Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy.Chtěla jsem se zeptat,jestli vaše mimi dostalo Pavlíkovy třmínky a jak dlouho jste je museli nosit?Malá je má od 6.týdnů,teď je jí 2,5měsíce a pan doktor nás pozval na kontrolu za 14dní.Čím je starší,tím hůře je snáší…ach jo… ![]()
Ahoj Bufina, moja dcérka dostala remence až keď mala 6 !!! mesiacov a nosila ich do 13 mes a dokonca sa naučila v nich chodiť. Ale u nás to bolo zanedbané, lebo „náš ortopéd“ tvrdil, že je všetko v poriadku a až ďalší nám ich už naordinoval. ( mne bolo ľúto, že sme ich dostali tak neskoro, lebo dcérka by bola v poriadku a nemuseli by sme sa trápiť s remencami tak dlho a dokonca má stále miernu dyspláziu kĺbu
. Ja si myslím, že sa môžeš tešiť, že ste remence dostali včas, lebo v takom veku sa dajú kĺbiky do poriadku veľmi rýchlo, a malej to ešte nemôže tak vadiť ako keby sa už chcela pohybovať. A teraz v lete jej aspoň nebude tak horúco ako keby si ju balila do 3 plienok......
tak nech sa Vám to vylieči čo najskôr
Kati
Řemínků se neboj, ale počítej tak do roka, že se jich nezbavíte. Jsou lepší než široké balení nebo dečka, protože umožňují aspoň trochu pohyb.
Pravda, vypadá to šíleně, ale je to i o tvé psychice. Když toty budeš zvládat, zvládne to i malá bez pláče.
https://www.emimino.cz/modules.php?…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
tady si můžeš počíst další zkušenosti.
Ahoj,moje dcerka má třmínky už od 6.týdnů,no a už brzy jí bude 8.měsíců a stále je musí mít a na kontrolu jedem až za další 2 měsíce.Taky si říkám už aby jí je sundaly,no ale tak snad to dětatkám pomůže.Malá je taková omezená ještě sama nesedí a ani nemůže ještě lést.musíme mít hold trpělivost a určitě to dobře dopadne ![]()
Ahojky malá má třmínky od 6 týdnů a ted jí je už 8 měsíců,je taková omezená v pohybu
na kontrolu jdeme až za měsíc,bylo mi řečeno že místo třmínků se dá třeba strojek.Nevíte někdo o jakej strojek jde?A co až kšírky sundají,prý se pak dělají rehabilitace,můžete mi o tom někdo něco říci,kdo stím má zkušenosti? ![]()
Nosila jsem je osobně
od 4.měsíce do 15.měs. Chodit jsem začala normálně kolem 12.měs. Dodnes mám lehce omezenou pohyblivost kyčlí, ale nechodím jako kachna. Takže díky za ně.
Blanulina píše:
Ahojky malá má třmínky od 6 týdnů a ted jí je už 8 měsíců,je taková omezená v pohybuna kontrolu jdeme až za měsíc,bylo mi řečeno že místo třmínků se dá třeba strojek.Nevíte někdo o jakej strojek jde?A co až kšírky sundají,prý se pak dělají rehabilitace,můžete mi o tom někdo něco říci,kdo stím má zkušenosti?
Ahoj,my měli taky třmínky,dost špatně jsem to nesla,bylo mi ho líto,jak se nemohl hýbat
nosil je asi taky od těch 6 týdnů asi do 3-4 měsíců,o strojku nám nikdo nic neříkal,ale i tak to bylo pro nás utrpení,záviděla jsem maminkám,které mají na kyčle jen ty pevné plenky na suchý zip..
Jinak jsme na rehabky nechodili,kontrola nás čeká asi po 3 roce.
Milé maminky ráda bych se podělila o příběh Naší dcerky a pavlíkových třmínků. Na posledním UZ v 36 tt mi doktorka řekla, že je tam malá pěkně namačkamá a to jsem měla břicho obrovský. Porod proběhl bez komplikací a malá se narodila na konci 39 tt.( porodnice Trutnov) po kontrole pediatrem mě přišli říct, že je tam malý problém s nožičkou, druhý den se přišel podívat i ortoped a zatím než bude mít UZ kyčlí ji mám dávat široké balení, další den vyfasovala dečku Marwel. Pak ji ještě v porodnici udělali UZ kyčlí s diagnózou neurčitou - bezva správa. Do té doby jsem byla klidná, ani jsem nebrečela že mám „jiné miminko“. pak přišel jeden namachrovaný ortoped, už mezi dveřmi řekl, že je nejlepší - já takový lidi úplně nesnáším, nic nevysvětlil jen, že to má nosit celý den a sundávat jen na koupání. jo a dávat co nejvíc na břicho a prý i přes noc, ale to se nemá dokud sami nezvedají hlavičku a jelikož malá dost blinká tak jsem ji dávala na břicho jen když jsem byla u ní. čekala nás ještě jedna noc v porodnici, do té doby malá spala a byla v pohodě, jenže tu noc s dečkou probrečela a já nevěděla co s ní, když nad ránem konečně usnula (po sundání dečky a poloze na boku) byla jsem ráda. Už před vizitou si nás přišel ortoped zkontrolovat a malá byla bez dečky - sjel mě jako malou holku a do propouštěcí zprávy napsal, že matka nespolupracuje.( měla jsem ještě jednu zprávu z porodnice, kde bylo napsáno kyčle Ia.) Další týden jsme jeli k jeho kolegovy na kontrolu, jen ji prohlídnul jestli není kyčel mimo a zase jsme jeli, další kontrolu jsme už zas byli u toho namachrovanýho ortopeda. Přítel se dovolil na něco zeptat a tak si ho ortoped změřil od hlavy až k patě a něco zabrumlal a pak si na mě asi vzpomněl a ještě jednou mě vynadal - já staženej zadek, fakt jsem ji to dávala poctivě a připadala jsem si tam úplně nemožně. Na kontrole ve dvou měsících dostala Pavlíkovy třmínky, ve třech měs. ji udělali rentgen - s výsledkem jádro nezaloženo, nosit nadále a cvičit, jenže žádný cviky nám neukázal. Začala jsem hledat jinýho ortopeda - blíž domovu. Našla jsem pana doktora Faltu( bohužel není diagnostik a tak když se podíval do těch zpráv, tak se divil proč je má) nařídil rehabilitaci - cvičíme vojtovu metodu od 3,5 měs - dostala jsem další ránu mezi oči - prý jsme měli cvičit od narození - jak má omezený pohyb, tak nezapojuje ty svaly co by měla. Cvičím s ní 4× denně - nejhorší je sundat ji ty třmínky, když s ní cvičím já je v pohodě, ale jen vidí cvičitelku tak řve. Musím říct, že než jsme začali cvičit byla taková rozlítaná, pořád ji padala hlavička a byla samá ruka s samá noha, ale teď je taková zpevněná a dokonce se krásně otáčí když je na volno, ta naše šikulka se to naučila za tu chvilku když je bez třmínků - aby jsme byli v pohodě říkáme ji bavorský horolezec, nebo že utekla z oktoberfestu
Po rehabilitaci, kde mi řekla, že je všechno špatně a ortoped zas něco jiného jsem se malinko složila. Přítel se snažil najít jiného ortopeda, který by nám konečně něco řekl, hroznou schodou náhod a při velkém štěstí jsme se dostali do HK k panu doktoru Charvátovi, je to moc milý člověk, který nám vysvětlil, že nejprve musíme vyléčit kloub a pak nějaký svaly či křivé postavení páteře. Koukal do těch zpráv a byl z nich mimo. Udělal si vlastní diagnózu v pravo má IIb/c a vlevo má IIa. Konečně nějaká normální diagnóza. Takže třmínky nosí celý den a noc, sundávám ji je na koupání a taky s ní poctivě cvičím, takže je sundávám 4× denně na 15 min. Malá je zvyklá na nějaké omezení od narození, takže přechod na třmínky byl pro ni malinko vysvobození, poskytují totiž víc volnosti než dečka. Dnes je jí 5,5 měsíce, za 14 dní jedem na kontrolu, tak jsem zvědavá jak na tom bude. Pan doktor se nás vždy zeptá jak se máme a jak to zvládáme, zajímá se.. ne jako ten z Trutnova, co léčí děti jen pohledem oka a bere to po dvou.je to záhul, ale musíme to vydržet. děláme to pro její zdraví.. ted máme radost protože se jí povedlo (zatím jednou) otočit ze zad na břicho i v třmínkách a ted dokonce i couvá.