Příchod miminka a fenka joršírského teriéra

1
19.5.14 10:30

Pejsek a prichod miminka

Dobrý den, prosím o radu máme roční fenku joršírského teriéra a před týdnem jsme si z porodnice přivezly miminko. Fenka od té doby nejí klepe se a všude nám čárá! za noc třeba 4 loužičky…někdy stojí u nás kouká a začne čůrat a pak hnedka uteče se skovat třeba za gauč! už nevíme co s ní, přítel zkusil namáčet jí v tom nos a dát přes zadek ale nic nefunguje…navíc začíná bejt už dost hubená jak týden pořádně nejí, nejí dokonce ani svoje oblíbené mlsíčky…furt se klepe a snaží se někam skovávat :( hrozně mě to mrzí protože byla opravdu strašně hodná a teď takhle blbne :( máte někdo zkušenost s něčím podobným??? jak jste to řešily???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
802
19.5.14 10:36

Vic se ji věnujte cítí se opuštěná a mimčo ji narušilo její smečku, zajdi na veterinu dají jí antidepresiva, náš pes je bral taky, ale u nás to bylo že náhle jeden člen smečky ubyl taky jsme si mysleli že steskem nepřežije, mají u granule na zlepšení nálady :palec: je to jak žárlivé dítko :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
875
19.5.14 10:38

Nenapsala jsi, jak jste se k ni od zacatku po prichodu z porodnice chovaly. Venovali jste ji maximalni moznou pozornost, aby se necitila odstrcena? My jsme to nastesti s nasim 50 ti kilovym pitomcem zvladli, ustal to na vybornou, ale od zacatku mohl k miminku pod dohledem ocuchat atd. a mam ho ted nakyblovanyho v posteli :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3992
19.5.14 10:39

A dali jste jí miminko očuchat? Seznámili jste je? Pejsek musí miminko přijmout dobrovolně, rozhodně bych ji netrestala…má prostě strach z nové,,věci''…

My máme dvě feny švýcaráků - 4-léta přijala Naty bez problémů, ale ta 2 roční taky nejedla…tak jsme je seznamovaly - já Malou v náručí a přitom se psisku hladila a že je hodná atd.

Prostě jestli máte pejska jako člena rodiny, tak radim trpělivost, pomale seznamovat, a hlavně v blízkosti miminka pejska netrestat ani nekárat… Vem si, že pejsek byl jen s vámi a teď je tam prostě něco dalšího, pro fenku je to strašná změna a šok.

Ale fenky jsou v tomhle lepší, když to zvládnete, tak se pak od miminka nehne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3992
19.5.14 10:42

@mapav @u763 souhlasím :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
19.5.14 11:02

Před skoro 15lety jsme měli rozmazleného jezevčíka vychovávaného jako dítě jedináček :roll: bylo mu 8let než jsme si přivezli malou tak dostal očuchat vše co se koupilo :nevim: první byl v kočáru i postýlce, hned ji musel očuchat, asistoval u přebalování, koupání, krmení nikdo ho neodháněl jen pohlazením jemně odstrčil, malou miloval nikdy jí neublížil a ani ona jemu :hug: když umřel ve 14letech malá to velice špatně nesla, ale i manžel do týdne jsme museli mít jiného :hug: no a zase rozmazlený ale hodný a poslušný :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4316
19.5.14 11:10

Bojí se. Vše se točí kolem mimča, musíte se chovat jako dřív, nechat očuchat miminko a podporovat jí. Za louže netrestat. Je ve stresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30412
19.5.14 11:17

@Lucinka93 je tak jak tu píšou ostatní. Musí se spolu sžít. Taky jsem nechala feně obě děti očuchat, ihned v sedačce jak jsme vešli do dveří, mohla jim olíznout ručičku. Dostala od náš dobrotu co má ráda. A pak chodila pořád kam jsem šla já, šla se mnou přebalovat, koupat atd. Mimčo si mohla kdykoliv očuchat. A hlavně jsem jí neměnili její návyky. Je zvyklá, že si může vlést na gauč, tak tam smí pořád, žádný nový zákaz s příchodem mimča. A naše zbožňuje procházky, tak jsem chodili s kočárkem často ven to byla nejspokojenější.

Zkus se nad tím zamyslet, jestli si něco nezměnila, co jí mohlo znervóznit. A zkus jí pořádně seznámit s mimčem ať se ho nebojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1948
19.5.14 11:18

@mapav Jééé, my máme čtrnáctiletého jezevčíka, který je taky rozmazlený. Když byl malý, byl to úplný extrém, to měl i svojí židličku u stolu a při oslavách i svůj talířek :mrgreen: teď jsem těhotná a jelikož jsem na nemocenské, tak jsme spolu furt doma, jezdíme spolu nakupovat, na procházky…on beze mě nedá ani ránu, chodí se mnou i na záchod a čeká u sprchovýho koutu, než se vykoupu. Když se k nám nastěhoval můj přítel a po nějaké době jsme se dohodli, že Beníček nebude spát s námi v posteli, tak bylo zle…čůral nám na gauč a mstil se a pomohlo až když jsem mu dala pelíšek úplně k sobě k posteli, aby mě měl furt pod dohledem :) No za měsíc a půl rodím a musím říct, že se toho docela obávám…on žárlí, ikdyž mluvím jenom na pupek nebo se nedej bože přitulim k přítelovi… od dětí si spíše udržuje odstup, když přijde návštěva, ba dokonce vypadá naštvaně, že jsou hlučný, tak kéž by to bylo jako u Vás a malou bral jako svojí rodinu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
19.5.14 11:20

