Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
holky, k čemu je ten metmorfin ? Toto ještě neznám
. jinak přítel je naštěstí v pořádku, takže toto odpadlo, půl úspěchu hotovo
, ale u mne je to podstatnější, takže stejnak smůla
.. ale nebojte holky, ono to jednou vyjde .. , ale ta časová osa nesmí být moc dlouhá, to pak kdo nezažije, nepochopí..
Já zatím ještě nevím co přítel. ![]()
nějak se mi ho nedaří přemluvit. Znáte to. chlapy ![]()
ale snad po Novém roce půjde. ![]()
metformin reguluje přísun inzulinu. je to lék spíše pro cukrovkáře. Ale na druhou stranu pomáhá na PCO.
Já jsem chodila na endo k doktorce Vrbíkové. Ta se o léčbu PCO pomocí metforminu tady v Čechách zabívá. Kdyžtak se podívej na netu. Určitě tam o tom něco bude.
Já přemýšlím o tom že tam zase začnu chodit když neotěhotním sama od sebe do nějaké doby. Třeba by to bylo už lepší když jsem teď po té laparce.
Tak holky. Přeji vám krásné Vánoce a bohatého Ježíška
![]()
Ahoj, i já se přidám k tématu PCO. Když mi bylo 22 let, snažili jsme se s bývalým přítelem o dítě, vysadila jsem HA, ale nikdy MS nepřišla. Chodila jsem na injekce. Doktor mi udělal hormonální profil a oznámil mi, že je nulová šance na přirozené otěhotnění. Ultrazvuk potvrdil komplikované PCO a žádná léčba nezabírala. Možná i toto způsobilo náš rozchod s partnerem. Po 6ti letech jsem pak potkala nyní už manžela, všechno jsem mu řekla, uklidnil mě, že doktorům nemám nikdy věřit a po čase jsme se začali snažit o mimi. Po vysazení HA jsem hned naskočila a do 3 měsíců byla těhotná. Druhé mimi na sebe nedalo dlouho čekat. Vše bez pomoci doktorů! Tak hlavu vzhůru holky, moc vám držím palečky, ať vše vyjde!!!!
Holky vím, že nervy a psychika jsou šílené. Cyklus se dělí na dvě části v první člověk doufá zda dorazí OVU v té druhé nekonečně dlouhé čeká zda dorazí MS.
PCO je hnus, ale dá se to léčit a to je to nejdůležitější!!! Jsou různé mnohem horší diagnózy, které třeba léčit nejdou vůbec a spousta holek je naprosto OK (vč. genetiky) a přesto mimi nepřichází - to je pak naprosté zoufalství.
Nervy dělají hodně, ale zase nadruhou stranu, kdo si to nezažil nepochopí, že nejde jen tak hodit celou věc za hlavu a nemyslet na to, upnout se na něco jiného - takové rady jsem slyšela neustále…
Všem držím palce ono si k Vám miminko cestu určitě najde.
Jinak PCO se s největši pravděpodobností vrátí i po prvním těhu. Leda ošálit tělo a zkusit druhé mimi ještě než se vrátí do normálu - jenže to by bylo moooc brzy:(
holky jaké máte zkušenosti s těhotenskými testy??? Mě přijde že poslední dobou se ta barvička rozplizne přez celé bílé pole a nejsou moc spolehlivé. Je pravda že ta kontrolní čárka je vidět dost, ale druhá bývá také slabě vidět. Pak si říkám. Co kdyby se to povedlo. No ale výsledek je nakonec stejný. ![]()
liuno, me se ta barva na tehotenskym testu taky ze zacatku rozplizne, ale pak se rozptyli a nekonec je videt jenom ta jedna kontrolni carka.
ahoj holky,
taky se přidávám do diskuze, já se snažím otěhotnět už rok v lednu 09 jsem vysadila HA a menstruaci jsem měla jenom jednou přirozeně, jinak samá vyvolávací injekce, na gyndě jsem byla skoro každý měsíc, na konec po několika ultrazvukových vyšetřeních mi diagnostikovali PCO a objednali mě na laparoskopii. Tu jsem podstoupila teď 21.12.09, kde se syndrom potvrdil, byl mi udělán drilling (skartifikace) vaječníků a zjištěn jeden neprůchodný vejcovod. Dneska jsem byla na kontrole u doktora, který mi naordinoval sex
a kyselinu listovou. do května se máme s manželem snažit přirozeně (manžel má spermio OK) a když se nezadaří tak pak teprve budeme vyslání do CAR na stimulaci a následné umělé oplodnění. Po doktorovi jsem chtěla léky na ovulaci, ale řekl ať tomu dám teď chvilku času a tělu odpočinek od léků a uvidíme jestli tak laparoskopie zabrala. Tak hurá do snažení a nevěšte hlavu… jinak laparoskopie jsem se hrozně bála, ale opravdu není čeho, nejhorší byl pro mě první týden, kdy jsem se nemohla hnout jak mě to šíleně bolelo ale vydržet se to dát a teď už jdu zítra normálně do práce a už mě nic nebolí. Určitě napíšu jak pokračujeme ve snažení…
Arien, tak drzim palce aby se to povedlo.
