Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Paranoia. Myslím, že slabá antipsychotika by ti udělala dobře.
Svěř se s tímhle vším lékaři a nebraň se nové další medikaci nebo úpravě stávající, opravdu máš paranoidní představy a tvůj život, ale i život tvých blízkých je tím nesnesitelný. Léky ti dokážou pomoci. Je super, že máš náhled na to, že se ti děje něco, co by se dít nemělo.
Prosím vás, nestrašte hned s paranoiou. To opravdu může být spíš OCD symptomatika (což je úzkostná porucha a zakladatelka se léčí na úzkosti). Obsedantní myšlenky na nějaké téma nutí ke kompulzi, tady ve formě kontroly. Terapie+ případně změna léčiva nebo množství léčiva.
Případně udělají diferenciální diagnostiku, aby vyloučili, co to není a zjistili, co to je. Některé diagnózy se překrývají v něčem.
A co moznost, ze obavy jsou opravnene a maminka pije? preci jen ta prvotni nejistota nejak vznikla…
@Anonymní píše: VíceŘešení by bylo ne tak často se vídat s maminkou a nejlépe bydlet dál od sebe. Jelikož je to maminka s problémem bych se jí svěřil aby o tom věděla a i s tím pomohla.
@Anonymní píše: Více
Asi máš trauma kvůli tátovi. Určitě zavolej doktorovi, měl by na tebe kouknout a třeba upraví léky, zvýší dávku nebo něco přidá. Souhlasím s tím, že je super, že máš nějaký náhled a vidíš, že problém je asi v hlavě. To bude dobrý, neboj ![]()
Nejsi paranoidní. OCD. Antipsychotika ti tvůj psychiatr nejspíš na tohle nedá, chce to terapii.
To si úplně nemyslím. Ono ten podnět může vzniknout i z ničeho a pak už hlava jede na plné obrátky a nezastavíš ji. Řeš to určitě s doktorem, věřím, že to pro tebe musí být už tak náročné.
Já chápu to, ze uzksot me nuti provadet tu kontrolu, jde mi ale o to, zda je mozne ze mi ta uzkostna hlava i prevrati tu realitu. Že mám opravdu pocit, ze z lahve ubylo…atd.?
Tak jasně, pokud víš, že ta lahev byla plná a najednou je poloprázdná, tak to nebude iluze ale fakt. Popř max si můžeš říkat, že ta lahev byla více plná a teď z ni trochu ubylo, ale v realu ne. Ale zase, ono vždy to přece nemusí znamenat, že to vypila jen ta mama….
Ne plná a poloprázdná rozhodne ne, proste se mi zda ze tam bylo o kousek vic, tak o 3 panáky treba, ale nemuzu si uvedomit jestli to tak je nebo se mi to jen zda…:/ a hlavne si rikam, ze i kdyby si dala 3 panaky ze stresu pred letem tak co to znamena…ze to asi lidi nekdy delaji…jenze rikam, mam z alkoholu trauma nejaky
Terapie ti pomůžou zjistit co se děje a hlavně jak s tím pracovat…
Ahoj,
léčím se s úzkostnou poruchou a jsem zaléčená Ad.
Už tak nejak vim, jak uzkost funguje, ale ne vzdy se mi ji dari mit pod kontrolou. Často mám pocity úzkosti spojené s přehnanou touhou a potřebou vše kontrolovat.
Poslední dobou jsem si například vzala do hlavy, že mám strach, že moje máma pije.
Abych to uvedla na pravou míru, nikdy nemela vztah k alkohoulu. Jednou se mi však zdálo že z ni alkohol citim a od te doby jsem jak najata. Kvuli rekonstrukci bydlíme ted vedle sebe v dvou bytovych jednotkach oddelenych jen dverma. Od te doby porad pozoruji kdyz spolu mnluvime zda neco neucitim. Kontroluji lahve v domacnosti a to do takove miry, ze vim kde mela napriklad slivovici od velikonoc. Vždy kdyz z ni po nejake dobe ubylo jsem mela potrebu zjistovat zda u nas byl strejda, který vím, že by si dal…vždy jsem se vyschyzovala a nakonec zjistila, že ano že u nas byl…je velka pravdepodobnost, ze panaka by si dal on, nevim to ale jiste a proto me to drzi ve schyze,…doslo to do takove mirym, ze jsem se na to mamy zeptala…prisla jsem domu a videla jsem ze je u ksoe lahev od vina…s tim ale, ze varila gulas…tudiz je pravdepodobnost ze velka cast sla tam… mamka ale byla ve stresu z odletu na dovolenou (boji se litat) a prislo mi ze opravdu neco pila…na otazku mou jestli jo, mi rekla ze ne a jeste jsme se pohadali (a rekla mi ze ty moje detektivni stavy nejsou normalni, vsimla si ze ji hllidam). Kvůli malému dítěti máme naše rozpite lahve na pude, kdyz jsem tam uklizela ted njeake veci, najednou jsem zacla sledovat hladinku lahvi tam… a u jedne se mi zdalo ze ubylo…zase jsem z toho uplne na dne…manzel rika ze je to nesmysl, ze by mamka sla na pudu… a i kdyby tak to mnozstvi ktere jsem vypozorovala by odpovidalo tak 3 panakum tydne…sem tam si otevre pivo kdyz maka na zahradce…
no moje otazka zni…
je mozne ze si kvuli uzksoti vsechny tyto veci vsugorovavam,
nikdy se mi nestalo, ze bych nasla mamku vylozene opilou, jjen je po roztzvodu a moje schyza je, ze si na obcasny stres ad panaka a ze spadne do alkoholu…:/ te strach asi prameni z toho ze muj tata pil a jeji druhy manzel s kterym se rozvedla taky…
Myslite si ze je mozne ze tohle vse mi dela uzkost? A nemate radu ci zkusenost jak z toho ven? Uz tak tyden premyslim nad tim zda ta lahev na pude byla predtim do pulky a ted je do ctvrtky, nebo uz jsme magor…
Potrebuji poradit jak z toho ven, ta neustala kontrola (az OCD) me uplne ubiji…myslim na to od rana do vecera…Znovu se ptat mamky nemuzu…to uz bychom neustaly…
Jak rikam AD beru.
Uvědomuji si, že znim jak magor…ale jsem už uplne vyčerpana.
Jeste dodam, ze kdyz jsme treba slavili manzela narozeniny nebo byli na jine oslave, tak mamka nedopije ani jedno pivo…