Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Z tak letmého kontaktu pásový opar nechytneš ![]()
Já když ho měla, tak jsem ani nedostala nemocenskou.
Zbytečně se nenervuj ![]()
Ahoj, nakazit se můžeš pouze přímým kontaktem - tj. že bys sáhla na ty puchýřky a ještě bys musela být hodně oslabená. Když jste si daly pusu, mělo by to být v pořádku ![]()
Zavolej zitra svemu gynekologovi, ten ti poda informace nejspolehlivejsi. Zmin se mu o tom urcite, i kdybys na sobe nic nepozorovala.
No, způsobuje to stejný vir, jak ty neštovice. Oslabená dle mě jsi tím těhotenstvím.
Ale myslím, že pokud si to mamka našla až večer, do té doby na to nesahala, neškrabala se, aby to rukama „rozdávala“, tak by to snad mělo být v pořádku. Taky myslím, že kdyby se v takhle mladém těhu něco stalo, tak by si ho příroda sama ukončila - neber to zle, ale umí si poradit.
Já vím, jak jsme doma vyváděli, když mužskej chytl úpal a vypadalo to jak chřipka nebo něco infekčního, jak jsme šupajdili k doktorce, zda to není nebezpečný pro mimíska, taky (první měsíc).
Určitě zajdi k doktorce a uvidíš, co poradí ![]()
Tak obvodni dr. mi rekla, ze „by to nemelo“ ohrozit.. No, 100% klidna teda nejsem…
Chapu to dobre, ze pokud by to melo uskodit plodu, tak bych ten pas. opar musela nejdriv dostat ja, ze? Nelze nejak na plod, aniz bych ja mela nejaky projevy.. Nebo?
Ahoj..moje sestřenice měla na rameni asi deseti centimetrový pásový opar,brala na to nějaký vitamíny a mazala pudrem..ted ale jistila,že už byla těhotná když ho dostala dneska je v 7tt.Může to nějak ublížit plodu? Gynekologovi to ani neřekla,a na první ultrazvuk má přijít az v 12tt…na ten podrobný screening nejde
co myslíte?
omlouvám se za anonimitu,ale zlobila by se,že to řeším za ní…
Ahoj.
Včera jsem byla u kamarádky, která je v 9tt. A dnes jsem zjistila, že mám pásový opar. Může se jí něco stát? Jak dlouho se s ní nemám stýkat?
Pokud možno, dokud to neodezní a ji to řekni, ať na to upozorní gynekologa, není to sranda a už tuplem ne v tomto období vývoje plodu.
Ja jsem mela pasovy opar asi v 8. tydnu, nejdriv jsem byla hodne vyplasena, ale gynekolozka me uklidnila, ze vic nez opar by vadila antivirotika, kdybych je brala. Takze jestli to jen mazala pudrem, melo by to byt ok.
Ahojte, prosím o anonymitu, protože píšu citlivá data, která o mě nikdo zatím neví.
Dneska na mě po 11 měsíčním snažení konečně vykoukla na testu krásná druhá čárka - jsem teprve 12 DPO. Nicméně nadšená moc nejsem, spíš se bojím. Mám totiž nejspíše pásový opar. Prožívám hodně psychicky i fyzicky náročné období, málo spím, takže bych se ani nedivila, kdyby to fakt ten opar byl kvůli oslabené imunitě.
Před 4 dny mě začala bolet - brnět pravá část zad v oblasti mezi lopatkami a ledvinami. Ostře ohraničené místo o ploše několika cm čtverečních. Nevěnovala jsem tomu pozornost, jenže v noci na dnešek mě ta bolest vzbudila. K tomu pálení, svědění kůže. Ráno kouknu do zrcadla a je tam pár puchýřků - asi 5 nebo 6. ![]()
Doktorka mě vezme až zítra. Plané neštovice jsem prodělala někdy na 1. stupně ZŠ.
Jaké je riziko pro plod? Před chvílí mě moje známá vystrašila, že při neštovicích v těhotenství hrozí vývojové vady a že se prý někdy dokonce doporučuje ukončení.
Co podniknout, aby to aspoň minimalizovalo možnost přenosu na mimčo? Od zítřka si beru neschopenku v práci, pokud to bude PO a doktorka mi ji dá.
@Anonymní píše:
Ahojte, prosím o anonymitu, protože píšu citlivá data, která o mě nikdo zatím neví.Dneska na mě po 11 měsíčním snažení konečně vykoukla na testu krásná druhá čárka - jsem teprve 12 DPO. Nicméně nadšená moc nejsem, spíš se bojím. Mám totiž nejspíše pásový opar. Prožívám hodně psychicky i fyzicky náročné období, málo spím, takže bych se ani nedivila, kdyby to fakt ten opar byl kvůli oslabené imunitě.
Před 4 dny mě začala bolet - brnět pravá část zad v oblasti mezi lopatkami a ledvinami. Ostře ohraničené místo o ploše několika cm čtverečních. Nevěnovala jsem tomu pozornost, jenže v noci na dnešek mě ta bolest vzbudila. K tomu pálení, svědění kůže. Ráno kouknu do zrcadla a je tam pár puchýřků - asi 5 nebo 6.
Doktorka mě vezme až zítra. Plané neštovice jsem prodělala někdy na 1. stupně ZŠ.
Jaké je riziko pro plod? Před chvílí mě moje známá vystrašila, že při neštovicích v těhotenství hrozí vývojové vady a že se prý někdy dokonce doporučuje ukončení.
Co podniknout, aby to aspoň minimalizovalo možnost přenosu na mimčo? Od zítřka si beru neschopenku v práci, pokud to bude PO a doktorka mi ji dá.
K doktorce bych sla ihned, proste akutne, pokud te neosetri, tak pohotovost. Nestovice by nemeli mit puchyrky vylozene, tem se snad vyhnes, ale myslim, ze riziko „prenosu“ nikak nesnizis. Jinak ma znama prodelala pasak behem tehotenstvi 4× a ma zdraveho kluka.
@Hanulka2016 Moje doktorka mě dneska nevezme a zástup má až odpoledne, kdy já nemůžu :-/ A stejně mi řekla do telefonu, že bych tam čekala klidně dvě hodiny, protože mají nával a na objednávku mě nevezme. To až zítra.
Jsou to takové malinké pupínky, skoro jako krupička, ale když se kouknu blíž, tak jsou naplněné tekutinou. Je jich pár, fakt ne víc než 6 a přesně na té ploše, co bolí, brní, pálí.
Jinak mi nic není, nemám teplotu, jen jsem taková unavenější, ale kdo ví, čím to je - mám toho dost v práci, jsem čerstvě těhotná, málo spím…
Dej si teď hlavně pozor na hygienu, ta tekutina v puchýřkách , pokud je to opar je infekční, tak ať si to nerozšíříš. Nevím teda přesně jak je to u pásového oparu, ale třeba u genitálního je to tak, že pokud si ho již někdy měla tak nákaza plodu nehrozí. Ty infekce většinou jsou v těle už dlouho a občas jen propuknou. Každopádně jsi 12DPO , kdyby to přece jenom poškodilo plod, tak přijde nejspíš menstruace. Ale spíš si myslím, že se nemáš čeho bát.:)
@Anonymní píše:
Ahojte, prosím o anonymitu, protože píšu citlivá data, která o mě nikdo zatím neví.Dneska na mě po 11 měsíčním snažení konečně vykoukla na testu krásná druhá čárka - jsem teprve 12 DPO. Nicméně nadšená moc nejsem, spíš se bojím. Mám totiž nejspíše pásový opar. Prožívám hodně psychicky i fyzicky náročné období, málo spím, takže bych se ani nedivila, kdyby to fakt ten opar byl kvůli oslabené imunitě.
Před 4 dny mě začala bolet - brnět pravá část zad v oblasti mezi lopatkami a ledvinami. Ostře ohraničené místo o ploše několika cm čtverečních. Nevěnovala jsem tomu pozornost, jenže v noci na dnešek mě ta bolest vzbudila. K tomu pálení, svědění kůže. Ráno kouknu do zrcadla a je tam pár puchýřků - asi 5 nebo 6.
Ja jsem taky mela pasovy opar v tehotenstvi a v pohode. Mam zdravou holcicku.
Ráda bych se zeptala - byla jsem dneska v kontaktu s mamkou, dávaly jsme si pusu a byly spolu celý den. Ona si večer našla na zádech velké množství puchýřků, pravděp.pásový opar. Já jsem nyní na začátku těhotenství /4tt/. Neštovice jsem měla, ale mám obavy, zda to nějak nemůže ohrozit plod… Četla jsem, že by mohlo. Máte nějaké podobné zkušenosti??