Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No, já mám “špinavou zónu” mezi lednici a dřezem, pak je ještě jedna plocha mezi dřezem a sporakem a tam válím těsto a dávám čistý věci. Ne ze by to tam bylo spinavy, ale je tam po ruce odpadkový kos a ten dřez, tak jsem si zvykla vše čistit a připravovat tam.
To zní sice super, ale manželovi je to úplně jedno a když vaří, líbí se mu i na přípravu samozřejmě více ta čistá zóna
![]()
Částečně můžeš chlapa něco naučit, ale úplně ho nikdy nezmenis. Holt pokud chceš mít kuchyn čistou, můžeš ho zvyknout, aby si myl častěji ruce a dával prkynko a věci od masa do myčky nebo dřezu, jenže tím si stejně nezajistís čistý uchytky a ani další věci a ani tu kuchyni
muj tvrdí, ze si myje ruce často, ale stejně je všechno od nej po vaření zmamlany… uchytky, mlýnek na pepř, solnicka, digestor, madlo od lednice…
![]()
Určitě neřeším bl. bosti jak ty. Nemám žádnou zónu na maso, ani speciální prkénko a nůž. Prostě když naporcuju maso, tak nádobí umyju/dám do myčky a nebo prostě nechám na dřezu a jak se mi bude chtít, umyju to…
@tevl Tak nejsem, co se týče jídla, nějak ultra úzkostná, ale rukama od syrového masa nikdy nesahám na nic, natož na jiné jídlo, které se jí zasyrova. Prkénko a nůž dávám ihned bokem a myju.
Jinak prkénko mám speciálně na maso, nůž a zónu ne.
@Zmatka píše:
@tevl Tak nejsem, co se týče jídla, nějak ultra úzkostná, ale rukama od syrového masa nikdy nesahám na nic, natož na jiné jídlo, které se jí zasyrova. Prkénko a nůž dávám ihned bokem a myju.Jinak prkénko mám speciálně na maso, nůž a zónu ne.
My, co jsme vyrostli na zabijačkách, běžně děláme doma tatarák a zkoušíme i syrovou směs na karbanátky,… Nás to nerozhodí
.
@tevl píše:
Ahoj,Zajímalo by mě, jak máte doma vyřešenou práci s masem apod. potencionálně riskantními potravinami?
Teď jsem na to narazila s přítelem až po
Jak to doma řešíte vy?
x letech spolu, protože jsme místo nákupu na spotřebu začali maso kupovat ve větším a vakuované dávat do mrazáku.Jeho vůbec nenapadne, že rukama od kuřete opatlá půlku kuchyně a nůž poté nechá na desce, společně s prkynkem, na kterém to krájel(vždy tam máme nějaké připravené, na rychlou svačinku apod. ale nikdy bych tam nenechala prkno od masa…)
No a v čem je problém? Prkýnko do dřezu nebo myčky, nůž to samé, linka se umeje a jede se dál ![]()
Mám zkoušku z hygieny potravin a jedině co řeším je, že na maso používám jiné prkénko. Mám plastové na maso. Jinak používám dřevěné a to se hůř myje a do myčky ho nedávám, protože je to nevhodné.
Prkénko od masa a nůž myju normálně jarem s horkou vodou.
Opatlanou linku moc nemám, protože maso porcuji já a moc bordel nenadělám.
Jestli chceš mít klid v duši, kup si dezinfekční prostředek na povrchy nebo dezinfekční ubrousky na kuchyň.
@tevl píše:
Ahoj,Zajímalo by mě, jak máte doma vyřešenou práci s masem apod. potencionálně riskantními potravinami?
Jak to doma řešíte vy?
x letech spolu, protože jsme místo nákupu na spotřebu začali maso kupovat ve větším a vakuované dávat do mrazáku. Jeho vůbec nenapadne, že rukama od kuřete opatlá půlku kuchyně a nůž poté nechá na desce, společně s prkynkem, na kterém to krájel(vždy tam máme nějaké připravené, na rychlou svačinku apod. ale nikdy bych tam nenechala prkno od masa…)
Uprimne nijak, krajim maso na plastovem prkynko a pak ho dam i s nozem do drezu. Nic jineho.
@tevl píše:
Jak to doma řešíte vy?
x letech spolu, protože jsme místo nákupu na spotřebu začali maso kupovat ve větším a vakuované dávat do mrazáku. Jeho vůbec nenapadne, že rukama od kuřete opatlá půlku kuchyně a nůž poté nechá na desce, společně s prkynkem, na kterém to krájel(vždy tam máme nějaké připravené, na rychlou svačinku apod. ale nikdy bych tam nenechala prkno od masa…)
Maso se porcuje a pak mrazí. Někdy se prostě vytáhne krabice s naporcovanym masem. Normálně vařím. Oplachnu nástroje a jedu dál. Linka se myje několikrát za den takže s tím se nezdržuju pokud to není vysloveně nutné ![]()
Např kuřecí neoplachuju. Právě proto aby to nebylo všude. Se to vyváří, ne?
Při práci se syrovým masem dávám použité nádobí do myčky či dřezu. Pokud potřebuji něco vzít a nemám 100% čisté ruce, umyju je desinfekčním mýdlem, které mám trvale u dřezu. Linku po práci setrů desinfekcí na kuchyně. Utěrku dávám do špinavého prádla.
Hlavne kupujem maso, ktore nesmrdi uz ked ho prinesies domov.
@Bytsamsebou píše:
My, co jsme vyrostli na zabijačkách, běžně děláme doma tatarák a zkoušíme i syrovou směs na karbanátky,… Nás to nerozhodí.
Asi tak ![]()
Jim bezne syrove hovezi a syrové ryby, ani veprove vzdy nepropekam domrtva, ochutnavam syrovou smes treba na ty karbanatky.
U kureciho sem mirne opatrnejsi, to jim dobre připravené a nuz a prkynko hned po nakrajeni omyju ( jar, houbicka, teplá voda), ale neresim ani zony, ani extra prkynka, ani nedesinfikuju kuchyni.
@Bytsamsebou píše:
My, co jsme vyrostli na zabijačkách, běžně děláme doma tatarák a zkoušíme i syrovou směs na karbanátky,… Nás to nerozhodí.
To je cajk, horší je, když člověk něčím někam chmátne a ono se to tam zkazí
Maso není jedovaté, ale ty následně reakce a bakterie nejsou to, co člověk chce mít po celé kuchyni.
Snažím se naučit děti, že co je od syrového masa a vajec, jde hned do myčky, a rukama od masa a syrových vajec se na nic nesahá. Mám respekt že všech těch bakterií, kámoška skončila s jednou na víc jak týden v nemocnici a moje starší zase v MŠ chytla salmonelu.
Zónu nemám, není na ni místo.
@Bytsamsebou píše:
Přesně tak 😂 😂 já fakt někdy koukam na co všechno mají lidi čas, aby řešili
Jsem opatrnější u kuřecího víc než u jiného masa, ale obecně:
Nic víc. Nikdy nám nikomu nic nebylo.