Pečení dortu SOS

6914
6.1.23 20:06

Pečení dortu SOS

Ahoj holky, potřebuju urgentní radu :-)
Na zítra peču dort (můj první v životě). Korpus je hotový, chystám krém z mascarpone a smetany.
Otázka zní: Kdy dort naplnit? Dnes? Zítra? Nebo dnes jen promazat a vršek nazdobit zítra?

Děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
163
6.1.23 20:10

Dělala jsem také poprvé a korpus jsem i promazala. A dozdobila až v den narozenin. Hezky ztuhne přes noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
6.1.23 20:13

Klidně napln dnes, prolezi se ti. A drobné zdobení zítra.
Kdybys to nestihla klidně ráno, nic hrozného se nestane :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
6.1.23 20:15

A co se týče krému - mám ho šlehat rovnou, jak vytáhnu mascarpone a smetanu z lednice? Nebo v pokojové teplotě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
353
6.1.23 20:17

@Lojzísek ihned po vytažení z lednice, nejdříve nás malé otáčky, ať se hmota spojí, pak na nejvyšší rychlost. 🙃 A hlídat, bacha na preslehani. 🙃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
6.1.23 20:21
@Bububu123 píše:
@Lojzísek ihned po vytažení z lednice, nejdříve nás malé otáčky, ať se hmota spojí, pak na nejvyšší rychlost. 🙃 A hlídat, bacha na preslehani. 🙃

Jé, ty vypadáš, že tomu rozumíš! Tak to asi využiju ;-) Jak poznám to přešlehání? Tj. kdy přestat šlehat? A s tím naplněním? :srdce: Dnes naplnit, zítra dozdobit? Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
6.1.23 20:32

@Lojzísek
Naplňte dneska, krém ztuhne.
Důležité však je, aby mascarpone a smetana (nejlépe 40% ale hezky se vyšlehá i 33%), měly stejnou teplotu a byly vychlazené.

Čím budete zdobit? Pokud ovocem, můžete dnes. Pokud máte marcipanové ozdoby nebo použijete jedlý papír/fondan. list, tak až zítra. Šlehačka s mascarpone má moc vody a ozdoby by se „rozpustily“.

Příspěvek upraven 06.01.23 v 20:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
6.1.23 20:35

Dodelat komplet dnes, at se to rozlezi. Piskot vsaknr vlhkost a krem ztuhne.
Slehacku slehat oslazenou a studenou, pak do ni prislehavat mascarpone.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25117
6.1.23 20:45

Taky souhlasím, že klidně promazat hned a nechat v lednici spojit a ztuhnout. Zdobit určitě až před podáváním, ať neoschne. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
6.1.23 20:50

Děkuju za rady. A ještě - můžu si nechat trochu krému na dozdobení na zítra? Potřebuju tam zítra zakomponovat figurky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
6.1.23 20:59

8o já většinou peču dort několik dní předem. Nejsem profík takže mi to trvá déle než někomu kdo má vybavení a zkušenosti. První den upeču korpus, druhý den ho namočím a promažu, nechám ztuhnout pak trochu obmažu aby se slepili drobečky z korpusu znovu nechám ztuhnout pak namažu znovu nechám ztuhnout a pak zdobím. :nevim:
Jo a pokud máte figurky z potahove hmoty nebo něčeho podobného tak se vám roztečou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30954
6.1.23 21:27

Ja upecu korpus, kdyz vystydne, promazu, necham ulezet a dalsi den zdobim. Nekdy dva, podle toho, co je za plan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
6.1.23 21:34
@Lojzísek píše:
Jé, ty vypadáš, že tomu rozumíš! Tak to asi využiju ;-) Jak poznám to přešlehání? Tj. kdy přestat šlehat? A s tím naplněním? :srdce: Dnes naplnit, zítra dozdobit? Děkuju
Šleháš, šleháš, dokud krém není tuhý. Nahnu mísu, jestli drží tvar. Když se začíná přešlehávat, objevují se malé hrudky a to je už 5 minut po dvanácté, ale ještě se s tím jakš takš pracovat dá. Jestli neprestaneš, tak bude hrudek víc a víc a krém naopak řidší a řidší a už to nijak nezachráníš. Takhle se ze šlehačky vzniklá máslo.
Jinak určitě krém dej dneska, piškot natáhne vlhkost a bude lepší, ten krém naopak trochu ztuhne. A zdobit podle toho čím, já zdobím ten den, ale asi by bylo lepší až zítra.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
7.1.23 20:03

Holky, děkuju moc! Povedl se a mám velikou radost :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
7.1.23 20:19

@Lojzísek Nádhera. Určitě se po něm jen zaprášilo. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie