Deprese, úzkosti, léky

Anonymní
2.6.25 12:18

Deprese, úzkosti, léky

Ahojky, dlouhodobě mám úzkosti a deprese. Nejdřív jsem se snažila po porodu sama se sebou pracovat, různé bylinky, knihy, atp.. nakonec terapie. Je to pro mě nic. Ztráta času a peněz, jak kdyby ke mě mluvili jak do dubu.
Dlouho nemám chuť do života, každý den je stejný ikdyž někam vyrazíme, něco změníme. Furt mám na prd náladu. Všechno mě hned naštve, jsem vztahovačná. Kolikrát až zlá. Dost vzteklá, hysterická. A nemám vůbec chuť na sex, nechce se mě s manželem už ani bavit. Nechce se mi nic dělat, vymýšlet. Prostě jsem došla do stádia, kdy chci vyhledat psychiatrickou pomoc a pomoci si třeba léky. Máte nějakou zkušenost s konkrétnimi léky? Bojím se závislosti a nežádoucích účinků. Ale když jsi vzpomenu, jaký jsem byla člověk před 2mi lety a teď… tak už musím něco změnit. Manžel mě podporuje, říkal že klidně mě doveze k doktorům na konec světa, hlavně aby mi to pomohlo a byla semnou zase řeč :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Snopy123
2.6.25 12:35
@Anonymní píše: Více

Ach jo. No jasně, všichni co berou AD jsou na lécích závislý.
Víš jak vzniká deprese - je to o chemii v mozku, která tam nefunguje tak jak má. Úzkosti jsou hodně v hlavě - učila Tě psycholožka metody zvládání úzkostných stavů?
Vyzkoušela jsi některé?
Někdy to bez léků prostě nejde. Neřeš tady jaké konkrétní ano a nebo ne.
To řeš s psychiatrem s kterým svůj stav do podrobna probereš a který bude Ti je psát přímo na Tvůj stav.
Spíš hledej dobrého psychiatra, takového který bude empatický, bude mít na Tebe opravdu prostor a čas a bude mít fajn reference :kytka:

Nechápu, proč se někdo dobrovolně ničí, když pomoc tu je. :kytka:

Edit, ty léky se po zvládnutí úzkostí a depresí dají postupně, pod dohledem odborníka!, vysazovat. Nemusíš je brát na věky věků. U nás v rodině ten stav trval 3 roky třeba a nespočet hodin terapie a programů, protože s úzkostí se musí pracovat (dechová cvičení, učit se spouštěč, atd…).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.25 12:43
@Snopy123 píše: Více

Našla jsem si podle referencí psychiatra. Je nejvíc oceňovaný v našem kraji. Jen objednací lhůty jsou dlouhé a nepřijímá nové pacienty, takže tam budu muset jít jako samoplátce.
Popravdě je mi vlastně jedno, kolik zaplatím, hlavně ať je to už v pohodě.
Zkoušela jsem pracovat se vším možným. Ale moje stavy jsou docela akutní. Jak kdybych byla v nějaké bublině. Jsem furt ve stresu, hned se rozčílím. Reaguju přehnaně, hystericky, přijdu si strašně. A opravdu se hlídám, vnímám svoje chování. Ale jsou situace kdy je to neovladatelný. Ještě před porodem jsem měla traumata z dětství, které jsem chtěla řešit, ale neřešila. Dítě je stále u mě na prvním místě. Ale teď jsem začala řešit i sebe. Protože to vše přešlo to stavů, který jsou neúnosný už i pro mě.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
2.6.25 12:44

Jen dodatek. Jo, správné AD a dlouhodobá terapie (která taky musí sedět) mému blízkému člověku zachránily život. Po více jak 3 letech je schopen ten člověk vysazovat AD a fungovat. Před s jasným cílem a plánem sebevraždy.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
2.6.25 12:46

Tak jasný, že řeš sebe, pokud je to potřeba. To není o tom jestli dítě je nebo není na prvním místě - nějaké selhání nebo tak -. Pokud budeš máma v pohodě, bude to i pro dítě přeci přínosné. :hug: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1972
2.6.25 21:14

Antidepresiva jsem brala. Zachránilo mi to život. Dneska už funguji normálně a bez medikace. Šla bych do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
2.6.25 21:20

Klasická SSRI nebo SNRI antidepresiva pokud jste je nikdy nebrala by i v menší dávce měla pomoci. Šetrná a hodně odzkoušená je např. Asentra, skoro každému také zabere Venlafaxin. V menších dávkách jsou i malé nežádoucí účinky.
Samozřejmě paralelně k tomu psychologa s dobrou psychoterapií.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
2.6.25 21:26

Fandím ti, pokud půjdeš mimo systém pojištění, počítej s tím, že hradíš jak práci lékaře, tak kompletně i medikaci.
Měla jsem pro sebe několik nesmluvních lékařů a pro dceru s PAS také. Hodina s lékařem vycházela okolo tří a půl tisíc. Léky pro dceru na měsíc nad šest tisíc. Moje vyšly na třetinu dceřiny částky.

• Citovat
  • Upravit
9299
3.6.25 16:54
@takamine píše: Více

Promiň. Že píši. Ale fakt mi přijde, že ty bereš věci hlavně od sebe, nebo možná z informací z té jedné hospitalizace.

Venlafaxin nezabere skoro každému. Já se na něm pokusila o sebevraždu. Takže mi vůbec nepomáhal. Teď ho bere člen rodiny a efekt zatím dost nula. Pak ho bralo několik kamarádek a žádné nepomohl. Znám jen jednu holčinu, která ho brala v těhotenství (po poradě v NUDZu) a že nějak pomáhal v celku, ale pak taky přestal účinkovat…

Tím nechci strašit, každý jsme jiný a určitě jsou lidi, co jim venlafaxin pomáhá, což je super. Ale nenapsala bych, že zabere skoro každému.

Ale stav a medikaci musí vymyslet a vyhodnozit lekar. A když něco nesedne, lze změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová