Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den, chci se zeptat jsem RH- a pokud jsem se správně dočetla měla jsem hned po porodu dostat injekci Partobulinu. Jenže měla jsem císaře a jipka byla plná a tak mě šoupli na normální pokoj a zapomněli na mě a injekci mi nedali. Až asi za týden a něco jsem dostala zánět močáku a dělohy a tam na to přišla dr. že mi tu ijekci nedali a dodatečně mi jí dala a řekla že to nevadí.
Mám dotaz zda to tak skutečně může být? Všude se totiž píše do 48 max.72hod.po porodu že se má injekce aplikovat.
A ještě pokud by to bylo špatné že mi to dali tak dlouho, co s tím? Mohu být znovu těhotná? Co dělat proto aby bylo druhé miminko v pořádku?
Moc díky za odpovědi. Martina
Ahoj, partobulin musíš dostat pokud jsi Rh- a miminko je Rh pozitiv. Jinak by se mela davat opravdu do 72 hod. Jinak nyní už je nějaká nová látka která se dava v dalším těhotenství cca ve 25 tg a mela by působit szekne jako ten partobulin, jmenuje se nějak na R…ale nespomenu si jak..u dalsiho miminka ke větší riziko novorozeneckr žloutenky
Při opomenutí provedení prevence Rh (D) aloimunizace do 72 hodin po potenciálně senzibilizující události má ještě smysl podat IgG anti-D do 13 dní, v mimořádných případech je doporučeno podání s odstupem maximálně 28 dní po porodu