PCO, nasledně laparo

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
liuna1
22.12.09 10:44

PCO, nasledně laparo

Ahojky všem :)
pokud máte nějaké zkušenosti s PCO jako já a eventuelně i s laparoskopií a skarifikací, připojte se do diskuze :)

Třeba takhle někomu pomůžeme. Nebo alespoň sami sobě. :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
liuna1
22.12.09 10:47

v září jsem podstoupila hysteroskopii, zjištění průchodnosti vaječníků a skarifikaci. Od té doby jsem MS nedosala :(
minulé úterý jsem dostala dva agolutiny (injekce) a také nic. :(
Docela mě to trápí, protože jsem čekala že mi laparo pomůže a ono stále nic. :(

• Citovat
  • Upravit
2058
22.12.09 11:07

Ahoj Liuno, hlasim se do diskuze. :) Otevrene priznavam, ze zatim moc zkusenosti s lecbou PCO nemam, ale zrejme je brzo budu mit. Mam takove ty prstence okolo vajecniku a pred nasaznim HA jsem menstruovala jednou za rok.

Vysadila jsem antikoncepci v srpnu, od te doby jsem prirozene nemenstruovala. Byla jsem na dvou vyvolavacich injekcich a ty nastesti za tyden vzdy zabrali, ale menstruace byla takova strasne slaba. Ted jsem dostala Orgametril, mam ho brat 2× denne 10 dnu az do menstruace, pak mi doktorka udela hormonalni profil, aby se zjistilo, co mi doo je. :)

Rikala zajimavou vec a to, ze PCO souvisi s malo aktivnim inzulinem. Ze mi asi ze zacatku da leky na cukrovku. Ze ji par pacientek s PCO otehotnelo jenom s nimi.

Moc me mrzi, za ti zatim nic nezabira. Snad se zacarovany kruh pretrhne. Pred tim jsi MS mela? A je takovy zakrok bolestivy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
liuna1
22.12.09 11:26

já jsem menstruovala v pohodě, pak jsem začala brát antikoncepci. po roce jsem ji vysadila. další rok jsem to nedostala. pak jsem začala brát proveru a po několika měsících jsem ji vysadila s tím že menstruace v pohohodě naběhla.
vše bylo OK do doby než jsem se rozhodla brát prášky znovu. to jsem menstruaci nedostala, takže následoval agolutin. po tom bylo vše OK a já mohla začít brát antikoncepci.
vloni v srpnu jsme se s přítelem rozhodli že se budeme snažit o miminko, takže jsem od září začala docházet každý měsíc ke své gynekoložce, aby se vyřešil můj problém s menstruací. ze začátku to byla injekce agolutinu. za měsíc jsem tam byla opět na dlaší. to už jsem dostala proveru (tu jsem brala od 17. dne po dobu deseti dní 1-0-1). postupně se mi k tomu přidával clostylbedyt. nejdříve jednu tabletu denně a pak po dva nebo tři měsíce dvě tablety.

v květnu jsem byla objednaná do Prahy na endokrynologii. tam mi zjišťovali PCO a také dali metformin. ten jsem ale brala jen krátce, protože jsem po něm měla celý týden průjmy a pak mi bylo zle. celý den. takže jsem to vzdala a rozhodla se pro řešení laparoskopicky (to by mi stejně zbývalo po tom kdyby nezabral metformin).

laparoskopie sama o sobě nebolí. Vlastně není čeho se bát :)

jenom pak tě bolí asi týden záda. od toho jak ti napustí břicho kyslíkem. jinak to taková hrůza není. a pro miminko co bych nevydržela :)

• Citovat
  • Upravit
2058
22.12.09 13:07

Jo, to chapu, co bychom pro mimi neudelali, ze? :)

A co ti ted teda navrhla doktorka? Se mnou to nejdriv pry zkusi temi leky proti cukrovce, pak hormony a pak asi tu laparoscopii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
liuna1
22.12.09 13:56

Já jsem teď v období vyčkávání. buď se bude něco dít nebo ne.
V každém případě budu brát opět proveru na podporu cyklu a ukáže se.
V tuhle chvíli to vypadá že bych to mohla dostat. Zase mě začalo bolet bříško :dance: takže aspoň trochu mi to tělíčko funguje tak jak by mělo. Třeba to dneska i dostanu. :)

