Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Cestuji občas vlakem s dítětem z Prahy do Ostravy k rodičům. Vlak má svoje výhody v tom, že v kupé 1. třídy jsme většinou sami, dá se tam během jízdy kojit i přebalovat a prcek nemusí být pořád v autosedačce.
Takže jsem přivítala informaci, že díky novému vlaku Pendolino se nám cesta o hodinu zkrátí.
Napsala jsem na České dráhy, jestli v Pendolinu počítají i s malými dětmi, mají oddíl pro matky s dětmi nebo aspoň na záchodech přebalovací pultíky. Tohle mi napsali:
//Dobrý den, k Vašemu dotazu sdělujeme:
velkoprostorové uspořádání oddílu pro cestující je ve všech vozech
Pendolina a jedná se o systém, který je používán u většiny moderních
vozidel, nevyjímaje vlaky TGV či ICE. Všechny tyto vlaky se pohodlím snaží
přiblížit letadlu, kde nejsou uzavřené oddíly rovněž. Ani vozy s uzavřenými
oddíly pak nezaručují soukromí, pokud není cestující s kojencem v oddíle
sama. Vlaky Supercity mezi Prahou a Ostravou budou povinně místenkové a
není tedy nutno vyčleňovat zvláštní oddíl pro matky s dětmi apod.
Sklopný pult na WC instalován není. Je pravda, že sklopný pult je u
některých jiných vozidel použit, ale není to všeobecné pravidlo. U
Pendolina je velkoprostorové WC v prostředním voze soupravy.
Ing. Martin Roubal, odbor kolejových vozidel, ČD,a.s., GŘ//
Tak mám dojem, že s námi spíše nepočítají, co si o tom myslíte?
Hana
No nic moc ![]()
Asi si myslí že jsou tak rychlí že se dítě nestihne prosrajdit ![]()
Gabule
Do toho brajglu, co ve vlacích je, bych dítě snad ani nepoložila ![]()
Mimochodem, dá se vůbec cestovat obyčejným vlakem s kočárkem ?
A k původní otázce: Myslím, že Pendolino nepočítá…
Niki
Ahoj Nikino, s kočárkem to určitě jde, podobně jako s kolem - jako spoluzavazadlo. My s kočárkem nejezdíme, máme jeden starší u našich. S tím brajglem ve vlacích máš samozřejmě pravdu, většina vlaků není zrovna čistých. Ale když si vybereš slušný IC nebo EC a 1. třídu mimo dopravní špičku, tak je to v pohodě. Na sedadla dám šátek na nošení a na to plenku a máme letiště, kde může Šimon spát nebo ho můžu přebalit. Na kojení si zatáhnem záclonky a když ho krmím, dám ho do autosedačky.
Hana
kočárkem se cestovat dá, jen bacha na široké podvozky. Ty se rozložené do dveří nevejdou (neberu poštovní vůz, který není u osobáků, některých rychlíků a vlaků EC,IC).
Naše zkušenosti z poslední doby jsou, že IC a EC jsou s prominutím „smradlavější“ než klasický rychlík. Na kratší cesty preferujeme osobák, nejhorší jsou nacpané vozy pro matky s dětmi, kde nikdo nemíní uvolnit místo.
nectu to tady casto (jen spise tak pro pobaveni) abych vedel co si procita ma draha polovicka a kdyz uz mame toho prcka, ze
a nekdy mi to fakt neda neodpovedet ![]()
fakt nechapu maminu „Pra:,–(ko“ ktera pise na drahy atd kdyz veskere PODROBNE informace sezene na www.pendolino.cz a na strankach vyrobce za nepomerne kratsi dobu nez je napsani dopisu/mailu a cekani na odpoved
, nehlede na fakt, ze uz cca 3-4 roky dle trendu a norem se zadne „uzavrene“ mistnosti nevedou ani ve vlacich, ani v letadlech, ani na modernich letistich (jen v tech starych castech) atd atd …
vsechny mistnosti jsou resene jako velkoprostorove s dostatecnym mistem VSUDE, tzn, s kocarem neni problem se kamkoliv dostat, s prckem nemam problem nikde, naopak je to lepsi, vice mista na manipulaci - zejmena v prvnich tridach…
cely trend je postaven na tom, ze na beznou manipulaci s miminem je vsude mista dost a je to naopak pohodlnejsi a vsechny „kriticke“ cinnosti jako napr. prebalovani se snazi vsichni (provozovatele) eliminovat zejmena z hygienickych duvodu jak pro mimino tak pro ostatni cestujici - neni nic prijemneho kdyz z kose smrdi 4 hodiny plinka, nehlede na to kdo to ma pak uklizet, ze
… i personal jsou jenom lidi, nehlede na to, ze spousta lidi neni zdaleka disciplinovana a vyhodi plinku jen tak, nezabalenou, neuklidi po sobe, atd. atd.
ja to naopak chapu jako jednoznacne plus - proste dodrzujeme hygienu a ve verejnych sluzbach zvlaste. priznejme si, takove tri ctyri prebalene mimina se rovna poslintane/poblite/pokakane vsechno (i kdyz to kazda mamina po sobe v ramci moznosti uklidi, nikdy to neni hygienicke). mimino si holt prebalim pred a po ceste a vlaky/letadla/lode jsou ciste.
Ahoj vlku, asi mám divné dítě, ale během cesty z Prahy do Ostravy jsem přebalovala třikrát a dvakrát kojila, asi hodinu a půl vydržel spát. Jestli dokážeš vysvětlit 10-měsíčnímu dítěti, aby 4 hodiny nečůralo a nekakalo, protože ho nepřebalíš z „hygienických důvodů“, tak teda klobouk dolů…
Stránky pendolina jsem viděla a právě proto jsem na dráhy psala, chtěla jsem vědět, proč na matky s malými dětmi nemysleli a taky je trochu popíchnout.
Hana
Ahoj,
nekdo se tu ptal na cestovani vlakem s kocarkem. Jeden tip mam, moc vlakem necestuju, ale dvakrat jsem jela rychlikem z Prahy do Plzne s kocarem. Pokud je v rychliku kupe pro invalidy, neni zadny problem. Do vlaku vam ho vy:,–(i stejnou cestou, jako invalidni vozik a kupe je dost velke, takze Maty celou cestu prospal v kocarku. Navic se za nej neplati. Jednou jsem musela ject normalnim detskym vozem a des bes! Kocar vezmou do uschovy za poplatek. Vypisovani formulare trva vecnost, zatim je vagon obsazeny a to i lidmi bez deti a pak: udrzte skoro dvoulete dite dve hodiny na kline. No da se cestovat i tak, kdyz to jinak nejde, ale ty nerviky a nejen moje
Takze na detske vozy se radsi nespolehat.
Noo vidím že se zase ozval nějaký chytráček
(Vlk)Nevím jak moc se věnuje svému dítku ale opravdu děti nekakají na povel…možná to vaše jo,ale naše a většina jiných ne.
A personál jistě uklízí horší věci(jehly od feťáků)než jsou dětské plíny
Gabule
No mozna, ze jinde se pokadeny pliny resi i jinak
Treba se daji koupit navoneny sacky, specialne na to… Nevim sice, jestli se sezenou i u nas, ale uz jsem se s tim setkala.
Já teda vlakem nejezdím ( už nějakou dobu ) ale chci si udělat výlet Pendolínem do Prahy ( až bude hezky ). Samozřejmě pojedu s manželem nebo s mamkou, ať na to nejsem sama. Co se týče nějakého sociálního zařízení : vůbec by mě nenapadlo se na něco takového ptát, je mi to celkem jedno. Vše za nás stejně vyřeší EU
, jenom bych se zbytečně rozčílila. Jednou jsem navštívila WC pro invalidy v hypermarketu, protože jsem měla kočár. A ten nechat na záchodech či na chodbě …Co jsem zažila, bylo děsné. Po…záchod a ten smrad …Chudák malá. Ale musela jsem. Nedovedu si představit nějaké přebalovací pulty na záchodech ve vlaku. Nikdy
Vlakem jsem se najezdila spoustu let ale to,co jsem viděla se nedá kolikrát ani popsat
. Bylo to jenom v nutném případě.Taky po světě jsem jezdila hodně a naše země patří mezi nejhorší co se týče soc. zařízení. Takže já mimi přebaluji v kočáru, popř. na stole či lavici, nebo si dám dvě židle k sobě.Prostě to nějak vymyslím, jen abych se vyhnula té hrůze. Ale časy se mění a snad s tím i český člověk a udržování čistoty se stane nějakým pravidlem. Jen se podívejte, kolik plínek( a nejen plínek ) najdete " odložených" v lese. Přitom není problém mít s sebou igeliťák a vyhodit to někde do koše. A to stejné ve vlaku či kdekoliv jinde s tím rozdílem, že plínku buď dobře zalepím nebo vyhodím v igeliťáku do odpadkového koše na místě. A nikomu to nebude smrdět ani po celém dni. No, nejsou všechny mamky, co toto dodržují
. Asi k tomu nebyly vedeny. A kojení ? Najdu si vždy nějaký kout, otočím se a je to, popř. před sebe postavím kočár jako maskování. Pendolíno asi otestuju až na jaře, tak su na to zvědavá. Doufám, že mě moc nezklame. Přeju vám všem příjemné a čisté
cestování po naší vlasti ![]()
VLK: trošku si vo svojom príspevku protirečíš… na jednej strane píšeš, že velkopriestorové vlaky/lietadlá a pod. sú na manipuláciu s miminkom super, lebo sa dá prebaliť „všade“ - teda medzi kopou ľudí, z ktorých to niektorých može aj pohoršovať a vyhodiť tú pokakanú plienku do koša uprostred toho priestoru…
nemyslíš, že by bolo hygienickejšie /keď teda spomínaš tú hygienu/ vyhradiť uzavreté miesto pre maminy s miminkami, kde by bol aj koš na tie „smradlavé“ plienky, ktoré by ostatným cestujúcim mohli vadiť. Takže cestujúci ako ty by videli len voňavé čistučké miminká ![]()
A neviem, nakolko sa o vaše mimčo staráš, ale ak si ho naozaj naučil kakať a cikať na povel, tak treba napísať do guinessovej knihy rekordov
![]()
no, už radšej ďalej písať nebudem, lebo by som mohla skĺznuť do nepríjemného tónu
![]()