Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@kocourGarfield píše:
@Dia917 JRT má 6 kg cca. Nezvládneš ho s kočárem? Nevěřím.
Máme doma kavalíra, taky něco přes šest kilo. Hajzlík malej utahanej.
Jako jo, zvládnu ho. Konečně, proto máme kavalíra, abych měla jistotu, že je to váhová kategorie, se kterou si poradím, i když nejsem a nikdy nebudu ideální psovod. Ale umím si představit, že řídit kočárek, mít tahavého psa a k tomu ještě jednoho, tak by to pro mne taky bylo na mašli. Zvlášť pokud třeba každý pes hodlá jít jinam nebo jinak rychle. Když mě dcera učila, jak na to, aby pes netahal, tak jsem si naplno uvědomila, že ten malej hajzlík její rady důsledně využívá proti mně a trénuje si spíš on mne, než já jeho. A ještě se u toho blbě tlemí a čeká, co já na to.
Je to souboj vůlí, který já běžně prohrávám, protože se ode vyžaduje soustředění a důslednost, kterou vůči svému okolí běžně neuplatňuji, takže na ni musím neustále myslet a připomínat si ji. Nicméně vím, že zvládnout se to dá, pokud opravdu chci. Ale rozhodně mezi námi není taková ta přirozená autorita, kterou pes cítí z mojí dcery. Proto lépe vycházím s kočkami - tam si tu vůli vzájemně nedokazujema a prostě si spokojeně koexistujeme ve stejném prostoru, aniž bychom se pokoušeli jeden druhého ovládnout. ![]()
@Dia917 píše:
@Freeandwild A mate doma také mimino, ze víte jaké je to občas někdy náročné se starat jen o nej a natož ještě o dva pejsky. Já jsem chtěla radu jak věci dělat jinak nebo co nového by mohlo pomoci oběma stranám. Já nikde nepíšu ze je to vina psů, ale ptám se co dělat.
Rad tu máš dost.
1. Psi potřebují vyžití = potřebujete se naučit fungovat tak, abys s nima mohla chodit ven i s kočárkem. Unavení psi = hodní psi, to je naprostý základ, který, jak jsem psala, vyřeší min. 50 procent vašich problémů!! Nejrychlejší bude, když si seženeš někoho zkušeného, kdo Ti s tím pomůže, dobrá je třeba prevychova.cz, mají hodně zkušeností a super výsledky.
2. Tahle plemena potřebují zaměstnat i hlavu, existují třeba psí hlavolamy, kam nacpeš pamlsky a psy to na chvíli zabaví a unaví, dá se to dělat i doma, když třeba prší a nedá se jít ven.
3. Doma se s přítelem zamyslete, jak přeorganizovat situaci v bytě, aby psi nemohli ničit nic, co ničit nemají, vyhraďte jim třeba prostor v chodbě, boty a další věci dejte někam nahoru, před ložnici natrvalo nainstalujte nějakou zábranu, aby tam nemohli, i když náhodou zapomeneš zavřít dveře.
Prostě jak říkám, místo hroucení se si to snažte nějak ulehčit. Když budeš dělat furt vše stejně, nemůžeš čekat jiný výsledek.
@kocourGarfield píše:
@Ivan PPZ na tahání psa nemusíš chodit na cvičák přeci.
Tam to tahání je ale část problému. Kus problému je hiearchie ve smečce, kus je pravděpodobně NE dostatečná péče o potřeby těch psů. Navíc, jestli až do doby mimina dělali všechno, tak začít je nějak „řešit“ po příchodu mimi - to je asi taky úplně nepostaví do latě.
Prostě vidím tu sice náznaky možného řešení, ale ne pro obyčejnou holku, co má už dost práce s kočárem a dítětem.
@Dia917 píše:
@MartaKosta a píšu snad někde ze rady o výcviku nechci nebo ze to nepřipadá v úvahu? Určitě si o tom s přítelem promluvime a začneme to aktivně řešit a ne tady číst ze vlastně v podstatě to je moje chyba
Vymezte psům prostor, kde nebudou moc škodit. Je to i dobré, až se malá začne pohybovat tak budou mít každý svůj prostor. Psy na odpočinek, ty na chvíli kdy nebudeš na ně muset 100 procentní dohlížet.
