Řešíte doma nějak "syrovou" zónu?

1419
4.3.24 14:59

Řešíte doma nějak "syrovou" zónu?

Ahoj,

Zajímalo by mě, jak máte doma vyřešenou práci s masem apod. potencionálně riskantními potravinami?

Teď jsem na to narazila s přítelem až po
x letech spolu, protože jsme místo nákupu na spotřebu začali maso kupovat ve větším a vakuované dávat do mrazáku. Jeho vůbec nenapadne, že rukama od kuřete opatlá půlku kuchyně a nůž poté nechá na desce, společně s prkynkem, na kterém to krájel 8o (vždy tam máme nějaké připravené, na rychlou svačinku apod. ale nikdy bych tam nenechala prkno od masa…)

Jak to doma řešíte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
378
4.3.24 15:01

@tevl no když se manipuluje s masem porcování atd. vždy se poté prkynko a nůž myje. A ruce si umyt je snad samozřejmost ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9803
4.3.24 15:02

Nádobí po manipulaci s masem hned myju nebo dávám do myčky a linku utírám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6690
4.3.24 15:04

S masem manipuluji jen já, manžel nevaří. Máme spoustu tenkých plastových prkynek. Naporcuji maso a prkénko i s nožem jde do dřezu. Konec šmitec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10903
4.3.24 15:06
@Jahru píše:
Nádobí po manipulaci s masem hned myju nebo dávám do myčky a linku utírám.

Ja jeste pak vymenim uterku a hadrik co mam na linku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
4.3.24 15:06

Já to hned myju. Ale někdo to má rozdělené barevně(zelené prkýnko na zeleninu, červené na maso atd…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8697
4.3.24 15:12

Při práci s masem si vždy nechávám jednu ruku „čistou“, tu ve které držím nůž, a když je fakt potřeba někam pro něco sáhnout, dělám to s ní. Po ukončení práce vše okamžitě myju včetně rukou a setřu linku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15361
4.3.24 15:14

@tevl Špinavé, použité nadobí dáváme do myčky, což je i prkenko na kterém se krajelo maso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
4.3.24 15:17

Separátní masovou zónu nemám, ale co je od masa, jde hned do myčky a nebo do dřezu, když zrovna běží. Umytí rukou a linky je snad samozřejmost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2008
4.3.24 15:19

Máme sadu prkýnek - každé má logo nač je určeno - maso, ryby, pečivo, ovoce+zelenina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
4.3.24 15:33

Zadnou zónu nemám, po krájení masa jde použité nádobí do myčky a linku setru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22657
4.3.24 15:35

Na maso mam zvlastni prkenka, ktere nepouzivam na nic jineho. Odliseno je to barvou. Po pouziti jdou rovnou do mycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5735
4.3.24 15:40

Máme dvě konkrétní prkýnka jen a pouze na maso a vždy, když syrové maso krajíme, tak na lince mezi dřezem a sporákem. Ostatní jídlo, pečivo, svačiny apod. krájíme na ostrůvku. Nůž i prkýnko hned umyjeme, já i vařící vodou a dezinfekcí. :lol: Ale já jsem na tohle trochu pacient. 8) Na Netflixu dělali dobrý pokus, kde přesně ukázali, co všechno dokáží lidi kontaminovat syrovým kuřecím a jak často je právě kuřecí nakažené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
4.3.24 15:43
@Fiveone píše:
Já to hned myju. Ale někdo to má rozdělené barevně(zelené prkýnko na zeleninu, červené na maso atd…).

Tak to mám já.
Co se týká dřevěných prkének, tak tam doporučují řezníci omýt octovou vodou.

• Citovat
  • Upravit
24995
4.3.24 15:47

Nijak extra. Ruka kterou držím nůž je čistá. Takže tou kdyztak něco podám. Jinak pak umyju nůž a prkynko. Ne nutně hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný