Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, prosím o radu máme roční fenku joršírského teriéra a před týdnem jsme si z porodnice přivezly miminko. Fenka od té doby nejí klepe se a všude nám čárá! za noc třeba 4 loužičky…někdy stojí u nás kouká a začne čůrat a pak hnedka uteče se skovat třeba za gauč! už nevíme co s ní, přítel zkusil namáčet jí v tom nos a dát přes zadek ale nic nefunguje…navíc začíná bejt už dost hubená jak týden pořádně nejí, nejí dokonce ani svoje oblíbené mlsíčky…furt se klepe a snaží se někam skovávat
hrozně mě to mrzí protože byla opravdu strašně hodná a teď takhle blbne
máte někdo zkušenost s něčím podobným??? jak jste to řešily???
Vic se ji věnujte cítí se opuštěná a mimčo ji narušilo její smečku, zajdi na veterinu dají jí antidepresiva, náš pes je bral taky, ale u nás to bylo že náhle jeden člen smečky ubyl taky jsme si mysleli že steskem nepřežije, mají u granule na zlepšení nálady
je to jak žárlivé dítko ![]()
Nenapsala jsi, jak jste se k ni od zacatku po prichodu z porodnice chovaly. Venovali jste ji maximalni moznou pozornost, aby se necitila odstrcena? My jsme to nastesti s nasim 50 ti kilovym pitomcem zvladli, ustal to na vybornou, ale od zacatku mohl k miminku pod dohledem ocuchat atd. a mam ho ted nakyblovanyho v posteli ![]()
A dali jste jí miminko očuchat? Seznámili jste je? Pejsek musí miminko přijmout dobrovolně, rozhodně bych ji netrestala…má prostě strach z nové,,věci''…
My máme dvě feny švýcaráků - 4-léta přijala Naty bez problémů, ale ta 2 roční taky nejedla…tak jsme je seznamovaly - já Malou v náručí a přitom se psisku hladila a že je hodná atd.
Prostě jestli máte pejska jako člena rodiny, tak radim trpělivost, pomale seznamovat, a hlavně v blízkosti miminka pejska netrestat ani nekárat… Vem si, že pejsek byl jen s vámi a teď je tam prostě něco dalšího, pro fenku je to strašná změna a šok.
Ale fenky jsou v tomhle lepší, když to zvládnete, tak se pak od miminka nehne ![]()
Před skoro 15lety jsme měli rozmazleného jezevčíka vychovávaného jako dítě jedináček
bylo mu 8let než jsme si přivezli malou tak dostal očuchat vše co se koupilo
první byl v kočáru i postýlce, hned ji musel očuchat, asistoval u přebalování, koupání, krmení nikdo ho neodháněl jen pohlazením jemně odstrčil, malou miloval nikdy jí neublížil a ani ona jemu
když umřel ve 14letech malá to velice špatně nesla, ale i manžel do týdne jsme museli mít jiného
no a zase rozmazlený ale hodný a poslušný ![]()
Bojí se. Vše se točí kolem mimča, musíte se chovat jako dřív, nechat očuchat miminko a podporovat jí. Za louže netrestat. Je ve stresu.
@Lucinka93 je tak jak tu píšou ostatní. Musí se spolu sžít. Taky jsem nechala feně obě děti očuchat, ihned v sedačce jak jsme vešli do dveří, mohla jim olíznout ručičku. Dostala od náš dobrotu co má ráda. A pak chodila pořád kam jsem šla já, šla se mnou přebalovat, koupat atd. Mimčo si mohla kdykoliv očuchat. A hlavně jsem jí neměnili její návyky. Je zvyklá, že si může vlést na gauč, tak tam smí pořád, žádný nový zákaz s příchodem mimča. A naše zbožňuje procházky, tak jsem chodili s kočárkem často ven to byla nejspokojenější.
Zkus se nad tím zamyslet, jestli si něco nezměnila, co jí mohlo znervóznit. A zkus jí pořádně seznámit s mimčem ať se ho nebojí.
@mapav Jééé, my máme čtrnáctiletého jezevčíka, který je taky rozmazlený. Když byl malý, byl to úplný extrém, to měl i svojí židličku u stolu a při oslavách i svůj talířek
teď jsem těhotná a jelikož jsem na nemocenské, tak jsme spolu furt doma, jezdíme spolu nakupovat, na procházky…on beze mě nedá ani ránu, chodí se mnou i na záchod a čeká u sprchovýho koutu, než se vykoupu. Když se k nám nastěhoval můj přítel a po nějaké době jsme se dohodli, že Beníček nebude spát s námi v posteli, tak bylo zle…čůral nám na gauč a mstil se a pomohlo až když jsem mu dala pelíšek úplně k sobě k posteli, aby mě měl furt pod dohledem
No za měsíc a půl rodím a musím říct, že se toho docela obávám…on žárlí, ikdyž mluvím jenom na pupek nebo se nedej bože přitulim k přítelovi… od dětí si spíše udržuje odstup, když přijde návštěva, ba dokonce vypadá naštvaně, že jsou hlučný, tak kéž by to bylo jako u Vás a malou bral jako svojí rodinu ![]()
@Lucinka93 Tak jak píšou ostatní, musíš dát fence najevo, že je stále Tvoje parťačka a že ji neodsouváš. Věnovat se jí, „zvát“ si jí k pomoci, jako „pojd, jdeme koupat“ a ať je s Tebou v koupelně. A večer až mimčo usne, si jí vzít k sobě.
Má strach, je to pro ni nové a bojí se, že jí už nechcete. Hlavně netrestat, nedělá to schválně. Je to ještě štěně a teď je ohrožená ![]()
@zdeňka41
jako u nás
máš teda starý spal v koupelně v pelíšku, vyhodili jsme ohříveč a dali plynový kotel no katastrofa
vše v koupelně roztahal a štěkal v noci, ven do boudyjsme ho nechtěli dát
tak se pelíšek stěhoval do ložnice
nakonec to skončilo tak že vedle postelí jsme dali válendu kde spal, ale většinou u manžela
na malou vůbec nežárlil
no u stolu s náma taky sedával
a jak si uměl rozbalit dárečka a pohrát si s nima pak teprve hledal další balíček
Ted máme taky jezevčíka, ale je povahově úplně jiný samotář no první rok života neměl zrovna nejhezčí, nemusí chlapy nad 50
spí sám na gauči, taky s námi cestuje, jezdíme nakupovat do školy pro malou, na horách se školou jsme byli no druhé dítě
říkáme mu ty náš kluku tak máme aspon jednoho kluka v rodině ![]()
Namáčet v loužičce čumák a dávat přes zadek nepomůže ani normálně, natož, když se počůrává zjevně ze stresu. Akorát jí toho stresu přidáváte
Fenka nezlobí a neblbne schválně, je vykolejená a potřebuje se srovnat s novou situací, přijmout nového člena smečky a znovu si najít svoje místo a jistotu. K tomu potřebuje vaši podporu, ne tresty a odstrkování. Loužičky trpělivě uklízejte bez komentářů a fenku seznamte s miminem, nechte ji ho očuchat, při kojení nebo krmení dítěte druhou rukou dávej fence pamlsky, ber ji s sebou na procházky s kočárkem, věnuj se jí v přítomnosti dítěte i bez něj stále stejně, aby pochopila, že ji dítě neohrožuje a svoje místo ve „smečce“ má pořád jisté. Ber to, jako kdybys už jedno dítě doma měla - taky bys ho musela na sourozence připravit a nějakou dobu by to dost možná skřípalo, protože je to prostě veliká změna. Batolata se po narození mladšího sourozence často začnou chovat agresivně, vrátí se o jeden vývojový stupeň zpátky (třeba se zase začnou počůrávat, i když už uměla na nočník), začnou být rozjívenější nebo naopak apatická a protivná… Se psem je to totéž, změna je pro ni náročná a ona potřebuje čas a pomoc, aby se s ní srovnala.
Nejsem sice odborník ale jak píšou ostatní-fenečka je zjevně ve stresu. Bojí se a tím co dělá jen vynucuje pozornost. Chovejte se jako před tím než se vám narodilo mimi. Navíc nechte je spolu spřátelit i za cenu toho že mimčo oblíže-pak lehce utřete. Fenečka potřebuje vědět je jste tam pořád pro ní i když je tam „rušivý element“. Musí se seznámit-spřátelit a fenečka musí dojít k názoru že je stejně milována jako před tím. Máme doma rotvíka a ten malého přijal naprosto v pohodě i když poprvé jak se viděli byl malý celý mokrý od něj. Byl všude s námi.
@Lucinka93
Naprosto zásadní je, že byste okamžitě měli přestat s bitím, plácáním, okřikováním, mácháním čumáku v louži a dalším fyzickým násilím vůči fence!
Veškeré problémové chování je z masivního stresu a teď už i ze strachu.
Najeďte na naprosto pozitivní přístup, ignoraci toho špatného a odměňování dobrého. Musí vědět, že je u vás v bezpečí, že je na vás spolehnutí, že se nemá čeho bát, nic se neděje.
Máte doma naprosto vynervovaného a zničeného psa a způsobili jste to vy sami svým chováním, tak u toho je potřeba začít při nápravě.
Neboj, půjde to spravit, ale začněte takto a hned a vytrvejte v tom.