Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
s přítelem koukáme po rod. domcích.. Vzhledem k tomu, že jsme oba ekologicky zaměřeni a přítel je i ekolog/biolog, tak koukáme po něčem s větším pozemkem. Hodně mě láká vidina i pár menších koní, třeba i poníky… Jako malá a puberťačka jsem chodila k sousedům, kteří koně chovali.. Moje teta má velký statek s 28koňmi a ta mi říká, že se mi to nikdy nevrátí a jsou to jen investice, že by do toho znovu nešla. Nicméně jí to živí přes deset let a rodinu jejího muže už druhou generaci.
Proto by jsem si ráda popovídala s někým, kdo koně chová a otevřel mi oči
Nebo si třeba i jen tak pokecal o chovu zvířat…
Ja sem od mala taky vzdycky chtela kone, ale muz je nechce ani za zlate prase, ze se s nima natahal dost a ze to jsou dost choulostiva zvirata
ale jinak pokud je to vas sen tak smele do toho - umela, bych si to predstavit jako poradani konskych taboru nebo tak nejak, aby se vam alespon nejak vydelali penize
![]()
znám několik lidí, co mají doma koně-stáj. Jedni mají nadstandartní příjmy z podnikání, kterými samozřejmě dotují i ty koně.
Druzí- vlastní pole, takže co sklidí, tím ty ustájené koně i krmí, tudíž tady se o jakéms takém zisku psát dá. V řádech tisíců korun. Nic, co by z nich udělalo boháče.
Tahle věc je pro lidi, co k tomu mají opravdu vztah a neberou to jako jistou možnost výdělku. Ta práce kolem se zaplatit nedá. Poníci…Proč poníky? To je dle mého přímá cesta ke krachu. Ti se dnes převážně chovají jako vyžínače trávy, společnící ke koním, jinak jako první seznámení pro malé děti, ale to by jsi musela umět sama jezdit, mít cvičitelák, aby jsi např. mohla dávat hodiny výuky. Jinak nevím, ale nevidím smysl v jejich pořizování ![]()
Abych jeste upresnila.. muz mel tazne kone - vykonaval posunovace dreva (normalne: drevorubec) jo a ten si s nima vydelal dost i dokonce dostaval dotace na ty kone.. ale samozrejme neco za neco - je to velice tezka prace, takze to taky pro kazdeho neni (to nemyslim ve zlem)
A jaký zaměření tvojí farmy by bylo? Jezdecká škola, vození turistů, koňský tábory, chov konkrétního plemene/konkrétních plemen?
Já se pohybovala v prostředí chovu dostihových A1/1 a jejich chov jakožto zdroj obživy je v našich končinách naprostá utopie. Ale kdyby ses zaměřila na to, co jsem psala výše, tak bys nemusela prodělat i kalhoty. Mám pocit, že zájem o příležitostný nebo pravidelný svezení se na koni je.
To byste si ty koně dělali sami? Uvědomuješ si, že to znamená, že byste nemohli nikam na dýl jak půlden? Možná kdyby ti koně byli v režimu 24/7, tak byste na den pryč mohli, ale kdyby se na noc zavírali do stáje, tak to znamená být uvázán na místě, případně nutnost hledat spolehlivýho zaměstnance.
Kůň, to je v první řadě dřina, starost a odliv peněz.
@Avokado ano, pokud pro pořízení toho všecho máte podmínky, ale abyste jednoho dne nezjistili, že to tak vůbec nefunguje a koně pak nedávali pryč. Pohybuji se u sportovních koní skoro třicet let, koně si na sebe vydělají, ale jsou za tím hodiny práce jak ze země, tak ze sedla a je to dřina, i když krásná, ale ne každý si provoz koně může dovolit. Když říkám provoz koně, tak tím nemyslím dvě herky ve výběhu za barákem, na které si dvakrát měsíčně sedne někdo, kdo si chce na kobylu vylézt a myslí si, že umí jezdit, o tom to není. Jak psal někdo nade mnou, u nás je to bída, koním tu rozumí jen málo lidí, špičkoví stípleři a koně do sportu jsou importy např. z ostrovů, Němci mají výborné drezurní koně nebo koně pro parkur, ale u nás je to bída. A na poníky se vykašli už úplně, jen je budeš dotovat a nikdy z nich nic nebude.
Nepočítat s tím, že vám to bude vydělávat - kor když nejste profíci jak jsem se mezi řádky dočetla
Pokud máte nadstandartní příjmy a můžete do koní sypat tolik kolik budou potřebovat pak ano. Pokud dost peněz nemáte tak bohužel