Paragraf a školka

Anonymni
12.2.09 23:09

Paragraf a školka

Maminky,
po predteni clanku

http://www.rodina.cz/clanek5556.htm

mam dotaz - jak je to s paragrafy na osetrovani ditete? Je nejaky limit mesicne, tady nejaka mamina v roce 2007 pise, ze jen 9 dni v mesici.

A podelte se, jak je to u vas, odmitaji ucitelky nemocne deti?
A jeste jeden dotaz - jak reaguje na vase event absence na osetrovani ditete zamestnavatel a v jakem oboru pracujete?

Ja teptrve od zari hodlam dat dite do skolky, pokud jej vemou, ale jsem ucitelka, cili je to problem chybet mesicne napr 14dni a dalsi opet…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
12.2.09 23:10

Uz jsem si to nasla, ale ma dalsi otazka na vas, maminky, trva.

Ošetřování člena rodiny
Podpora při ošetřování člena rodiny se poskytuje nejvýše po dobu prvních 9 kalendářních dnů, pokud potřeba ošetřování (péče) v nich trvá. Zaměstnanci, který má v trvalé péči alespoň jedno dítě ve věku do skončení povinné školní docházky a je jinak osamělý (tj. svobodný, rozvedený, ovdovělý, nežije-li s druhem nebo registrovaným partnerem), se podpora při ošetřování člena rodiny poskytuje nejvýše po dobu prvních 16 kalendářních dnů, pokud potřeba ošetřování v nich trvá. Podpora při ošetřování člena rodiny se stanoví stejným způsobem jako nemocenské s tím rozdílem, že se dávka ve výši 60 % denního vyměřovacího základu poskytuje už od prvního dne. V témž případě ošetřování náleží podpora jen jednou a jen jednomu oprávněnému.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
13.2.09 06:30

Mám s tím zkušenosti. I s tím, že je dítě nemocné více než oněch 9 dní. Nejdelší rparagraf jsem měla asi na 14 dní, ale placených je samozřejmě jen těch devět. Což je pro nás celkem problém finanční.
Zaměstnavatel se na to zatím dívá s pochopením. ( naštěstí má také malé děti, a ví o čem to je). Naštěstí mou práce snadno zastoupí kolegyně, ikdyž už začínám cítit z jejich dtrany jakousi nelibost. Což plně chápu, ale bohužel s tím nic nenadělám. Co jsme nastoupili do školky, byla malá nemocná každý měsíc.

• Citovat
  • Upravit
17718
13.2.09 07:59

ahoj,

OČR si beru, bohužel, často. nyní je od ledna 2009 změna v plátci ošetřovného.

placených je opravdu prvních 9 dní, ale pak se dá vystavit nové ošetřovné, nyní je syn nemocný už tři týdny a stále se mu zhoršoval zdr. stav. naštěstí jsem tuhle možnost mohla odmítnout s tím, že bude pak hlídat babička ( i mne by doma po třech týdnech hráblo :wink: ).

v zaměstnání za mne práci nikdo neudělá, čeká na mne :( ,ale pak mám i menší odměny ( specialita mého šéfa :twisted: :twisted: :twisted: ). ale myslím, že je to v zaměstnání hodně individuální s tím zástupem apod.

I.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
13.2.09 15:29

když je dcera nemocná snažím se OČR vyhýbat, protože se na mě koukají jako na „tu s nemocným dítětem“. Ačkoli můj přímý nadřízený pochopení má, tak celkově na to vedení firmy pohlíží hůř než, když je člověk nemocný sám. Navíc u nás ve firmě „se nenosí“ dlouhý marodění, předpokládá se, že všechno vyležíš za víkend apod. :-(

O finančním dopadu, kdy jsem byla s dcerou dva týdny doma asi mluvit nemusím. Letos se zvedla maximální dávka za den podle výše platu - loni to bylo cca 370,– teď je to prý až 700,– (nevím přesně), tak aspoň něco.

