Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No laska je k nicemu, kdyz ti bude krucet v zaludku - obrazne receno. Pritel to myslim rekl spatne, penize jsou pro nej na prvnim miste, abys ty mela vse nac si vzpomenes.
K tomu se nejde vyjadrit, kdyz nezname podrobnosti, jako jak jste na tom financne, jak to mate rozdelene, jak moc pritel v soucasnosti pracuje a jak planujete budoucnost.
Pokud se rozchazite v nazorech na financni zalezitosti, tak to smysl nema.
Pro me treba penize jsou taky dulezity, protoze penize pro me znamenaji svobodu, rozvoj a prijemny zivot.
Přítel se může rozkrájet, nešetří na tobě, ale holt ti jen neumí říkat sladká slůvka, jak jsi pro něj na prvním místě. Doporučuje se rozejít, ty si najdi někoho, koho tedy budeš mít ráda, když on to není (někoho, kdo sice nemá prachy, ale za to ti bude pořáda vyznávat lásku) a on si najde někoho, kdo ocení jak vydělává peníze a snaží se pro rodinu.
No tady moc s tímhle nepochopíš. Já třeba zase rozumím jak to myslíš.
Peníze jsou sice důležité a bez nich dneska není nic, ale měly by být vnímány pořád jen jako prostředek, rozhodně si k nim nevytvářet citový vztah.
Jak se k nim vytváří jiný, než pragmaticky vztah, jde všechno ostatní pak do háje, pak se s takovym člověkem žít nedá a je lepší se od něho zpakovat pryč.
Určitě bych si s partnerem promluvila, protože to nejhorší co můžeš udělat je si tu vytvářet nějaké demněnky a ptat se na emimino, kde je jaksi na pohled peněz úplně jiný pohled, třeba jste se jen špatně pochopili. Takže mluvit, mluvit.
Bez tebe se dá žít. Ví to z doby kdy tě neměl. Bez peněz se nedá žít. Ví to z doby kdy tě neměl a tím spíš z doby kdy tě má.
Seš moc velká cíťa.
@Anonymní píše:
Zdravím, s přítelem spolu žijeme v baráčku, novostavba - dáváme to postupně do kupy. Včera mě překvapila naše debata o šetření peněz, atd.. že bychom měly více setrit s on chodit víc do práce ještě..
tak jsem mu řekla, že nemůže zase obětovat tak moc.. ze by bylo fajn, aby byl taky někdy se mnou.. tak mě bylo řečeno, ze ty peníze proste potřebuje, ze nebude bez nich a ze to klidne obětuje.. ze pro nej jsou vlastně peníze na prvním místě a k tomu dodal, ze už to takhle říkal i ex přítelkyni..Vůbec nevím co si o tom mam myslet.. přítel by mě dal vše, neříkám, ze ne.. ale s tímhle mě docela dostal.. pro mě prachy nejsou top a radši budu s někým koho mam ráda..
Nevím spis jak se smířit s tím, ze budu na druhem místě a na prvním aby proste byli peníze
Tak pokud nemáte děti a potřebujete dodělat bydlení tak nevidím nic špatného na tom víc pracovat a vydělat tak víc peněz.
@Lexter píše:
Bez tebe se dá žít. Ví to z doby kdy tě neměl. Bez peněz se nedá žít. Ví to z doby kdy tě neměl a tím spíš z doby kdy tě má.Seš moc velká cíťa.
Takže děti ať radši nemá, protože „sobec a jakože živitel“…
@ibis píše:
Takže děti ať radši nemá, protože „sobec a jakože živitel“…
Život a ženský stojí peníze ať si kdo chce říká co chce. Partner je prostě jen upřímný. Tazatelka se zmiňuje, že by se pro ni rozdal. Musí mít z čeho.
A ten dům je čí? Celkem kvapem bych si promluvila, jak to bude na rodičáku, jak moc se bude starat o dítě atd. A taky bych si dala bacha, kdo co vlastní!
Pokud žijete v ČR, tak podle psychologů a dalších odborníků se pocit štěstí a naplnění díky penězům už od nějaké částky 75 000 čistého na jednotlivce zvyšuje minimálně, takže je otázka, jestli vydělává 30 tisíc a mohl by mít 50 tisíc nebo má 100 tisíc a mohl by mít 200 tisíc na úkor všeho ostatního.
Táta začal po revoluci podnikat, vytvořil velkou společnost s pobočkami po celé ČR, peněz máme v rodině hromadu, ale co z toho, když je celá rodina kvůli jeho vytížení apod úplně mimo a vtahy jsou úplně o ničem. Samozřejmě to člověk vidí jinak, pokud ty prachy třeba ani nemá.
