Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, máte někdo zkušenost s císařským řezem v úplné narkoze (nejlépe v Brně na Obilňáku)? Chtěla bych vědět, za jak dlouho mi miminko donesou a za jak dlouho budu moci kojit. Slyšela jsem, že čím později se miminko poprvé přiloží, tím hůř se potom rozjíždí laktace. Díky ![]()
@PaFi sice jsem nerodila v Brně ale v Kolíně-ale holka se narodila 20 minut po půlnoci a já jí viděla až kolem 16 h. s kojením problémy-neuměla se přisát, po 14 dnech byla na flašce
@PaFi
ahoj, mám za sebou 2 císaře, prvního v epidurálu, druhého v celkové anestezii (byl akutní), ne teda v brně. Poprvé mimi přiloženo do hodiny po zákroku, pít nechtělo ani celý následující den, musela jsem chodit na odsávačku, aby se laktace rozjela, byla to dřina, ale nakonec to šlo a kojila jsem 2 roky. Po celkové anestezii mimi přiloženo hned, jak jsem se probrala, což bylo asi 2 hodiny po zákroku, mimi se hned přisálo a hned pilo, kojila jsem hned od prvního dne. Ono taky hodně záleží na miminku, jak je spavé, jak je velké a silné atd. Ale neboj se říct si o pomoc, s pomocí odsávačky se nakonec rozkojí většina matek po císaři.
@PaFi
Ahoj, první porod jsem měla v celkové narkoze. Syna mi donesli po devíti hodinách. Laktace se mi rozjela třetí den. Druhý porod byl ve spinálu, syna jsem viděla hned, přiložili mi ho za dvě hodiny, laktace se rozjela také třetí den.
@robínek
Po obou císařích jsem se krásně rozkojila i bez odsávačky. Ta ani nevím jak vypadá. ![]()
Mám dva císaře v plné narkóze. Juniora mi přinesli asi po osmi hodinách - a plně jsem ho nekojila nikdy. Druhý se narodil předčasně, takže byl v inkubátoru a já ho viděla vlastně až asi třetí den a začala jsem ho kojit až po týdnu (ale celou dobu jsem statečně odstřikovala a nosila na neo). zatímco junior sám měl s kojením potíže, měla snad jen jednu pozici, kdy byl ochoten pít, prostě problém nad problém, druhej se oihned přisál a pil jak drak a vlastně jakkoli. Tehdy jsem pak měla mléka, jak se lidově říká, že bych mohla kojit celou ulici. Osobně si myslím, že to bylo právě tím postupným a pomalým odstřikováníma ne ihned nasazením do „plného provozu“.
Děkuji moc za odpovědi, tak to vypadá, že u každého miminka je to jinak
tak snad to nakonec tedy nějak půjde ![]()
Ahoj, rodila jsem císařem před třemi měsíci v Opavě. Miminko mi přinesli 1,5 hod po porodu. Vzbudila jsem se a malou jsem měla u sebe v posteli (pod dohledem tatínka). Po porodu ji dostal tatínek na hrudník a z tohoto zážitku žije do teď
. Mléko jsem sice měla, ale naše malá vzteklinka kojení absolutně bojkotovala už od první chvíle přes veškerou snahu mou, sester i laktační poradkyně. Za chvíli ji budou skoro 4 měsíce a pořád odstříkávám elektrickou odstříkávačkou. Sice je to náročnější na čas, ale není na UM a je spokojená ona i já.
@PaFi já rodila na obilnáku pod celkovou narkózou v roce 2008, po probuzení jsem mluvila s doktorkou a jak jsem byla schopná tak mi malou nosili po 4 hodinách. Ale hodně se ptej. Když sestry budou mít čas tak ti vyjdou vstříc. ![]()
@PaFi to fakt záleží na porodnici, já druhou sekci měla na vlastní žádost ve spinálu, ale u první se mě nikdo neptal a rovnou mě uspali a malýho mi přinesli cca. 6 hodin po operaci. Laktace se rozjela úplně normálně 3. den, ale syn se nechytl, odmítl se přisát a byl líný, takže jsem nakonec odsávala. Se způsobem porodu (narkozy) to nemělo ale pravděpodobně nic společného.
edit: u druhé sekce (po spinálu) laktace taky 3. den, dcerka se přisála hned (ne na sále, opět ji přinesli cca. 4-6h po porodu), ta líná nebyla a není, kojená stále vesele a bez jediného problému. Je to prostě o dítěti, no.
Příspěvek upraven 17.07.14 v 13:49
@priserka.jd jeee, no to chceme právě taky, aby malého dali hned po porodu na hrudník tatínkovi, aby ten krásný zážitek zažil aspoň on, když já to zažít nemůžu
![]()
Já myslím, že laktace není až tak závislá na způsobu porodu. Spíš je to o tý schopnosti kojit jestli ji budeš mít nebo nebudeš a jestli to dítě bude schopné pít nebo ne. Někdo se nerozkojí ani po spontánním porodu a okamžitém přiložení. Já rodila v prosinci 2013 akutním císařem takže v celkové narkóze v 18,45 hod., malou mi přinesli až druhý den odpoledne a rozkojila jsem se hned, akorát to první přiložení malá moc nechtěla pít, ale pak se chytla a bylo to v poho. Kojím doteď.
@EvaG ahojky a miminko hned pilo- měla jsi mléko, nebo muselo být ze začátku na umělém mléku?
Já měla dva císaře, první kdy jsem měla celkovou se mi laktace rozjela hned, až se malá vždy dávila při kojení, ale pak přišla únava stres a šlo to do háje. Druhý císař, předčasný porod v 31.tt odsávání mléka, vození do porodnice skoro litr mléka denně, ale syn si to nevytáhl, jak byl slabí. A to jsem měla prsa velikost 7.
Ahoj, ja rodila v celkove o pul sedme vecer a videla jsem maleho poprve v pet rano. Rozkojila jsem se pomerne bez problemu, v porodnici jsme meli dokrm, doma v pohode bez dokrmu. O mleko jsem prisla po trech mesicich vinou stresu. Takze je to pripad od pripadu