Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Příťa ho chce ignorovat, jo?
Tak prachy shrábnul …
Hele vraťte mu to, ať je klid … ![]()
Počkej, takže on má s tebou děda problém, a ten zmizí, když se vezmete? Nebo se máte rozejít? Vrátila bych mu ty peníze. I když tak nějak nechápu, proč nechceš svatbu? Máte spolu děti, bydlení a děda by asi chtěl, aby jste byli prostě rodina no. Nutit vás do toho ale nemůže. Takže vrátit peníze, i když ultimátum do měsíce je divný. O kolik jde?
No, a ta dědova finanční pomoc byla dar, nebo půjčka?
Dary se vrací za určitých podmínek, což vrtochy starce určitě nejsou. Takže ne aby vám něco diktoval. Rozhodnete se sami. Ale za mě je to rozumné se vzít - mate spolu děti, tak proč ne manželství?
Ted vam diktuje manzelstvi, priste si vymysli neco jineho, takhle to prece nemuze fungovat. To, ze nekdo nekomu daruje penize, neznamena, ze ho bude dotycny poslouchat.
Rekla bych dědovi, ze rozchod nepřichází v uvahu a ze svatbu jednou planujete. Pokud je to pro nej problem, nabidla bych mu splatky jeho daru. Podle me je to vrtosivy starec, dal vam penize a ted si vymysli nesmyslne podminky.
O svatbě nebo rozchodu rozhodují jenom partneři, kterých se to přímo týká, ne členové širšího příbuzenstva, takže to je bez diskuze.
Jediným řešením je tím pádem peníze postupně vracet, byť po malých splátkách. Jestli to byl dar, je podraz je chtít zpátky. Jestli to byla půjčka, děda měl říct podmínky splácení hned. Ale s tím teď už nic nenaděláš.
Tohle je sice asi taky vymyšlený příběh, ale na druhou stranu jsou spory o peníze fakt zlo, hlavně v rodině. Nejlepší je podobným situacím předcházet, jak jen to jde.
Já myslím, že si děda uvědomil, že dal peníze cizímu člověku a teď by byl rád, aby ten vztah byl aspoň oficiální a on nesponzoroval cizí ženskou. Ono by třeba stačilo, kdyby jste vlastnictví nemovitosti ošetřili tak, aby partner měl větší podíl odpovídající dědečkovu vkladu. To jste ovšem měli udělat hned.
Tak reknete, ze se vezmete. Kdy, to je ve hvězdách, ne
Promiň, ale " z lásky" si tě měl vzít už dávno
takže já hlasuji pro svatbu ![]()
To je zas blábol, neumíš vymyslet něco lepšího? Bože každý přece ví, že pokud by kdokoli chtěl prachy zpět, tak i kdyby si vzal právníka, tak částky bude dlužník splácet - rozhodně ne celou částku zpět. Co tam máš dál? Níž je tvůj příběh, kdyby tě napadlo jej „upravovat“ nebo u adminy vymazat ![]()
Dobrý den, ráda bych se jen vypovídala a slyšela Váš názor.
Jsem s partnerem dlouhé roky. Máme spolu dvě děti. Asi před cca 2 lety jsme řešili docela problém co se týče bydlení. V té době nám partnerův děda pomohl finančně.
Respekt před ním. Nechtěl za to nic.
Jenže včera se za nim partner stavoval. Na pokec jak se děda má a tak (dělá to pravidelně každý měsíc- dělal to i předtím). Tenkrát jsme se na finance neptali, když zjistil naší situaci sám se nabídl.
Jenže včera se to změnilo. Přítel přišel dost skleslý a bez nálady. Tak jsem se ho ptala co je, že je takový přejetý, jestli je děda v pořádku.
Jo děda je v pořádku, jenže si začal diktovat podmínky. Partnera a mě postavil do docela prekérní situace.
Dál partnerovi ultimátum. Buď si mě vezme (díky pěkně - ať žije svatba s donucení - já jsme ta co svatbu nechce). Nebo se spolu máme rozejít (jo dlouho má se mnou problém a já to věděla vždy). No a nebo poslední možnost peníze do měsíce vrátí (jop ale kde na to vzít a nekrást).
Popravdě jsem celou noc nespala, pořád mám v hlavě jako co budeme dělat. Ani jedna možnost se mi nelíbí. Přítel se na něj dost naštval a říkal mi, že ho bude totálně ignorovat. Jenže to taky nejde.
A já fakt nevím co dělat. Brát se z donucení mi přijde jako fakt úlet. Kde je ta romantika, láska, štěstí. Vše by bylo v trapu.
Rozejít se? Máme spolu dvě děti a kvůli tomuto jim rozbít fungující rodinu? Protože podle dědy nejsem dost dobrá.
Nebo prodat byt na kterém jsme se fakt nadřeli, zadlužili se do konce života a jít bydlet do nájmu kde opět nebude nic jisté a kdy pronajímateli každou chvíli může bouchnout v hlavě a rozhodne se nás vyhodit.
Fakt nevím co dělat a opravdu každé rozhodnutí ať tak či tak bude peklo. ![]()
Pokud to byl dar a oficiálně mu nic nedlužíte (tj. nemůže to po vás vymáhat soudně), tak bych se na něj vykašlala a nic mu nevracela. Dary se dávají bez podmínek a když už, měl vám ty podmínky říct předem, abyste se mohli rozmyslet, jestli za takových podmínek dar přijmete. To on neudělal. ![]()
@Tayen zakladatelka píše…pomohl finančně…nechtěl za to nic…