A meris si teplotu, jestli budes mit ovulaci? Holky tady rikaji (i doktorka mi to myslim rikala), ze po laparce to casto naskoci samo…
Eli11 Bazální teplotu si měří, právě podle toho jsme podezíraly na PCO, měla jsem dlouhé anovoluční cykly s teplotou ne vyšší než 36,3.. Teď už jsem měla i k 37,0 takže ovu asi opravdu naskočila, tenhle cyklus mám ty teploty pěkně divoký, ale prý se to při další srovná, tak uvidíme… věřím tomu že mi to pomohlo
Arien, tedy musím říct, že jám mám 10/01 nástup a 11/01 mne budou dělat laparo a hrozně se bojím
Všichni říkají, že to nic není, ale když máš před, tak je to něco jiného
už abych měla po zákroku. A můžu se tě zeptat, kolik ti je ? A také jestli máš normální váhu ? Lékaři říkají, že PCO mají většinou ženy s větší váhou, ale tam já nespadám, tak nevím…, uvidím, co mi řeknou. A kdy ti to řekli, hned ten den zákroku nebo až další den ? Budou mne operovat v pondělí a ve čtvrtek mám jí domů a jak se to blíží, tak mám větší a větší obavy
Ale děkuji za Tvůj příspěvek, Lucka
Ahoj Lucko, je mi 27 let, a nadváhou jsem nikdy netrpěla i když mám teď trochu víc na výšku 180/85kg.
V den zákroku jsem byla ráda že jsem, řekli mi to další den při ranní vizitě doktora, ale já jsem to věděla že to mám protože to bylo partné již na ultrazvuku. Ale u každého je to individuální. Já se teď snažím maximálně omezit přísun cuktru, takže nesladím a vyhýbám se sladkostem a až budu moct tak zase budu cvičit, jinak fyzickou aktivitu mám velkou protože mám doma koně a jezdím na koni pravidelně, ale nějak mi ta váha pořád nejde dolů, taky to prý může být i tím syndromem. Jinak já když jsem nastupovala do nemocnice, tak jsem se taky hrozně bála, ale opravdu není čeho, sice ty dva dny po zákroku jsou hrozný (mě dělali drilling vaječníků) tak mě to bolelo ale vydržet se to dá. Teď už jsem v pohodě a vrátila jsem se zpátky do normálu, ale každý to snáší jinak. Ale opravdu neboj bude to dobrý a když se to potvrdí tak je laparoskopie v tomhle směru sice dočasná ale nejúčinější metoda. Proto mě tam doktor poslal ani mě netrápil různými léky, protože by to u mě nemělo cenu. Tak držím pěsti a kdyby jsi se chtěla ještě na něco zeptat tak můžeš ráda pomůžu vím jak jsem na to byla já když jsem tam šla… určitě pak dej vědět jak jsi dopadla jo?
Lucije, drzim palce!!! ![]()
Ja take vyslovene nadvahu nemam, ale asi by to chtelo k me vysce trochu zhubout (162/62). Cetla jsem, ze PCO je soubor znaku, nektere mit muzes, jine ne. Ja jsem ted zacala mit dost desne akne skoro jako v puberte. ![]()
holky, u mne co doktor, to názor
Jeden ano, druhý ne, třetí možná… fakt nevím, co si vybrat ..
Právě jsem v podstatě ráda, že na tu laparku jdu ! Jinak když jsem vysadila HA, tak akné šílené, pak mám trochu chlupatější záda
, ale jenom bílé chloupky, na páteři, není to nic šílenýho, ale je to, a to mne štve, jinak já 166/58. Ještě, že při chození do práce, na to nemám moc času myslet, víkend mám naštěstí zabitý, takže na to nebudu taky moooc myslet a v neděli v 14.00 hod. nástup
určitě se ozvu, jak mi to dopadlo, a doufám, že mi i na jisto řeknou, jestli přirozené snažení nebo rovnou neztrácet čas a IVF. Byla jsem již na jedné inseminaci, a ta se nepovedla, tak uvidím, jsem napnutá jak tětiva
. Holky díky..