Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Asi bych se chtěla zeptat. Mám pochyby o sobě, jsem momentálně v takové fázi že se budeme nejspíš rozcházet s přítelem. Nicméně říkám si že teď momentálně další vztah nechci a dát si nějakou pauzu, ale na druhou stranu ráda bych si i našla po nějaké době časem někoho. Nicméně je mi teď 22, mám za sebou už druhý vážný vztah, který trval rok a 10 měsíců. Ale někdy mám pocit že až mi bude 23č, 24 a víc, většina se už i vdává a já teprve ještě hledám. Studuju vysokou a hodlám jít ještě studovat dalšího ale posledního bakaláře. Ráda sportuju, příroda, posilovna. Spíš trochu mne to děsí, možná tlačím na pilu. Prostě píšu jen si možná popovídat, o tom jaké jste to měli vy, jestli to nevidím hodně černě a abych neztrácela hlavu ikdyž se snažím, sem tam mne tohle přepadne.
To že je někdo ve 24 letech zadaný, tak to neznamená že bude i za rok. Jsi mladá a máš krásný roky před sebou, dělej co tě baví, dej si pauzu od vztahů pokud to tak cítíš. Když budeš i za 5 let sama, tak máš pořád fůru času…
Já našla toho správného až ve 32 dva roky jsme tak spolu žili na hromádce a teď už jsme 6 let manželé. Ve tvém věku jsem si chtěla užívat bavit se nemít závazky.
Dělej co tě baví a čeho chceš v životě dosáhnout. To ostatní přijde toho bych se nebala kor pokud se ve vztahu teď necítíš.
@Even987 píše:
Ahoj. Asi bych se chtěla zeptat. Mám pochyby o sobě, jsem momentálně v takové fázi že se budeme nejspíš rozcházet s přítelem. Nicméně říkám si že teď momentálně další vztah nechci a dát si nějakou pauzu, ale na druhou stranu ráda bych si i našla po nějaké době časem někoho. Nicméně je mi teď 22, mám za sebou už druhý vážný vztah, který trval rok a 10 měsíců. Ale někdy mám pocit že až mi bude 23č, 24 a víc, většina se už i vdává a já teprve ještě hledám. Studuju vysokou a hodlám jít ještě studovat dalšího ale posledního bakaláře. Ráda sportuju, příroda, posilovna. Spíš trochu mne to děsí, možná tlačím na pilu. Prostě píšu jen si možná popovídat, o tom jaké jste to měli vy, jestli to nevidím hodně černě a abych neztrácela hlavu ikdyž se snažím, sem tam mne tohle přepadne.
Klidně se teď můžeš rychle za někoho vdát a budeš si říkat, jo jsem na stejné vlně jako ostatní, nejsem out. A pak se můžeš za dva roky rozvést a budeš tam kde jsi byla.
Netlač na pilu, fakt nemáš kam spěchat. Všechno jednou přijde, jsi ještě mladá. Nemá cenu se za něčím honit jen proto, že ostatní už mají/měli svatbu a rodí děti.
@Even987 Většina se vdává ve 24? ![]()
Hele asi takhle… myšlenky na vdávání jsou předmětné ve chvíli, kdy mám vedle sebe partnera, který je vyrovnaný, vztah je bezpečný, společný každodenní život je radostí a když ve vztahu sdílíme stejné představy a plány do budoucna. Jo a taky už máme vybudovaný opravdový vztah založený na faktech a ne hormonálním koktejlu. Potom je prostor nad tím začít uvažovat jestli chceme vztah posunout do hlubší roviny „navždycky“. To je totiž fakt dlouhá doba a většina vztahů má krapítek kratší dobu spotřeby - což je v pořádku.. tím sbíráme zkušenosti, poznáváme sami sebe, co nám vyhovuje a co ne, vyvíjíme se a dospíváme. Ve 20 jsem byla přesvědčená že v tom všem mám jasno. Bude mi 30 a zpětně se nad svou naivitou usmívám. Vyplatí se počkat - nejen na „toho pravého“ ale i na to, až se stanu „tou pravou“. Na nespočet životních lekcí které bývají nezbytné pro lepší pochopení partnera a zvládání krizových situací, nebo jen znalost základní komunikace ve vztahu (kterou bohužel většina lidí neovládá).