Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, potřebuju urgentní radu ![]()
Na zítra peču dort (můj první v životě). Korpus je hotový, chystám krém z mascarpone a smetany.
Otázka zní: Kdy dort naplnit? Dnes? Zítra? Nebo dnes jen promazat a vršek nazdobit zítra?
Děkuju!
Dělala jsem také poprvé a korpus jsem i promazala. A dozdobila až v den narozenin. Hezky ztuhne přes noc.
Klidně napln dnes, prolezi se ti. A drobné zdobení zítra.
Kdybys to nestihla klidně ráno, nic hrozného se nestane ![]()
A co se týče krému - mám ho šlehat rovnou, jak vytáhnu mascarpone a smetanu z lednice? Nebo v pokojové teplotě?
@Lojzísek ihned po vytažení z lednice, nejdříve nás malé otáčky, ať se hmota spojí, pak na nejvyšší rychlost. 🙃 A hlídat, bacha na preslehani. 🙃
@Bububu123 píše:
@Lojzísek ihned po vytažení z lednice, nejdříve nás malé otáčky, ať se hmota spojí, pak na nejvyšší rychlost. 🙃 A hlídat, bacha na preslehani. 🙃
Jé, ty vypadáš, že tomu rozumíš! Tak to asi využiju
Jak poznám to přešlehání? Tj. kdy přestat šlehat? A s tím naplněním?
Dnes naplnit, zítra dozdobit? Děkuju
@Lojzísek
Naplňte dneska, krém ztuhne.
Důležité však je, aby mascarpone a smetana (nejlépe 40% ale hezky se vyšlehá i 33%), měly stejnou teplotu a byly vychlazené.
Čím budete zdobit? Pokud ovocem, můžete dnes. Pokud máte marcipanové ozdoby nebo použijete jedlý papír/fondan. list, tak až zítra. Šlehačka s mascarpone má moc vody a ozdoby by se „rozpustily“.
Příspěvek upraven 06.01.23 v 20:38
Dodelat komplet dnes, at se to rozlezi. Piskot vsaknr vlhkost a krem ztuhne.
Slehacku slehat oslazenou a studenou, pak do ni prislehavat mascarpone.
Taky souhlasím, že klidně promazat hned a nechat v lednici spojit a ztuhnout. Zdobit určitě až před podáváním, ať neoschne. Držím palce.
Děkuju za rady. A ještě - můžu si nechat trochu krému na dozdobení na zítra? Potřebuju tam zítra zakomponovat figurky.
já většinou peču dort několik dní předem. Nejsem profík takže mi to trvá déle než někomu kdo má vybavení a zkušenosti. První den upeču korpus, druhý den ho namočím a promažu, nechám ztuhnout pak trochu obmažu aby se slepili drobečky z korpusu znovu nechám ztuhnout pak namažu znovu nechám ztuhnout a pak zdobím. ![]()
Jo a pokud máte figurky z potahove hmoty nebo něčeho podobného tak se vám roztečou.
Ja upecu korpus, kdyz vystydne, promazu, necham ulezet a dalsi den zdobim. Nekdy dva, podle toho, co je za plan.
@Lojzísek píše:Šleháš, šleháš, dokud krém není tuhý. Nahnu mísu, jestli drží tvar. Když se začíná přešlehávat, objevují se malé hrudky a to je už 5 minut po dvanácté, ale ještě se s tím jakš takš pracovat dá. Jestli neprestaneš, tak bude hrudek víc a víc a krém naopak řidší a řidší a už to nijak nezachráníš. Takhle se ze šlehačky vzniklá máslo.
Jé, ty vypadáš, že tomu rozumíš! Tak to asi využijuJak poznám to přešlehání? Tj. kdy přestat šlehat? A s tím naplněním?
Dnes naplnit, zítra dozdobit? Děkuju