@Sisika9 píše:
A ten dům je čí? Celkem kvapem bych si promluvila, jak to bude na rodičáku, jak moc se bude starat o dítě atd. A taky bych si dala bacha, kdo co vlastní!
No jelikoz si zakladatelka mysli, ze laska je dulezitejsi nez penize, tak bych se bala, aby to nebyla jedna z dalsich, ktere tam nepatri vubec nic a ktere hrozi, ze investuje svuj cas a svoji energii nekam, odkud jednou odejde s igelitkou.
@Jana525 Podle mě je láska důležitější než peníze, pokud mají oba alespoň průměrnou mzdu a neživoří.
No a než jste spolu začali žít v té novostavbě (ta je mimochodem obou, nebo jeho?), tak jste se spolu nebavili o tom, jak chcete prožít život, co je pro koho důležité, jak vnímáte různý životní styl, jak to jednou chcete s rodinou atd. atd.?
Jestli v tomhle nejste kompatibilní, tak ten vztah cenu nemá, ty budeš doma s dětmi, které on uvidí jen večer v postýlce, ty mu to budeš vyčítat, on se bude cítit nedoceněný, že můžeš díky němu zaplatit dětem kurzy a vybavení na všechno. Ty budeš vnímat, že spolu jako rodina žijete maximálně dva týdny z roku na dovolené a pár dnů o Vánocích, on se bude holedbat tím, že vydělá na luxusní čtrnáctidenní dovolenou v exotice. Tohle ti ale my nevyřešíme, svoje obavy musíš sdílet s ním a ptát se ho, jak to vidí.
My měli s manželem jasno, já jsem před dětmi makala jako šroub, aby bylo na bydlení a rezervy. Ale věděla jsem, že to je jen režim do narození dětí. Manžel v době mého těhotenství odmítl povýšení v práci, protože by musel často jezdit do zahraničí a chtěl být u všech momentů s miminem - dobrovolně tak bral o 300tis. ročně míň, ale s tím, že mohl být v 16h doma a neviděl dítě jen usínat. Ale my jsme bydlení svoje měli (byť skromné) a i na rodičáku jsme ušetřili a pořád navyšovali úspory, tak jsme to na těch miskách vah viděli oba stejně. Kamarádky mi záviděly manžela, který se fakt i malým dětem věnuje, večer je koupe apod. Na druhé straně já jsem si nemohla dovolit spoustu věcí, které ony braly samozřejmě, a na dovolenou jsme jeli k polskému Baltu a ne do Keni na safari.
Těch úhlů pohledu na to je hodně - já jsem taky slyšela, že jsem „zahodila svůj potenciál“ a že bych měla profitovat z toho, co jsem si vybudovala. Ale mě to prostě nezajímá, mám i tak nadprůměrnou mzdu za zkrácený úvazek, a poměr cena/výkon je pro mě teď optimální. Ale neodložíme měsíčně 50tis.+ a nejezdím novým autem, no. Každopádně se musíte vy dva sladit, a jestli to nejde, je podle mě lepší hledat někoho, s kým se na tom životním stylu shodnu.
Je určitá hranice od, kdy je láska víc než peníze… pokud si pohodlně vyděláte na zaplacení všech zbytných výdajů a budete řešit, jestli jet na dovolenou do zahraničí 1× za rok, nebo 2×, nebo jestli jít do kina jednou za čtvrt roku, nebo 2× za měsíc… tak pak může být vzájemná láska víc. Pokud na konci každého měsíce řešíte co si koupit, abyste vyšli a ještě si udělali prostor na odložení aspoň něčeho, když se třeba něco poláme. Když tě nemůže vzít do kina, či na večeři ani jednou za půl roku a místo toho je romantická večeře u salámu ze zlevněnky a hřbitovní svíčkou na stole, tak ty peníze bude chtít víc. Raději bude 4× týdně dýl v práci, aby s tebou o víkendu mohl zažít něco víc.
Zdravím, s přítelem spolu žijeme v baráčku, novostavba - dáváme to postupně do kupy. Včera mě překvapila naše debata o šetření peněz, atd.. že bychom měly více setrit s on chodit víc do práce ještě..
tak jsem mu řekla, že nemůže zase obětovat tak moc.. ze by bylo fajn, aby byl taky někdy se mnou.. tak mě bylo řečeno, ze ty peníze proste potřebuje, ze nebude bez nich a ze to klidne obětuje.. ze pro nej jsou vlastně peníze na prvním místě a k tomu dodal, ze už to takhle říkal i ex přítelkyni..
Vůbec nevím co si o tom mam myslet.. přítel by mě dal vše, neříkám, ze ne.. ale s tímhle mě docela dostal.. pro mě prachy nejsou top a radši budu s někým koho mam ráda..
Nevím spis jak se smířit s tím, ze budu na druhem místě a na prvním aby proste byli peníze