Řešíte doma nějak "syrovou" zónu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14697
4.3.24 15:49

No, já mám “špinavou zónu” mezi lednici a dřezem, pak je ještě jedna plocha mezi dřezem a sporakem a tam válím těsto a dávám čistý věci. Ne ze by to tam bylo spinavy, ale je tam po ruce odpadkový kos a ten dřez, tak jsem si zvykla vše čistit a připravovat tam.

To zní sice super, ale manželovi je to úplně jedno a když vaří, líbí se mu i na přípravu samozřejmě více ta čistá zóna :lol: :roll:

Částečně můžeš chlapa něco naučit, ale úplně ho nikdy nezmenis. Holt pokud chceš mít kuchyn čistou, můžeš ho zvyknout, aby si myl častěji ruce a dával prkynko a věci od masa do myčky nebo dřezu, jenže tím si stejně nezajistís čistý uchytky a ani další věci a ani tu kuchyni :lol: muj tvrdí, ze si myje ruce často, ale stejně je všechno od nej po vaření zmamlany… uchytky, mlýnek na pepř, solnicka, digestor, madlo od lednice… :nevim: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11097
4.3.24 15:53

Určitě neřeším bl. bosti jak ty. Nemám žádnou zónu na maso, ani speciální prkénko a nůž. Prostě když naporcuju maso, tak nádobí umyju/dám do myčky a nebo prostě nechám na dřezu a jak se mi bude chtít, umyju to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
4.3.24 16:04

@tevl Tak nejsem, co se týče jídla, nějak ultra úzkostná, ale rukama od syrového masa nikdy nesahám na nic, natož na jiné jídlo, které se jí zasyrova. Prkénko a nůž dávám ihned bokem a myju.

Jinak prkénko mám speciálně na maso, nůž a zónu ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11097
4.3.24 16:13
@Zmatka píše:
@tevl Tak nejsem, co se týče jídla, nějak ultra úzkostná, ale rukama od syrového masa nikdy nesahám na nic, natož na jiné jídlo, které se jí zasyrova. Prkénko a nůž dávám ihned bokem a myju.Jinak prkénko mám speciálně na maso, nůž a zónu ne.

My, co jsme vyrostli na zabijačkách, běžně děláme doma tatarák a zkoušíme i syrovou směs na karbanátky,… Nás to nerozhodí :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34072
4.3.24 16:15
@tevl píše:
Ahoj,

Zajímalo by mě, jak máte doma vyřešenou práci s masem apod. potencionálně riskantními potravinami?

Teď jsem na to narazila s přítelem až po
x letech spolu, protože jsme místo nákupu na spotřebu začali maso kupovat ve větším a vakuované dávat do mrazáku.Jeho vůbec nenapadne, že rukama od kuřete opatlá půlku kuchyně a nůž poté nechá na desce, společně s prkynkem, na kterém to krájel 8o (vždy tam máme nějaké připravené, na rychlou svačinku apod. ale nikdy bych tam nenechala prkno od masa…)

Jak to doma řešíte vy?

No a v čem je problém? Prkýnko do dřezu nebo myčky, nůž to samé, linka se umeje a jede se dál :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
928
4.3.24 16:44

Mám zkoušku z hygieny potravin a jedině co řeším je, že na maso používám jiné prkénko. Mám plastové na maso. Jinak používám dřevěné a to se hůř myje a do myčky ho nedávám, protože je to nevhodné.
Prkénko od masa a nůž myju normálně jarem s horkou vodou.

Opatlanou linku moc nemám, protože maso porcuji já a moc bordel nenadělám.

Jestli chceš mít klid v duši, kup si dezinfekční prostředek na povrchy nebo dezinfekční ubrousky na kuchyň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12660
4.3.24 17:07
@tevl píše:
Ahoj,

Zajímalo by mě, jak máte doma vyřešenou práci s masem apod. potencionálně riskantními potravinami?

x letech spolu, protože jsme místo nákupu na spotřebu začali maso kupovat ve větším a vakuované dávat do mrazáku. Jeho vůbec nenapadne, že rukama od kuřete opatlá půlku kuchyně a nůž poté nechá na desce, společně s prkynkem, na kterém to krájel 8o (vždy tam máme nějaké připravené, na rychlou svačinku apod. ale nikdy bych tam nenechala prkno od masa…)

Jak to doma řešíte vy?

