Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Regina Hero já článek nečetla, ale táta dělá desítky let na hranicích, tak mi to přijde lepší zdroj než článek v novinách ![]()
Ale možná máš pravdu ![]()
Takže lidi, žádný doklady nepotřebujete
Hezkou dovolenou ![]()
Ach jo ![]()
to jsem si myslela, že to je téma u kterého se nedá pohádat ![]()
Ahoj vyřizovali jsme pas v létě.. stál nás 100kč, je na 5let.. ale paní nám doporučovala, že bychom ta za rok měli pas obnovit, jelikož se děti hodně mění a at pak nejsou problémy…
jo a čekali jsme na něho asi 2-3 týdny už si nepamatuju přesně
@Gabika hlavně mít svojí hrdost a neuznat chybu, co z toho, že jsem za vola ![]()
Holky, takže tu stovku na úřadě nikdo neplaťte a vysvětlete jim něco o Schengenu ![]()
Prostě ten doklad - at už OP nebo pas je potřeba k identifikaci, kdyby tě chtěla policie zkontrolovat. V čechách taky lidi nosí u sebe občanku, aby se mohli legitimovat, tak by dítě mělo mít taky doklad, i když ho v Schengenu teoreticky nepotřebuje, protože se tam dá projíždět bez kontrol. Ale když tě budou kontolovat na ulici někde, tak po tobě budou vyžadovat doklad totožnosti.
Dcera má pas i OP, dělali jsme loni, paní mě upozornovala, že až se změní dítě, tak se musí udělat nový. OP zatím nechám, pokud bysme jeli letos někam mimo EU na dovolenou, tak jí pas udělám nový.
@Gabika Tiez si myslim, ze nemas pravdu. Ani ty pas nemusis mat pri ceste po EU, nikto ho od teba ziadat nebude. O tom je Schengen.
To ale neznamena, ze ho nemas mat ked ta on poziadaju, a plati to aj pre tvoje dieta. Je to kvoli unosom.
Osobne by som sa o tom nerada hadala s nemeckym policajtom v ich krajine ked by na to prislo.
Moje dieta ma pas aj pri ceste CR-SR.
@tamata
v jejim pripade to neni hrdost, to uz jsou jenom vykriky ujeceneho decka, co si neprosadilo svou „pravdu“ ![]()
@subsomi Já jsem malému nechala udělat občanku, pas mu nechám až budeme chtít vyjít dál, než do EU. ![]()
@miaPRG Ano, máš pravdu snažila som sa napísať to, čo ty, akurát sa mi to nepodarilo. Pre prechod hraníc, čo ja viem, pasy netreba, pretože je voĺný pohyb osôb. Pri nejakej spešl kontrole ( i vo vnútrozemí) musíš preukázať totožnosť… Akurát mi tu jačí neutíšiteľne už dve hodiny dieťa, tak som sa k tomu nedostala, pretože sa tu skôr začalo na mňa útočiť, a mi dnes proste nesadlo, inak osobné útoky ignorujem. Toť vsjo, za zmätok sa zakladateľke ospravedl%nujem.
My jezdíme nakupovat do německa. Malý přechod je tam a při poslední návštěvě nás kontrolovali. Chtěli jen cestovní doklad syna. Přeci jen v dnešní době se nedivím. Neustále se nějaké dítě hledá a pohřešuje
Ahoj
pise se, ze platnost pasu je 5 let, ale mel by se vyridit novy, pokud si dite uz neni podobne - znamena to, ze pokud si podle me bude dcera jeste podobna, ale podle nejakeho prudiciho celnika na letisti uz ne, tak ji se mnou nepusti? Zijeme trvale v zahranici, dcera bude mit pri nasi prvni navsteve CR jeste navic cizi narodnost a manzelovo jmeno (taky cizi), fotit ji musime nechat uz v 1. mesici, protoze bude potrebovat vizum, na ktere se dlouho ceka, ale pojedeme az na podzim, kdyz uz bude vypadat asi uplne jinak
Nema nekdo zkusenosti, jak moc jsou obecne na pas. kontrolach prisni nebo spis chapavi a nepovazuji hned kazdeho rodice za unosce?
Bohužel i když pojedeš jen do sousední země, pas či OP dítě potřebuje pro případnou policejní kontrolu. Znáš zákon schválnosti… OP stojí 50Kč a pas 100Kč. Obojí má sice platnost x let, ale za platné se počítá, jen dokud si je dítě podobné.
Jo, berem späť, majte pasy i pri ceste na záchod.
Prečo ich chcú vidieť, to netuším, podľa mňa by nemali, inak to nie je voľný pohyb osôb (a tovaru), že? A je pravda, že my sme cestovali veľa a nikde v Schengene sme s tým problém nemali. (Ale pasy pre deti máme, pretože cestujeme i ďaleko)