Doktorka mi vždy říká „co s Váma ženská“ :) že jsou všichni okolo těhotný jenom já ne. ale v každém případě se mi snaží pomoci.
když to bude takhle ještě tak tři měsíce tak začnu brát ty léky na cukrovku ať mi je po tom zle nebo ne. akorát bylo blbý že mi fakt bylo špatně od jídla k jídlu. :( taková ta slabost z nedostatku cukru. Když jsem si dala něco k jídlu tak to přešlo. :(

Jediné pozitivum bylo to že jsem ze začátku zhubnula za týden tři kila. Doktorka mi doporučila schodit tak pět až sedm kilo (nemám zase tak moc - 62 a ideální na moji výšku je tak 55 - 57kg - mám totiž 156cm :)) )

A ve tvém případě to bude určitě dobré. vždyť jak si sama psala to nezkoušíte zase tak dlouho :) takže máš ještě hodně možností. jako já :)

• Citovat
  • Upravit
18
22.12.09 14:25

Ahoj všem.
Jdu vás maličko povzbudit se syndromem PCO.
U mne se menstruace dostavovala, ale v delších cyklech cca 40DC. Ovulace neprobíhala - zjištěno horm. profilem.
Léčba trvala cca 2 roky. Plácala jsem se tam a zpět a nervy v háji. Začalo to stimulací clostilbegytem na 3 měsíce - bez výsledku. Následovala 2 měsíce pauza. Opět nasazen clostil - ovšem vyšší dávka - bez výsledku.
Výsledek = ovulace nikoliv těhotenství.
Pak mne byla doporučen Metformin, který hospodaří s inzulínem (berou většinou ženský s vyšším testosteronem) brala jsem to asi 5 měsíců a bez výsledku.
Opět nasazen clostilbegyt - bez výsledku. Doporučena na 3 měsíce HA - to jsem odmítla a odešla rovnou do CAR, kde mne stimulovali přímo FSH (Fostimon)
Měla jsem minimální dávky - chtěla jsem pouze vyvovalt ovulace (IUI a IVF jsme odmítali) a snažení doma. Hned první cyklus při minimální dávce byla ovulace (2 vajíčka), těhu test negativní.
Druhý cyklus byl bez stimulace a dr. čekla zda nějaké vajíčko neuzraje ještě jako odrazová reakce na předchozí stimulaci. Světe div se vajíčko dozrálo a i miminko si ten cyklus k nám cestu našlo. Takže holky neztrácejte naději!!!
Nyní jsem 36tt a čekáme na porod:)
Držím všem palečky - je to dlouhá trať, ale cíl tam je:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
liuna1
22.12.09 14:36

Ahojky AnnaMarie,
tak to ti přeju že ti to takhle dopadlo.
Vím že cíl někde je. Akorát ta psychika dělá svoje. Byla doba kdy se mi o miminku hodně často zdálo, pak to polevilo a teď už je to zase tam kde to bylo.

Budu se muset asi nějak hodně zabavit abych na to tolik nemyslela.Protože to asi taky dělá hodn svoje.

• Citovat
  • Upravit
2058
22.12.09 17:37

AnnoMarie, to je bezva, gratuluju, tohle nam dava nadeji. :) Drzim palce.

Ja vim, ze plasim dlouho dopredu, moznosti je spousta, jeste jsem ani zadnou nevyzkousela. Jenom, jak pises, Iliuno, ty nervy delaji svoje. Clovek si rika, kdyby to nevyslo vubec. Nastesti se v praci skoro nezastavim, tak na to ani nemam cas moc myslet. ;) Jenom vecer nebo rano si predstavuju, jaky by to bylo mit mimi. :)

Iluno, to je super, tak snad, ze by to zacalo fungovat?

