Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, potrebovala bych poradit s timto:kdyz naskenuji dokument a chci ho ulozit jako PDF, tak se mi takto ulozi jen separovane stranky,tzn. pokud mam treba 3strankový dokument, tak se mi vytvori 3 PDFka, pricemz kazde z nich obsahuje jen jednu stranu.
Problem je v tom, ze nevim jak je sloucit do jednoho dokumentu, jde to nejak? Nevite nekdo? Diky moc.
Zcela určitě to jde - jenom nevím, jestli můj postup bude pro tebe použitelný. Já mám tiskárnu/skener Epson FX 105 a používám program EPSON Scan. Tam je možnost volit jak formát souboru (od toho se odvíjí následující) tak i ukládací cestu (tj. do které složky se naskenované věci ukládají) ve stejném okně. Takže zvolím formát souboru (musí být pro tuto možnost buď PDF nebo multi-tiff), zadám cestu - a teď pozor - ve spodní půlce karty vlastností zaškrtnu volbu „Po skenování zobrazit dialogové okno "Přidat stránku“ ". To dialogové okno se tě ptá, jestli chceš skenovat další stránku nebo jestli chceš soubor uzavřít a uložit na místo předepsané cestou.
Takže to je v kostce skenování vícestránkového dokumentu - speciální efekty si necháme na jindy… ![]()
Já používám Adobe Acrobat Professional a z více PDF jde udělat jednoduše jedno PDF takto: File > Create PDF > From Multiple Files (v cz Soubor > vytvořit PDF > z několika souborů). Ale bohužel nevím, jestli to umí třeba i jen Acrobat Reader. Tak záleží, co používáš. Snad jsem aspoň poradila ![]()
Bayuska:
A dá se pak za takového vícestránkového souboru zhotovit „výřez“?
Jura007 ještě kdybych tak věděla, co tím výřezem myslíš
. Omluvám se, jsem mimo ![]()
Jo a koukám, že pod tou možností create PDF from Multiple Files je ještě možnost přímo From Scanner
tak to už by snad vůbec nemusel být problém
Pokud to přímo neumožňuje tvůj skener, tak bych zkusila program PDF Creator, ta poslední verze to umí a je volně ke stažení na Internetu, třeba tady:
http://www.sosej.cz/PDFCreator.html
Ale musí se to trochu složitě - postupuješ, jako bys chtěla dokument vytisknout, ale místo tiskárny zvolíš právě PDF Creator, a pokud si v něm nastavíš volbu „Pozastavit tisk“ a pak si vytvoříš tiskový úlohy všech stránek, nabídne ti to pak možnost „Sloučit dokumenty“.
Jde mně o to: naskenuju třeba šest stránek jednoho článku a pošlu mailem kolegovi. Ten bude chtít použít polovinu jediné stránky, aby sis ní ve svém počítači něco okomentoval - např. fotku, kterou jsme pořídili na společné „výpravě“. Doposud jsme to dělali trochu krkolomně - skenovala se každá stránka zvlášť, ty se potom připíchly do wordovského dokumentu jak na nástěnku - a pak se případně pořídil výřez jen z jedné konkrétní stránky.
Jde o to, že většina mailových bran ti umožní poslat jen jediný přivěšený soubor. taky jde sólo skeny poskládat do prezentace a tu pak v cíli mailové pošty „rozhodit na součástky“, ale to už mně přijde až moc složité…
Jura007 takto vytvořený soubor se chová jako normální PDF, takže jestli ten výřez jde u běžných PDF, tak by to asi jít mělo. Ale jistě to nevím, nezkoušela jsem. Kdybych věděla jak, vyzkouším, ale nikdy jsem to nedělala
Jura007
Tak mě to nedalo a něco jsem zkoušela. Spojila jsem dvě náhodná PDF a potom normálně jde vybrat libovolný text a zkopírovat do schránky a nebo vyříznout libovolnou část stránky a taky vložit do schránky jako obrázek. No a s tímhle už pak lze dělat cokoli. Je to ono???
Nebo jsem fakt mimo?
Diky moc vsem za rady, zitra to vyzkousim, preji vsem krasny zbytek vikendu a jeste jednou dekuji ![]()
Ahoj, potřebuji naskenovat vícestránkový dokument, ale skener mi ukládá jednotlivé stránky - každá stránka je jeden soubor. Nevím, jak udělat, aby se všechny stránky uložily do jednoho souboru. Máte s tím někdo zkušenost? Jde o skener Canon.
Anonym, protože se stydím, že to neumím a nechci, aby to každý věděl.