Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Blanka S v rámci EU stačí op i pro dítě ale dítě musí mít svoji vlastní op. To, že ji máš zapsanou ve své op nestačí. Takže vyřídit pas nebo op pro dítko.
@Blanka S píše:
Prosím rychlou radu. Když mám dceru v OP můžu sní vycestovat? nebo musí mít pas? musíme zažádat tam s manželem oba nebo stačí jen můj podpis/nebo jeho. Chci jí vzít do Disneylandu
moc díky
Dítě již nelze mít zapsané v OP nebo pasu. Musí mít vlastní pas nebo OP. Stačí, když žádá jen jeden rodič.
@Blanka S
zapis v OP nestaci. kamkoliv po EU potrebuje pas nebo vlastni obcanku. mimo EU jedine na pas.
ja jsem byla vyrizovat pas i s manzelem, ale po nem nic nechteli. jenom mou obcanku a prckuv rodny list.
Musí mít svůj pas. Teď jsme ho museli narychlo dělat naší 5 měsíční holčiče,4.8. odjíždíme na Slovensko. S sebou rodný list a tvojí občanku, podepisuje to jen jeden rodič. Šťastnou cestu ![]()
Ahoj, musí mít vlastní pas. stačí jeden podpis zákonného zástupce.
@Blanka S Už to nestačí. Musí mít vlastní pas nebo občanku. A pokud vím, stačí podpis jen jednoho z vás, jen musí ten samý člověk žádat i si doklad vyzvednout.
Před týdnem jsem nechala dělat dcerkám pasy, po mě chtěla rodné listy obou rodičů, i jednoho prarodiče - pokud jsou prarodiče narození po roce 1954, když před není potřeba (prý je to potřeba pro určení státního občanství, docela buzerace) a samozřejmě rodný list dítěte.
Edith666 - no to koukám. můžu vědět odkud jsi? My byli s miminkem před 14 dny a stačil nám rodný list dítěte a moje občanka a 100 kč
My Praha.
@Blanka S, dcera musí mít svůj vlastní cestovní doklad s fotografií.. Po EU stačí její občanka, mimo EU musí být pas. Už ani nestačí mít díte zapsané v pase, tato možnost skončila loni v červnu. Je to pakárna, obzvlášť že to platí i pro novorozence, ale je to tak. Vyřízení pasu stojí 100 Kč, trvá měsíc a platí 5 let, s sebou musíš mít dítě, jeho rodný list a svou občanku. Pak je ještě rychlá varianta pasu, který platí rok a je vystaven podstatně rychleji..
Z Kladna. No já a ženskou koukala, co to po mě chce, prvně jsem tam byla taky jen s občankou a RL dětí a myslela že je to OK.
Stejně jsem RL prarodičů nakonec nedonesla, a najednou se mohly podívat do jejich databáze v počítači. Prostě buzerace ![]()
@Edith666 Po mne chceli tiež doklad prarodiča, našťastie tam so mnou bol tchán (vonku hlídal kočárek). Ale u nás to bolo preto, že ja som občan SR, a manžel i dcerka sú Češi.
@Edith666 To paní úřednice teda dost zaspala dobu. Tohle nařízení už dva roky neplatí. Pokud je standartní situace (tj. pokud nejste např. cizinci), tak stačí dítě, Rl dítěte a občanka rodiče, který pas vyřizuje. To je děsný, sedějí tam ženský, který to mu vůbec nerozumí, ale hádej se s nimi, že jo.
@poppaea píše:
@Blanka S Už to nestačí. Musí mít vlastní pas nebo občanku. A pokud vím, stačí podpis jen jednoho z vás, jen musí ten samý člověk žádat i si doklad vyzvednout.
Nikdy to nestačilo. ![]()