Nekde jsem cetla, ze se po prvnim tehotenstvi se PCO zlepsi, nevite?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
liuna1
22.12.09 17:53

Eli tak to jsem nikde nečetla. ale na druhou stranu jsem četla o holkách co otěhotněli i když už jim nedávali naději. :)

• Citovat
  • Upravit
6361
22.12.09 23:17

Ahojky holčiny!
Já sama jsem ukázkovým případem toho, že i přes komplikované PCOS miminko může přijít. Dva roky čekání, reakce na léčbu vždy jinak, než se čekalo, otěhotnění v cyklu bez léčby-a i když s problémy, nakonec skoro přenášené těhotenství a dneska roční klučík… Sama za sebe jsem měla několik významných kroků, které mě tehdy malému přiblížili-CAR, snaha o psychickou pohodu, celkové narovnání životního stylu (úprava váhy, životosprávy, atd.) a hlavně-nezlomná víra. A pokud bych znovu do toho kolotoče šla, určitě bych od začátku chtěla metmorfin.. A nerada to říkám-leč čekala jsem, že po 1. těhu se moje PCOS zlepší-nezlepšily, jsou na tom stejně špatně. Ale přestala jsem brát HA a MS funguje. Malému bychom sice rádi pořídili sourozence, ale-v zázraky nedoufám, ale věřím na ně.
I když cesta může být dlouhá a namáhavá, určitě se svého vytouženého cíle dočkáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2481
23.12.09 09:06

ahoj holky, já taky přidám trochou do mlýna :lol: , po vysazení HA (září 08) jsem nedostala MS, lékaři se mnou nic nechtěli dělat,nic mi neřekli, lékař mi pak diagnostikoval PCO, odešla jsem k jiné lékařce, nasadila clostilbegyt (OVU) a duphaston na úpravu MS, po 7 měsících nic, šla jsem pak do gennetu tento rok září 09, vyvolali OVU, následně inseminace, a nic. V CAR jsem vystřídala několik lékařů a ani jeden se neshodl, jak dál… :pocitac: . První: rovnou IVF, bez lapakry. Druhý: inseminaci, pak IVF. Třetí: Asi PCO, Čtvrtý: neví, jestli PCO a laparka. Tak mám za sebou předoperační vyšetření a 11.1. mne čeká laparka v gyncentru, kde mi lékař sdělil, že pak se ukáže, jestli opravdu mám PCO a zda mi doporučují následně třeba 3 měsíce přirozené otěhotnění a pak na IVF .. Co doktor to lékař a přijde mi, že lékařství je byznys jako blázen, i když na chování lékařů si nemůžu absolutně stěžovat. Všem ostatním přeji, aby nepropadaly beznaději (i když vím, že je to těžké :cry: ) a určitě se jednou dočkáme vytouženého miminka :potlesk: Krásné vánoce holky, Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
liuna1
23.12.09 13:26

Ahojkdy Reso.
a co si brala jako metformin. Já Gluckophage 650. A po tom mi bylo fakt zle. Teď uvidím pár měsíců a když to bude stále takhle a já neotěhotním, tak pak se k tomu asi vrátím, i když mi bude fakt zle. Co se dá dělat. kdyby mi to pomohlo tak to budu muset hodl vydržet.
V každém případě budu asi chtít aby mi dali třeba nějaký jiný lék obsahující metformin. Abych ho aspoň trochu lépe snášela.

• Citovat
  • Upravit
liuna1
23.12.09 13:30

Ahojky Lucko.
mě tak příjde že každý lékař má jiný názor na to co a jak.

já za tu dobu co chodém ke své doktorce s tímto problémem jsem brala jenom pár měsíců clostylbedyt. nic víc. Přijde mi že jsou i jiné možnosti. Když se sestra snažila otěhotnět, chodila prý na nějaké injekce. Tak nevím.

V každém případě to chce asi fakt doufat že to vyjde a nepřipouštět si ani jinou variantu.

a jak jste na tom s partnery?? oni jsou v pořádku? nebo to máte ještě komplikované jimi?

• Citovat
  • Upravit
2058
23.12.09 15:56

Ver a vira tva te vyleci. :) Budu se muset trochu preladit, posledni dobou jsem spis pesimisticka… Asi je to pro me porad jeste moc nova zprava.

Teda jak jsem cetla vsechny predchozi vysledky, tak mi prijde, ze co clovek to trochu jine priznaky a reakce na lecbu, ani se doktorum nedivim, ze se nemuzou dohodnout, co zabira. Jedine jiste, je asi vyzkouset uplne vsechno. :)

Iiuno, muj pritel uz kdysi na spermiogramu byl, pry je lehce pod normou, ale zadna traga. Spis ma trosku funkcni problemy, tak mam nekdy strach, jestli se vubec spermijky dostanou tam, kam maji. :( Ale ted to jeste fakt nemusim resit, nejdriv musim udelat neco se sebou. Co tvuj pritel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí