Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marcellia píše: Více
A co si bere ke svačinám? A to ji vždy zasytí jídlo bez pečiva? Já sama se mu snažím dost vyhýbat, ale že bych jedla jen plátek žitného občas, umřela bych brzo hlady. Jo a to nesvačím. Ale pamatuju si, že při sezení ve škole, už po druhé hodině jsem měla hlad jako blázen, netuším, co bych kromě pečiva jedla. ![]()
Tak moje děti nesnídají, ke svačině 1 kus pečiva, k tomu šunka, sýr, pomazánka.. Víc než 1 kus na svačinu nikdy nesnědli, ani v pubertě. Oběd měli ve škole celkem brzy, kolem 11:45, takže když 9:40 svačili, tak za 2 hodiny už obědvali, připadá mi zbytečné přecpat se ke svačině a za 2 hodiny jít na oběd, který pak ty děti vyhazují, protože nemají hlad. Doma pak až večeře, někdy teplá a někdy pečivo.
Jídlo 3× -4× denně nám všem stačí, na svačiny občas ovoce, neo jogurt, domácí buchta atd. nebo někdy nic. Jídlo jim nehlídám, nekontroluji, doma je vařené i nevařené a berou si samy co chtějí, jen svačiny do školy připravuji.
Tak našim nechutná žádné pečivo, co je tmavší a nebo má semínka, když už něco jí, tak bagetu, rohlík nebo nejvíc jí tousťák. Mám tři školní děti a kupuju tak 10 rohlíků a 1 tousťák na týden. Zase nějak extra to pečivo nejí, většinou jim máznu půlku rohlíku nebo 1 toust na svačinu (mají dělenou krabičku, takže zbytek jsou ovoce, zelenina, oříšky, sýry apod.) a pak si někdy dělávají k snídani buď klasika toust šunka sýr, nebo opečou toust na sucho a na to si dávají míchaná vajíčka.
Já si ale pamatuju, že jsem měla v pubertě období, kdy jsem se mohla užrat tunou čerstvých rohlíků, stejná vlna mě pak navštívila i po porodu ![]()
Většinou ke svačině do školy jednu housku, ne vždy sní celou. Někdy je pečivo k večeři, třeba mícha vajíčka a chleba k tomu, nebo zapečený toust. Kolik sní tvoje děti zakladatelko?
U nás dost zhruba každý druhý den kousek sladkého pečiva ke snídani. K svačině pak jeden kousek, ať už chleba, rohlík, toast. A občas k večeři.
Klukovi je 15 a sní tak 3 rohlíky za den. Nebo třeba 2 střední bagety. A nemá to každý den.
@prejeta_zaba píše: Více
Hodne bilkoviny. Delam ji do sklenicky bily jogurt plus vlocky, chia atd, co „dum da“..k tomu nejake ovoce. Ovoce ma jen dopoledne.
Kdyz ji dam chleba ke svacine, tak ji ho nacpu sunkou a zerve, nebo syr a zerve, nebo tvarohovou pomazanku. Ono to docela zasyti.
Driv jsem davala klasicky svaciny, ale museli jsme to zmenit a rekla bych, ze dcera si uz zvykla a je spokojena.
Ráno mají každý půl plátku žitného chleba. Pomazánkové máslo a na to šunku, dcera plátkový sýr. K tomu cherry rajčata nebo okurka nebo paprika. K svačině mají do krabiček. Buď jednu celozrnnou bulku nebo obyč housku nebo žitný chleba, do toho co kdo chce +zeleninu nebo ovoce. Dcera si někdy bere bílý jogurt.
Pak už většinou pečivo nemají. Ve škole oběd a doma tepla večeře. Pokud si odhlásí oběd, tak doma ohřejí jídlo z lednice z předešlého dne. Občas tak jednou dvakrát týdně se stane, že mají odpoledne hlad a dají si nějaký chleba nebo bagetku s něčím. Pomazánkou, šunkou, sýrem nebo vajíčko na tvrdo, nebo nějaký salát, když je hotový. Pak si někdy berou pečivo k polévce, když jej večeři, třeba gulášovka, nebo housku k brokolicovému krému.
Tak udivuje mě, jak 13ti letym dětem stačí půl krajíce chleba na snídani, nebo rovnou nesnidaji a od oběda vydrží bez jídla až do večeře…
Mám teda 12 ti letého hubeňoura, na snídani jeden kousek pečiva, někdy vločky, kroupy.
Do školy rohlík/ kaiserka/dosad libovolne s něčím, když má tělocvik nebo sportovky, tak chce kousky dva, plus do krabičky ovoce nebo zelenina. Oběd ve škole, odpoledne si většinou nějaké pečivo koupí rovnou cestou ze školy a večer má teplou večeři…
@Menton píše: Více
Tak ne každý potřebuje k životu hromadu pečiva a jídla.
@Anonymní píše: Více
Myslím, že každá matka kluka v pubertě ti potvrdí, že že vzduchu opravdu žít nebude… Čím bys chtěla nakrmit hladové dítě mimo domov? Náš má 2× denně teplé jídlo, snídani a dvě svačiny..jo a nemůže mléko a mléčné výrobky.. ráda se inspiruju
@prejeta_zaba píše: Více
Taky nechápu. Nikdy mě nenapadlo odepírat dětem pečivo, co tedy během dne ji?
@Menton píše: Více
Mám 15 letého. Ráno mu stačí miska kuliček s mlékem nebo kousek domácí buchty. Ne vždy má snídani, svačinu taky dost často nemá a k té mu stačí 1 rohlík se sýrem (2 plátky) a kouskem zeleniny. Odpoledne si dá někdy jogurt, někdy buchtu, ovoce, ale ne vždy. K večeři třeba 3 míchaná vajíčka se zeleninou (bez pečiva) nebo střední bageta s lučinou a zeleninou. Večer pak ještě miska ovoce, někdy jogurt.
Vzhledem k tomu, že můj syn má jako nejoblíbenější jídlo chleba se šunkou, tak určitě by s půl krajíčkem bio chleba nevyžil
Sní tak 4 ks pečiva denně, zas chceme, aby zbylo i na ostatní
kdybych to neregulovala, v pohodě vymete sáček s rohlíkama…