Péče o pupečníkovy pahýl

2171
16.2.12 12:04

Péče o pupečníkovy pahýl

Ráda bych poprosila o radu zkušenější maminky, které nechali svému dítku pahýlek upadnout. My doma potíráme pahýl lihem, hezky to čistíme až dolů, kde ještě není seschlý, jak nám to ukazovali v porodnici. Jen mi přijde, že právě ta část, která je ještě neseschlá, se nijak výrazně nemění. Jsme více jak týden po porodu.
Jak často jste čistili? Čím jste čistili? Po jaké době pahýl upadnul?
Mockrát děkuji za odpovědi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1254
16.2.12 12:07

Nám se o něj teda starali v porodnici, asi 4 den ho už neměl :nevim: Pak jsme jen dočišťovali lihem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
16.2.12 12:09
zolali píše:
Ráda bych poprosila o radu zkušenější maminky, které nechali svému dítku pahýlek upadnout. My doma potíráme pahýl lihem, hezky to čistíme až dolů, kde ještě není seschlý, jak nám to ukazovali v porodnici. Jen mi přijde, že právě ta část, která je ještě neseschlá, se nijak výrazně nemění. Jsme více jak týden po porodu.
Jak často jste čistili? Čím jste čistili? Po jaké době pahýl upadnul?
Mockrát děkuji za odpovědi :)

ahojky mi jsme otírali lihem a takovejma těma polštářkama většinou jsem otírala při každém přebalování a odpadlo to myslím že do 14 dní samo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
16.2.12 12:09

Taky jen lihem a vatovou tyčinkou, je potřeba zajet až do záhybů kůže dovnitř. Upadl oběma po 8 dnech (Klárka ho měla uřezaný z porodnice). Někdy to holt trvá dýl, nebála bych se toho, pokud to nevypadá zaníceně nebo tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13749
16.2.12 12:18

Důležité je hlavně na něm nic nemít (v porodnici na něj dali kousek gázy a s tím se to nehojilo vůbec). Odpadl asi 9. den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
16.2.12 12:24

Tam mojí kamarádky dcerce prý upadl až po měsíci 8o 8o 8o Takže jestli to nemá zhnisaný oteklý apod, tak je to OK, někdy to holt trvá dýl. Ve čtrnácti dnech jdete stejně na kontrolu k mudr, ne? Tak se vám na to mrkne, ať jsi klidná.
U nás poměrně brzo pahýly odpadly, 10. den a 8.den dcerce, přiznám, že vlastně trochu utrhl :oops: - dali jí debilní velkou sponu v porodce, pupík už visel na kousku a spona se zatrhla :roll: ale v pohodě. Čistila jsem lihem při každém přebalování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11219
16.2.12 12:26

Jsme teď 12 dní po porodu a taky pahýl stále máme,potírám vatovou tyčinkou důkladně namočenou v lihu,čistím při každém přebalování,ale malému se to tedy vůbec nelíbí.Poslední dva dny je v tom čím dál víc zaschlé krve a už mi přijde,že to snad každým dnem musí upadnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
16.2.12 12:26
AnastazieB píše:
Důležité je hlavně na něm nic nemít (v porodnici na něj dali kousek gázy a s tím se to nehojilo vůbec). Odpadl asi 9. den.

Jj, musí to větrat, snad vám v porodce ukázali, že to nemáš zabalovat do pleny a už vůbec ne zalepovat. Stačí plenu ohrnout, nebo Bella Happy pleny jsou vykrojené na pupík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marcelka89
16.2.12 12:49

Nám ho sundali v porodnici a pak jsme po koupání jen setřeli lihem, ale kdy to měl už zahojený to si nevzpomínám :think:

• Citovat
  • Upravit
46867
16.2.12 13:00

Ja, kdyz jsem se doktorky zeptala, jestli potirat pahyl lihem, tak rekla, ze v zadnem pripade. Ze jsou tam „dobre“bakterie, ktere jsou potreba k hojeni se. Nam upadl 3ti den a za tyden byl uz peknej pupik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
16.2.12 13:02

A ohybat pliny, aby pupek pekne vetral dokud neodpadne pahyl a po pahylu stroupek. Jak neni stroupek je pupek zahojeny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2171
16.2.12 14:19

Plenku přehýbáme, takže pupík větrá. Také jsem někde četla, že může odpadnout až po měsíci… tak uvidíme. On ho má hodně tlustý (široký), tak to asi déle trvá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
142
16.2.12 14:43
Marcelka89 píše:
Nám ho sundali v porodnici a pak jsme po koupání jen setřeli lihem, ale kdy to měl už zahojený to si nevzpomínám :think:

Taky tak. Ještě mu ho kontrolovali, jestli ho má zahojený, než jsme jeli domu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
17.2.12 01:09

Nijak jsem se o pupecni pahyl nestarala, u jedne dcerky upadlo behem tydne, u druhe visel po 3 tydnech na vlasku, tak ji ho setrne na pediatrii odstranili, protoze to bylo fakt o utrzeni. Jinak vazne zadna pece. Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
666
17.2.12 09:52

Já jsem se teda taky o pupeční pahýl nijak nestarala. :nevim: Jen v porodnici říkali, aby se mu ve vaničce nenamáčel. A dva dny po příjezdu domů mu sám odpadl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí