Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, přicházím z dotazem. Naše malá (3,5 měsíce) při pasení koníků má ruce v pěst a hlavičku zvedá pěkně. Při kontrole ve 3 měsících mi doktorka řekla, ze by měla už roztahovat prstíky na rukou, že pokud jí to nepůjde, tak snad malá půjde na nějaký fyzio nebo rehabilitace. Setkala jste se některá s něčím podobným, že by vám toto doktorka řekla? Vim, že každé dítě je jiné a jinak rychle se učí. Probírala jsem to i s kamarádkou, její půlroční má stále ruce v pěst a nikdo to neřeší, tak nevím ![]()
Tak oni ty pěstičky ale nejsou o učení. To je prostě reflex, který by měl do určité doby zmizet.
Mně se na to pediatrička taky ptala, ale kluci to měli v pořádku.
Pokud by se to během měsíce nezlepšilo, tak určitě RHB. Ručky v pěst v 6 měsících jsou skutečně hodně tristní, tam už měla RHB dávno začít.
@Tynaa98 chodím s malým na rehabilitace od 3 měsíců a ruce v pěst měl dlouho. Začíná je pořádně otvírat až teď a to mu bude rok. Na fyzio jim to nevadilo, řešili jiné věci. A pokud tě doktorka pošle na fyzio, tak aspoň malou překontrolují, jestli nemá jiný problém.
Teď koukám na fotky a ve 3,5 měsících měl náš malý taky převážně ruce v pěst při pasení. Někdy víc, někdy míň. Na fyzio chodíme od konce šestinedělí preventivně a vše v pořádku. Pěstičky fyzio samozřejmě zmínila, ale chce to čas a ruce brzy rozevře. ![]()
Za dva dny mu bude půl roku a už se snaží o lezení.