Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky,
píšu sem, protože se potřebuju ze všeho vypsat a třeba mi i poradíte co dál. Jsme spolu s přítelem 8 let a máme rok a půl letou holčičku. Je pravda, že v minulosti jsme se 2× na chvíli rozešli, ale nakonec jsme to zvládli. Narodila se nám dcerka a vše bylo podle mě fajn. Jen teda máme problém s bydlením, nemáme svůj byt a tak jsme se domluvili s přítelovými rodiči, že se nastěhujeme k nim do baráku do půdní vestavby. No popravdě mě se moc nechtělo, bydlet takhle nahromadě s rodiči, ale co můžeme dělat. Jenže malá přes noc špatně spí, pořád se budí a celkově noc je náročná. Byli jsme z toho všichni unavení, hlavně přítel, který má práci na směny. Tak jsme se dohodli, že budeme v době, kdy chodí do práce u mých rodičů, aby se vyspal a potom zase budeme přejíždět k němu domů. No takhle to funguje zhruba ten rok a půl. Já si myslela, že je vše v pořádku, ale najednou přítel začal být odtažitý, protivný, neměl o mě zájem. Já se ho pořád ptala, co je za problém, ale že nic, nemám nic řešit. No nakonec to vyvrcholilo teď, když jsem to už nevydržela a spustila na něj, at mi teda řekne, co se děje, protože takhle už to nejde. Tak z něj vylezlo, že už mě nemá rád, tak jak předtím, že ho vším co dělám rozčiluju. A hlavně, že nežijeme, jako rodina. A chce rozchod. Já se s tím nemůžu smířit, chtěla jsem to ještě zkusit, přece se aspon kvůli té malé musíme snažit vztah urovnat. Hlavně jsem netušila, že má v sobě takový problém. Ale asi nechce. Ted nevím, co dělat, co si s malou počneme. Jak řešit vídání. Přítel si ji chce vzít na celý den, ale to přece nejde, je maličká ne? Taky ji kojím.
Ach jo, děkuju, že jsem se mohla vypsat. Je mi to líto. ![]()
Nesnaž se kvůli malé vztah utužit. To bude to nejhorší, protože časem pokud Vám to nebude klapat se stejně rozejdete. A pro malou to bude horší.. Navíc dítě pozná když doma není něco v pořádku. A chceš aby v takovém prostředí vyrůstala?.. Vím to z vlastní zkušenosti když se rozváděli naši. Moje maminka taky překonávala otcovu nevěru jen proto, abychom byly " rodina " Nakonec se rozvedli a pro mě to byla hrůza. Celou dobu jsem sledovala jak se maminka trápí a to už nikdy nechci. Vím, že ze začátku to bude pro tebe těžké, ale dá se to překonat.. Přece nechceš aby k tobě manžel ulehával do postele a ty žila s pocitem, že tě nemiluje, nebo ještě hůř, že jde od nějaké jiné..
Příspěvek upraven 23.09.12 v 12:31
Ahoj, myslim, ze kamen urazu bylo to, pristoupit na to bydleni u rodicu, aby se tatinek mohl vyspat. Kazdy si projde tim, ze bude nevyspali, a tohle neni reseni. maximalne, aby si sel lehnout vedle do pokoje, kde neni mala. Musis si s nim proste sednout a promluvit si, jina rada snad ani neni. Pises, ze maly je rok a pul, uz to bude cim dal tim lepsi, roste, je rozumnejsi, bude spat lip…preji abyste to vyresili ![]()
Tak to je mi strasne lito.co musis prozivat, ale ani moc nechapu proc jste bydleli oddelene kvuli spanku male.
Bylo to hlavně kvůli tomu, že přítel má denní a noční služby, byl nevyspalej, unavenej, tak jsem si myslela, že to pro něj bude takhle lepší. Odpočine si a bude mí i víc síli se pak v době volna starat o malou. No hlavně mi neřekl, že mu to tak vadí, vlastně neřekl nic, že mu vadí, až jsem to z něj vytlačila. Ted je prostě zatvrzelej, nechce se o ničem bavit, chce být asi sám. A je pravda, že držet vztah jen proto, že já chci nebo je v tom dítě je taky naprd. Ale vůbec si nedovedu představit být najednou sama. Třeba si hledat někoho novýho…chjo
Na celý den si kojené dítě vzít přítel nemůže, jedině by jsi musela být s nimi.
Taky bych se nesnažila „lepit“ vztah kvůli dítěti. To udělali naši, vydrželi takhle přes rok, pořád se hádali, nakonec rozvod a po 1,5 roce se znovu vzali. Prostě byla asi vztahová krize, během níž si můj táta našel přítelkyni a pak asi zjistil, že je mu s námi lépe. Nevím
. Ale určitě bych nikomu nepřála hádky, které budete mít i vy dva před malou, pokud zůstanete spolu…
A není možné, že má někoho jiného?
Popravdě mně spíš připadá, že problém není mezi vámi, ale spíš v těch okolostech kolem. Malá je náročná a vás to rozdělilo - hlavně teda tím bydlením. Zkusila bych si s ní sednout, promluvit si a jít do pronájmu. Zkusit to, bydlet spolu jako rodina. Jsem přesvědčená, že to pomůže, že vás to stmelí a bude vám to klapat - pokud se tedy budete snažit.
Takhle si přítel musí připadat strašně bokem, nemá tebe, nemá malou.. Ani se mu nedivím, že chce utéct, on totiž na pohled ani nemá důvod, proč v tomhle vztahu-nevztahu zůstávat.
Kdyby nechtěl, zkus ho poprosit - kvůli malé. Dát vám všem šanci. A pokud by to neklapalo, alespoň budete vědět, že jste udělali všechno, co šlo.
Té malé to podle mě dlužíte..
![]()
Ahojky, povím ti, že to fakt nemáš jednoduché ![]()
Myslím, že by bylo nejlepší najít si podnájem nebo jiné vícepokojové bydlení, kde může manžel, pokud se potřebuje vyspat, utéct do jiného pokoje, ale né do jiného domu.
Zkusila bych to tak na půl roku a pokud by ani potom neměl pocit, že s vámi chce být, tak rozejít se můžete vždycky.
Pokud by s tím nesouhlasil, tak by měl navrhnout jiné vhodné řešení, pokud by ani to nechtěl, tak bych sebrala dceru a zažádala o soudní určení péče a styku s druhým rodičem a prostě bych se nechala rozvést. Aby vyrůstala v napjatém vztahu, kde není všechno v pořádku, to si nezaslouží… ![]()
A soud určitě nenechá dceru na celý den u otce pokud je kojená.
No, já nevím, ale z popsaného mám divný pocit, že v tom může být ještě něco navíc - nějaká jiná… Nemůžu si pomoct, ale nějakou dobu vše klapalo dobře, najednou odtažitost, nezájem, všechno, co udělá, ho štve - typické rysy rozjetého vztahu jinde… Může mít pocit, že nemusí říct celou pravdu, možná tě nechce ranit ještě přiznáním něčeho bokem, ale já bych asi v tomhle chtěla vědět najisto, protože „jen“ rozhozený vztah bez cizího vlivu by mi za snahu (i za určité přesvědčování či prosení partnera) stál, vztah s jinou ženou je něco úplně jiného.
Není dobré, že jste si zvykli žít dost odděleně, on teď už ví, že to jde, že máš oporu, že ti rodiče pomohou, že vlastně může vyplout bez větších škod.
Malé kojené dítě bych určitě nedávala na celý den, jedině spolu, měl by být schopný respektovat interval od kojení ke kojení a včas ji dovézt nebo být pohromadě s tebou.
Děkuju moc za příspěvky! To že by mohl mít jinou mě taky napadlo, ptala jsem se, ale popřel to. Tak mu holt věřím. U něj je totiž problém, že si vše nechává pro sebe a nic neřeší, až to v něm asi pak bouchne. No ale co s ním ted? Sednout jsme si zkusili a probrat to, ale moc se na návrat netváří
zase ho nutit do vztahu když nechce…ach jo.
Teda, je fakt, že mě nenapadlo, že by se cítil odstrčenej, i když je to jasný jak facka
. no ale co ted s ním, čekat? To se zblázním.
Měli bychom si vše vysvětlit a hledat řešení a ne mlčet. Což on ted mlčí, takže pořádně zase nevím na čem jsme. Tlačit na něho taky nechci… no na prd.
No víš, ale zase je to táta od malého dítěte, nezdá se mi, že by chtěl konec jen tak, kvůli nějakému pocitu odstrčení a ani nic neřekl a rovnou konec
Že nemluví, no, možná dokonce zapírá, to dělá většina chlapů, když někoho mají. Zatím spolu bydlíte? Popátrala bych asi jinak, nejsem ten typ, co prolejzá kapsy, ale v případě, že by mě reálně postavil před rozchod, bych to udělala. Jde o hodně, uspořádání péče o dítě, finance
Asi bych chtěla vědět, jestli v tom někdo je, nebo jestli je přece jen šance na úpravu vztahu.
Nevím, jestli by se chlap měl nutně cítit odstrčený, když souhlasil kvůli vlastnímu vyspání a odpočinku ![]()
Přikláním se k názoru, že zakopaný pes bude jinde. Chlap si změnu nějak snaží vydupat, klidně i rozchodem, kdo ví. Ale když ani toto řešení pro něj není dost dobré, tak mi přijde, že v tom bude ženská nebo nevím, ale není to prostě vše.
Myslím si, že dostal přílišnou volnost a teď řešme, proč takto začal jednat. Kdyby byly v každodenním kontaktu (bydlet spolu), měla by víc indícií k tomu, co se děje.
No tak to je jako u nas taky holčička rok a půl a taky nas už tatinek nechce. sice sme spolu bydleli a ja dělala všechno co chtěl, volnosti měl kolik chtěl, on rad hraje hry tak se bavil a ja se starala a teď najednou rana. Přišla do toho nejaka holka co roztahla nohy a ten můj, teda teď už ex je jak vyměnenej. Co všechno jsem pro neho dělala a nic. co vlastne ti chlapi chtěji??? ![]()
Nechci malovat čerta na zeď, ale pokud už se chce rovnou rozejít a odejít, pak je asi na nějaké řešení pozdě. ![]()
Tak dnes přišel přítel s tím, že problém je u něj, v jeho hlavně, tak si ho potřebuje vyřešit, takže navrhnul krátkou odluku…no nevím, není to jen oddálení rozchodu???