Uprimne nijak, krajim maso na plastovem prkynko a pak ho dam i s nozem do drezu. Nic jineho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.24 18:24
@tevl píše:
Ahoj,

x letech spolu, protože jsme místo nákupu na spotřebu začali maso kupovat ve větším a vakuované dávat do mrazáku. Jeho vůbec nenapadne, že rukama od kuřete opatlá půlku kuchyně a nůž poté nechá na desce, společně s prkynkem, na kterém to krájel 8o (vždy tam máme nějaké připravené, na rychlou svačinku apod. ale nikdy bych tam nenechala prkno od masa…)

Jak to doma řešíte vy?

Maso se porcuje a pak mrazí. Někdy se prostě vytáhne krabice s naporcovanym masem. Normálně vařím. Oplachnu nástroje a jedu dál. Linka se myje několikrát za den takže s tím se nezdržuju pokud to není vysloveně nutné :nevim:

Např kuřecí neoplachuju. Právě proto aby to nebylo všude. Se to vyváří, ne?

• Citovat
  • Upravit
21732
4.3.24 18:41

Při práci se syrovým masem dávám použité nádobí do myčky či dřezu. Pokud potřebuji něco vzít a nemám 100% čisté ruce, umyju je desinfekčním mýdlem, které mám trvale u dřezu. Linku po práci setrů desinfekcí na kuchyně. Utěrku dávám do špinavého prádla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6336
4.3.24 18:46

Hlavne kupujem maso, ktore nesmrdi uz ked ho prinesies domov.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
4.3.24 20:06
@Bytsamsebou píše:
My, co jsme vyrostli na zabijačkách, běžně děláme doma tatarák a zkoušíme i syrovou směs na karbanátky,… Nás to nerozhodí :D.

Asi tak :mrgreen:
Jim bezne syrove hovezi a syrové ryby, ani veprove vzdy nepropekam domrtva, ochutnavam syrovou smes treba na ty karbanatky.
U kureciho sem mirne opatrnejsi, to jim dobre připravené a nuz a prkynko hned po nakrajeni omyju ( jar, houbicka, teplá voda), ale neresim ani zony, ani extra prkynka, ani nedesinfikuju kuchyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6697
4.3.24 20:13
@Bytsamsebou píše:
My, co jsme vyrostli na zabijačkách, běžně děláme doma tatarák a zkoušíme i syrovou směs na karbanátky,… Nás to nerozhodí :D.

To je cajk, horší je, když člověk něčím někam chmátne a ono se to tam zkazí :mrgreen: Maso není jedovaté, ale ty následně reakce a bakterie nejsou to, co člověk chce mít po celé kuchyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
374
4.3.24 20:23

Snažím se naučit děti, že co je od syrového masa a vajec, jde hned do myčky, a rukama od masa a syrových vajec se na nic nesahá. Mám respekt že všech těch bakterií, kámoška skončila s jednou na víc jak týden v nemocnici a moje starší zase v MŠ chytla salmonelu.
Zónu nemám, není na ni místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1398
7.3.24 15:08
@Bytsamsebou píše:

Přesně tak 😂 😂 já fakt někdy koukam na co všechno mají lidi čas, aby řešili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1238
12.3.24 14:40

Jsem opatrnější u kuřecího víc než u jiného masa, ale obecně:

1. zdroj masa. Na Babišovo kuře bych nesáhla ani klackem. Beru kuřata (a taky hovězí, telecí a vejce) z biofarmy, kterou vlastní známá (za plnou cenu, samozřejmě). Vím, že kuřata poráželi den před tím (hovězí a telecí dva dny), než je koupím, vím, jak vypadá chladicí a skladovací řetězec.
  2. maso neomývám (lítá to všude), ale otírám papírovou utěrkou.
  3. na krájení mám speciální prkénko (odlišené barvou), které nepoužívám na nic jiného.
  4. při zpracování zůstává jedna ruka čistá, tou špinavou od masa nesahám na nic jiného než na maso.
  5. po ukončení práce prkénko nejprve spařím (zaleju ve dřezu plnou konvicí vroucí vody - na zahubení salmonely je potřeba 70 stupňů po 10 minut, takže v té horké vodě prkénko nechám chladnout, pak umyju).
  6. linku omyju sanytolem a ne hadříkem, ale papírovou utěrkou, kterou potom vyhodím.

Nic víc. Nikdy nám nikomu nic nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný