. A dneska jsem ukončila další paragraf. Měla jsem ho na 4 dny, od úterý, syn má opět ATB, ale na příští týden hlídání mám. Jsem zdravotní sestra, pracuju v nemocnici na směnny. Naštěstí mám kolegyně, které to za mě vezmou. A jak na mě koukají neřeším, samy to poznají, až budou mít děti, vedení je vstřícné ![]()
A na co všechno holky vypíše dr paragraf? Třeba moje dcera chodí do jeslí, kde je každé ráno prohlížejí. Jakmile by zjistila blbou rýmu, už jí nevezme a co já v práci, že. ![]()
Malej má rýmu jako trám a včera mi ho vyřadili ze školky, byla jsem hodinu v práci a musela jsem pro něj. Rýmu měl jeden jedený den a ráno ve školce se mu parádně rozjela, až se z ní 2×
Byla jsem u mudry, řekla, jak se věci mají a paragraf mi napsala.
@rybana75 a jak se tedy věci mají?:D Taky tedy zajdu, ale máme tam šílenou krávu, tak se ptám tady na co mám nárok.
A píše se i zpětně ten paragraf?
By se mi to i vyplatilo, jelikož mám krátký týden.
@Lakynka píše:
@rybana75 a jak se tedy věci mají?:D Taky tedy zajdu, ale máme tam šílenou krávu, tak se ptám tady na co mám nárok.A píše se i zpětně ten paragraf?
By se mi to i vyplatilo, jelikož mám krátký týden.
Jestli tam máte šílenou krávu, tak ti teda nevím, jestli ti paragraf vypíše zpětně.
Za zeptání nic nedáš. Moje mudra by mi to jistě napsala, je zlatá.
Ty si prostě zajdi za dětskou a řekni, že ti dítě vyřadili ze školky a proč, a pak už bude na ní, na co ti ten paragraf napíše. ![]()
Já jí včera taky volala po cestě ze školky, řekla jí, že mi malýho vyřadili, dojeli jsme k ní a paragraf mi bez problému napsala.
Pokud je dite nemocne a nechteji ho ve skolce a Ty chodis do prace/nemas hlidani, tak Ti dr paragraf vypise. To by melo byt normalni, nikdy jsem s tim nemela problem.
@nakukovatelka píše:
Pokud je dite nemocne a nechteji ho ve skolce a Ty chodis do prace/nemas hlidani, tak Ti dr paragraf vypise. To by melo byt normalni, nikdy jsem s tim nemela problem.
Tak, tak. ![]()
S tim zpetnym vypsanim - mne to doktor delaval, ale vzdycky jsem mu radsi zavolala, ze to budu chtit, ze jsme napr. doma s rymou a uz to k nemu nestihnem apod., ale ze zitra prijdem a paragraf budu potrebovat uz od dnes apod - toto je jen priklad.
Chodili jsme k nemu leta, uz nas znal, takze vedel, ze on nas nejaky vymysly a problemy nehrozi.
Příspěvek upraven 18.09.12 v 10:19
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Maminky,
po predteni clanku
http://www.rodina.cz/clanek5556.htm
mam dotaz - jak je to s paragrafy na osetrovani ditete? Je nejaky limit mesicne, tady nejaka mamina v roce 2007 pise, ze jen 9 dni v mesici.
A podelte se, jak je to u vas, odmitaji ucitelky nemocne deti?
A jeste jeden dotaz - jak reaguje na vase event absence na osetrovani ditete zamestnavatel a v jakem oboru pracujete?
Ja teptrve od zari hodlam dat dite do skolky, pokud jej vemou, ale jsem ucitelka, cili je to problem chybet mesicne napr 14dni a dalsi opet…