Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den,
chtela bych poprosit o rady maminky, ktera maji zkusenost..
Miminku by jsme chteli nechat udelat cesko-nemecke obcanstvi, ja jsem normalne ceska, pritel nemec s trvalym pobydem v Nemecku. Zijeme v CR, maly bude i v CR narozen.
Dnes jsem volala na matriku, abych se informovala. Pani mi jen rekla, ze se mame informovat v Nemecku, ze ona nevi ![]()
Chtela bych poprosit o rady, jestli to vubec lze kdyz bude miminko narozene v CR. Jestlize to jde, co k tomu potrebujeme a co je nutne vyridit.
Moc dekuji za rady
Problém to není náš malý má taky dvojí občanství. Nejlépe zavolej na německou ambasádu tam ti řeknou jaké papíry budeš potřebovat. Určitě to bude rodný list malého pak rodný list tvého přítele z německa vyplněnou žádost atd. to se pak podá na ambasádě a na ambasádě se pak vyzvedne německý rodný list popř tam mužeš udělat i německý pas ![]()
Dekuji moc za informace
takze se to nevyrizuje pred narozenim ale az po narozeni?
Janicka 22 píše:
Dekuji moc za informacetakze se to nevyrizuje pred narozenim ale az po narozeni?
až po narození
a až budeš mít české doklady na malého dřív to nejde.
Janicka 22: před narozením to ani nijak vyřídit nejde podle mě. Naše malá má taky dvojí občanství, české a finské. Finské měla automaticky, protože se narodila tady ve Finsku a to české jsme zařizovali asi po půl roce. Nemusíte to ani vyřizovat ihned, v podstatě kdykoliv..
werryjane píše:
Janicka 22: před narozením to ani nijak vyřídit nejde podle mě. Naše malá má taky dvojí občanství, české a finské. Finské měla automaticky, protože se narodila tady ve Finsku a to české jsme zařizovali asi po půl roce. Nemusíte to ani vyřizovat ihned, v podstatě kdykoliv..
diky moc, ja myslela, ze se to musi na matrice jeste pred narozenim jako je to s prijmenim ![]()
jinak ještě bych si na tvém místě zjistila jak to mají v německu s porodným já jsem na malého dostala porodné v obou zemích to u nás ještě porodné bylo bez omezení ![]()
mikky píše:
jinak ještě bych si na tvém místě zjistila jak to mají v německu s porodným já jsem na malého dostala porodné v obou zemích to u nás ještě porodné bylo bez omezení
Teda a kdy to bylo?? Protože já třeba žádala tady ve Finsku o rodičák (který jsem nakonec nedostala ani v jedné zemi) a oni posílali dotaz na českou sociálku, jestli jsem už nějaké dávky nečerpala.. Zdá se mi to zvláštní, že ti takhle vyplatili porodné v obou zemích..
Me to prijde taky divne, zvlast kdyz bude malej narozenej v CR, ale za zeptani nic nedame..
Pritel uz zjistuje vse mozne, Nemec. socialka by nam mela vyplacet rozdil castky rodicaku co dostanu tady a co bych dostala tam..
tak uvidime jestli to klapne enbo ne.
My to máme stejně, jenom manžel je Brit. Po narození dítěte tvůj přítel (předpokládám, že bude v rodném listě uveden jako otec) zavolá na německou ambasádu a tam to pak zařídí. Nám na ambasádě vystavili pro prcka britský rodný list a dali britský pas. S tímto vším české úřady nemají nic společného.
Jen nám na matrice dali pro tento účel 2 originály českého rodného listu, abychom měli jeden právě pro britskou ambasádu.
werryjane píše:mikky píše:Teda a kdy to bylo?? Protože já třeba žádala tady ve Finsku o rodičák (který jsem nakonec nedostala ani v jedné zemi) a oni posílali dotaz na českou sociálku, jestli jsem už nějaké dávky nečerpala.. Zdá se mi to zvláštní, že ti takhle vyplatili porodné v obou zemích..
jinak ještě bych si na tvém místě zjistila jak to mají v německu s porodným já jsem na malého dostala porodné v obou zemích to u nás ještě porodné bylo bez omezení
ne rodičák porodné mateřskou ani rodičák v obou zemích současně pobírat nemužeš porodné jo ale v čr je to stejně už pasé když porodné prakticky zrušili
Hlavně doporučuje se poptat, jestli české dokumenty musí být opatřené apostilou. Podle mě musí. My máme ten samý problém, ale opačně. Malá se nám narodí v německu. Po tatínkovi bude mít automaticky německé občanství a o české pojedu zažádat na českou ambasádu. Všechny dokumenty musím mít přeložené a opatřené apostilou, tak myslím, že to bude to samé opačně. Jinak já musím dodat náš oddací list a rodný list miminka, můj český rodný list jako doklad, že jsem češka a žádost o zápis dítěte a samozřejmě moje doklady.