JRT není blbý pes, naopak. Jen je to tvrdohlavec. Tak krátké vodítko a jasně hranice. Povel a odměna. Samozřejmě pak bez vodítka řádně nechat vyběhat, zaměstnat jak hlavu tak nohy.
@Freeandwild Pravé proto jsem napsala ten příspěvek, chápete??abych dělala něco jinak a není to žádný hroucení jenom vysvětlení situace, boze
@Ivan PPZ jenže na cvičáku ji nikdo nenaučí vodit psa u kočáru. Stejně si to ona bude muset s těma psema dát sama, pokud je venčí.
Já tedy nějak úplně nechápu, že jim x let nevadilo, že pes tahá.
Příspěvek upraven 05.03.24 v 14:52
@Jemako píše:
Tak ja bych fakt nesrovnavala vlastni dite a psaAno psi mame radi ale je to porad zvire. Vlastni dite je proste nas potomek a kazda matka si chrani hlavne svoje mlade. Az ti nevychovani psi ublizi tomu ditete tak reknes co?
Mít psa je o zodpovědnosti.
@kocourGarfield píše:
@Ivan PPZ jenže na cvičáku ji nikdo nenaučí vodit psa u kočáru.
Naučí. Jen je potřeba najít správného člověka
Třeba právě prevychova.cz učí tohle praktické fungování v běžném životě…
@Dia917 píše:
@MartaKosta a píšu snad někde ze rady o výcviku nechci nebo ze to nepřipadá v úvahu? Určitě si o tom s přítelem promluvime a začneme to aktivně řešit a ne tady číst ze vlastně v podstatě to je moje chyba
Je špatně, že to řešíš až teď, když je problém. A navíc pod vlivem hormonů.
Pokud nechceš ať ti doma dělají loužičky, začni s nimi jak se štěňaty. Vyvenčí se venku, pochvala. Doma bych se pro klid duše nebránila vymezit jim místnost kde budou. A tam by měli mezi dveřmi ohrádku, ty ji překročíš, oni ne.
Venku doporučuji nosítko a máš ruce volné, naopak tě chválím, že psy, které nemáš vycvičené nepouštíš na volno.
@kocourGarfield Já psa x let nemám, to přítel kterej má 2 metry takže tahání má v jeho podání úplně jiný rozměr než u me se 160cm a 50kg
@MartaKosta ty psi se nevychází venku nestali teď. To budou roky, jen to začalo teď vadit.
Jen pro představu naučit JRT na povel kočár ( normálně vychovaný a socializovaný pes ) byla otázka asi 2 procházek. Právě proto že to je inteligentní pes, který má rád odměny.
Se psem co si dělá na vodítku co chce bych udělala velmi rychle krátký proces ( postup jsem popsala nahoře), ale tohle chce všechno dřív.
Psi to doma (podle mě) nedělaj z musu, ale protože tím něco dávají na jevo. Pokud tedy nechodí ven málo. Snad i 2× denně by stačit mohlo. Ale asi nestačí procházky 2× 15 minut bez pořádného pohybu- to se některý pes ani nevykadí.
A opět- co pan majitel za roky zanedbal, holka s kočárkem a miminem těžko dožene.
@Dia917 tahani je napnuté vodítko. Váha účastníků je úplně jedno. Pes má se pohybovat na prověšeném vodítku. Vodítko není nástroj, ale bezpečnostní pomůcka.
@Ivan PPZ tak já se psy jsem venku 4 hodiny denně. Pokud to dítě má rádo kočár a spí v něm je to výhra. Naopak bych se snažila makat na psech teď než to dítě se začne chtít pohybovat i venku. Pak je to s neposlušnými psy na bednu úplně a nereálné. Protože hlídat plně psy a pohybující se batole je o hubu a do toho bych nešla už vůbec.
Jinak samozřejmě partner by se měl zapojit. Tak zase ale zřejmě na to nemá čas, náladu, atd… když za 5 měsíců pro to nic nedělá a problém stále trvá.
Příspěvek upraven 05.03.24 v 15:05