@Lucinka93 Tak jak píšou ostatní, musíš dát fence najevo, že je stále Tvoje parťačka a že ji neodsouváš. Věnovat se jí, „zvát“ si jí k pomoci, jako „pojd, jdeme koupat“ a ať je s Tebou v koupelně. A večer až mimčo usne, si jí vzít k sobě.

Má strach, je to pro ni nové a bojí se, že jí už nechcete. Hlavně netrestat, nedělá to schválně. Je to ještě štěně a teď je ohrožená :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
19.5.14 12:12

@zdeňka41 :potlesk: jako u nás :palec: máš teda starý spal v koupelně v pelíšku, vyhodili jsme ohříveč a dali plynový kotel no katastrofa :pocitac: vše v koupelně roztahal a štěkal v noci, ven do boudyjsme ho nechtěli dát :roll: tak se pelíšek stěhoval do ložnice :roll: nakonec to skončilo tak že vedle postelí jsme dali válendu kde spal, ale většinou u manžela :hug: na malou vůbec nežárlil :andel: no u stolu s náma taky sedával :palec: a jak si uměl rozbalit dárečka a pohrát si s nima pak teprve hledal další balíček :potlesk: Ted máme taky jezevčíka, ale je povahově úplně jiný samotář no první rok života neměl zrovna nejhezčí, nemusí chlapy nad 50 :pocitac: spí sám na gauči, taky s námi cestuje, jezdíme nakupovat do školy pro malou, na horách se školou jsme byli no druhé dítě :palec: říkáme mu ty náš kluku tak máme aspon jednoho kluka v rodině :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
19.5.14 12:20

Namáčet v loužičce čumák a dávat přes zadek nepomůže ani normálně, natož, když se počůrává zjevně ze stresu. Akorát jí toho stresu přidáváte :roll: Fenka nezlobí a neblbne schválně, je vykolejená a potřebuje se srovnat s novou situací, přijmout nového člena smečky a znovu si najít svoje místo a jistotu. K tomu potřebuje vaši podporu, ne tresty a odstrkování. Loužičky trpělivě uklízejte bez komentářů a fenku seznamte s miminem, nechte ji ho očuchat, při kojení nebo krmení dítěte druhou rukou dávej fence pamlsky, ber ji s sebou na procházky s kočárkem, věnuj se jí v přítomnosti dítěte i bez něj stále stejně, aby pochopila, že ji dítě neohrožuje a svoje místo ve „smečce“ má pořád jisté. Ber to, jako kdybys už jedno dítě doma měla - taky bys ho musela na sourozence připravit a nějakou dobu by to dost možná skřípalo, protože je to prostě veliká změna. Batolata se po narození mladšího sourozence často začnou chovat agresivně, vrátí se o jeden vývojový stupeň zpátky (třeba se zase začnou počůrávat, i když už uměla na nočník), začnou být rozjívenější nebo naopak apatická a protivná… Se psem je to totéž, změna je pro ni náročná a ona potřebuje čas a pomoc, aby se s ní srovnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
19.5.14 13:34

Nejsem sice odborník ale jak píšou ostatní-fenečka je zjevně ve stresu. Bojí se a tím co dělá jen vynucuje pozornost. Chovejte se jako před tím než se vám narodilo mimi. Navíc nechte je spolu spřátelit i za cenu toho že mimčo oblíže-pak lehce utřete. Fenečka potřebuje vědět je jste tam pořád pro ní i když je tam „rušivý element“. Musí se seznámit-spřátelit a fenečka musí dojít k názoru že je stejně milována jako před tím. Máme doma rotvíka a ten malého přijal naprosto v pohodě i když poprvé jak se viděli byl malý celý mokrý od něj. Byl všude s námi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
19.5.14 23:52

@Lucinka93
Naprosto zásadní je, že byste okamžitě měli přestat s bitím, plácáním, okřikováním, mácháním čumáku v louži a dalším fyzickým násilím vůči fence!
Veškeré problémové chování je z masivního stresu a teď už i ze strachu.
Najeďte na naprosto pozitivní přístup, ignoraci toho špatného a odměňování dobrého. Musí vědět, že je u vás v bezpečí, že je na vás spolehnutí, že se nemá čeho bát, nic se neděje.
Máte doma naprosto vynervovaného a zničeného psa a způsobili jste to vy sami svým chováním, tak u toho je potřeba začít při nápravě.
Neboj, půjde to spravit, ale začněte takto a hned a vytrvejte v tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný