Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Chci se zeptat na názor nezaujatých lidí. Jsme s přítelem 11 let (je nám 26). Ve vztahu byli lepší i horší období ale celkově nám to do teď fungovalo. Přítel však nedávno přišel s tím, že mu přijde, že tím ze jsme spolu téměř celý dospělý život, že jakoby nemá nic svého a že si přijde že bych chtěl v životě zažívat plno nových zážitků apod. A vztahem má jakoby svázanou 1 ruku. Já mu však nikdy v ničem nebranila. Má své koníčky, které 1-2× týdne provozuje. Nikdy jsem mu nezakazovala ani jet na několik dní pryč samostatně. Prostě mi přijde, že není žádný vězeň a ten vztah ho v ničem zásadně neomezuje.
on však uvažuje o rozchodu, protože říká že by chtěl mít možnost dělat cokoliv (říká teda že se nejedná o to že by chtěl zkusit jinou ženskou). Momentálně jsem mu dala prostor aby si ujasnil, co vlastně chce a co mu přijde že nemůže dělat i ve vztahu. Říká, že mě stálé miluje a ve vztahu neni nic špatně, že jde Prostě jen o jeho pocit. Co si o tom myslíte? Jsou takové pocity v dlouhodobém vztahu normální nebo ne? A jak mu dokázat, že i když je ve vztahu může dělat prakticky cokoliv? ![]()
Bohužel, došlo mu, ze jste spolu celý váš dospely zivot a chtel by to zkusit jinak, vyuzit mladi, svobody a taky samozrejme s jiným ženami, nez se usadi (rodina).
Tomu nemůžeš konkurovat, nech ho jít. Možná se za par mesicu vrati, protoze si overi, ze to, co mel s tebou bylo nej, ale nespolehala bych na to.
Chce rozchod a neříká to bohužel narovinu. Chce souložit jak králík každou, některou potká, chodit pařit, užívat si volnosti. S tebou už v životě nepočítá.
Chápu, zažila jsem v podstatě to samé. Vztah od patnácti.. (a to je ten problém). Láska jako trám, vše perfektní, ale po 7 letech se to rozpadlo. On začal mít pocit, paniku, že už je to navždy, nepozná jiné ženy, nic si neužil… Rozchod hodně bolel. On se následně vybouřil (což jsem tak sledovala z povzdálí). Teď je z něj super chlap a táta. Potkali jsme se prostě moc brzy,
Taky jsem měla vztah téměř 10 let od střední. Bylo období, kdy mi přítel také vyčítal, že kvůli vztahu je omezován. A fakt to nebylo že by chtěl zkusit jinou - chodil na pánské jízdy/dovolené beze mě a teoreticky příležitostí by měl hodně. Ale říkal, že by odjel do zahraničí atd. Prostě taková krize ale blokovala ho spíše jeho vlastní nečinnost než vztah. Pak si to uvědomil ale pro mě už bylo pozdě, rozešla jsem se já. Dlouho nechápal proč.
Pak jsem potkala teď už manžela, také měl plány, ambice, chtěl odjet do zahraničí ale vztah se mnou mu nepřišel jako překážka a prostě řekl, ať jedu s ním ![]()
Možná má tvůj partner taky takovou krizi, problém v sobě bych nehledala. Dej mu prostor kolik chce a uvidíš, no smířila bych se asi s tím, že může být konec. Lepší teď než až ti bude 30+. Ale chápu, že teď ti to může přijít drsný
![]()
@Veronika9870
Jj. Přijde mi to podobné, akorát momentálně přítel neví, co je vlastně to co by chtěl. Dali jsme se momentálně měsíc čas, kdy jsem mu řekla, aby si popřemýšlel co by vlastně od života chtěl, co mu přijde, že by chtěl tedy zkusit nebo udělat a o co mu přijdežepřichází. A jakmile na to přijde, ať mi to řekne a můžeme se rozhodnout zda je to zkloubitelné se vztahem nebo ne.
Myslim si, ze temer kazdy ma takova období, kouka, jestli jinde neni tráva zelenější, prerovnava priority, jestli to, co ma, je „dost“.
Za mě lepší, ze to rekne ted, nez aby utikal za par let od dvou malych dětí treba ![]()
Z dnesniho pohledu bych řekla, at si jde hledat štěstí, ale taky, že až, jestli vubec, se vrátí, tak ty uz muzes byt taky jinde…
My tehdy v praveku s partnerem zustali, stravili spolu pres dvacet let, zplodili syna. Nelituju toho, aspon z vetsiny, ale nakonec jsme stejne sli každý svou cestou.
Proste to, ze si s nekym pripadas jako jedna duse v 15 nebo ve 20, neznamena vzdy, ze to tak je i ve 30 nebo 40.
Takové pocity jsou normální, když si člověk nic neužil. Chce prostě zkoušet, zažít jiné věci než s tebou a jestli jste spolu od 15, tak se není co divit.
Jo. Já to chápu, jen jsem mu řekla, že nás vztah nemusí brát jako překážku k čemukoliv, co by chtěl zažít nebo zkusit. Že já ho v ničem omezovat nebudu.
@terien
Jo. Já to chápu, jen jsem mu řekla, že nás vztah nemusí brát jako překážku k čemukoliv, co by chtěl zažít nebo zkusit. Že já ho v ničem omezovat nebudu.
Svým způsobem buď ráda, že to přišlo teď a ne v době, kdybyste už měli děti.
@izabe
No momentálně máme v procesu stavbu domu. Takže taky žádná výhra.
@izabe píše: Více
Souhlasím. Jen znám spoustu případů, kdy se pak na mateřské utrhnou ze řetězu nevybouřené matky ![]()