Snažím se to řešit tak, že (pokud to na daným projektu jde) pracuju z domova, nebo někdo z příbuzenstva hlídá a já si aspoň část „napracuju“. Zástup u nás do jistý míry jde, ale zas záleží na projektu, obvykle taky máme pevný termín a musí to být hotovo, klient nepočká - ať je nemoc nebo není a samozřejmě výše prémií od toho taky odvisí

jo a pracuju ve stavebnictví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
13.2.09 15:40

Pracovala jsem rok, když byl syn v jeslích a ve školce. OČR jsem neměla ani jednou, v mé práci by to nesli veeelmi nelibě. Za ten rok byl syn nemocný 3 x, doma s ním byl vždy manžel. Naštěstí má vlastní firmu, takže pohlídal a do práce šel po mém návratu domů večer. Babičky jsou 100 km daleko, takže s hlídáním problém.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
13.2.09 19:56

Pracuju od září. Paragraf jsem si musela vzít už v půlce prosince, malej měl ATB. A na vícedenní hlídání nikoho nemám. Navíc když je náš kluk nemocnej, tak je vyloženě maminčinej. A dneska jsem ukončila další paragraf. Měla jsem ho na 4 dny, od úterý, syn má opět ATB, ale na příští týden hlídání mám. Jsem zdravotní sestra, pracuju v nemocnici na směnny. Naštěstí mám kolegyně, které to za mě vezmou. A jak na mě koukají neřeším, samy to poznají, až budou mít děti, vedení je vstřícné :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
18.9.12 10:02

A na co všechno holky vypíše dr paragraf? Třeba moje dcera chodí do jeslí, kde je každé ráno prohlížejí. Jakmile by zjistila blbou rýmu, už jí nevezme a co já v práci, že. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10665
18.9.12 10:09

Malej má rýmu jako trám a včera mi ho vyřadili ze školky, byla jsem hodinu v práci a musela jsem pro něj. Rýmu měl jeden jedený den a ráno ve školce se mu parádně rozjela, až se z ní 2× :poblion: Byla jsem u mudry, řekla, jak se věci mají a paragraf mi napsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
18.9.12 10:10

@rybana75 a jak se tedy věci mají?:D Taky tedy zajdu, ale máme tam šílenou krávu, tak se ptám tady na co mám nárok. :think: A píše se i zpětně ten paragraf? :think: By se mi to i vyplatilo, jelikož mám krátký týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10665
18.9.12 10:16
@Lakynka píše:
@rybana75 a jak se tedy věci mají?:D Taky tedy zajdu, ale máme tam šílenou krávu, tak se ptám tady na co mám nárok. :think: A píše se i zpětně ten paragraf? :think: By se mi to i vyplatilo, jelikož mám krátký týden.

Jestli tam máte šílenou krávu, tak ti teda nevím, jestli ti paragraf vypíše zpětně. :think: Za zeptání nic nedáš. Moje mudra by mi to jistě napsala, je zlatá.
Ty si prostě zajdi za dětskou a řekni, že ti dítě vyřadili ze školky a proč, a pak už bude na ní, na co ti ten paragraf napíše. ;)
Já jí včera taky volala po cestě ze školky, řekla jí, že mi malýho vyřadili, dojeli jsme k ní a paragraf mi bez problému napsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
18.9.12 10:16

Pokud je dite nemocne a nechteji ho ve skolce a Ty chodis do prace/nemas hlidani, tak Ti dr paragraf vypise. To by melo byt normalni, nikdy jsem s tim nemela problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10665
18.9.12 10:17
@nakukovatelka píše:
Pokud je dite nemocne a nechteji ho ve skolce a Ty chodis do prace/nemas hlidani, tak Ti dr paragraf vypise. To by melo byt normalni, nikdy jsem s tim nemela problem.

Tak, tak. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
18.9.12 10:18

S tim zpetnym vypsanim - mne to doktor delaval, ale vzdycky jsem mu radsi zavolala, ze to budu chtit, ze jsme napr. doma s rymou a uz to k nemu nestihnem apod., ale ze zitra prijdem a paragraf budu potrebovat uz od dnes apod - toto je jen priklad.

Chodili jsme k nemu leta, uz nas znal, takze vedel, ze on nas nejaky vymysly a problemy nehrozi.

Příspěvek upraven 18.09.12 v 10:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
18.9.12 10:19

Ok, jen mi to přišlo komické, že kvůli rýmě:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin