Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý den, jen mě zajímá.. mám citlivější dítě, má 8 let. Projevil se rozvod na vašich dětí i ve škole? Informovali jste učitelku za včas aby věděla, že má dítě složitější období a tím pádem tak k němu přistupovala? Nebo jste čekali jak se to bude vyvíjet dál a až podle toho jste to řešili… Mně přijde rozumné v zájmu dítěte o tom učitelku informovat, zároveň je to nepříjemné témaDěkuji za zkušenosti.
Ano, informovala jsem ji…bez nějakých podrobností, ale vědět by to měla…a udělala jsem dobře…i učitelka mi říkala, že je dobře, že to ví, že ho bude víc sledovat a kdyby něco, dá mi vědět…
Napíšu pohled ze strany učitelky. S dětmi si povídáme, dítě máme na očích několik hodin denně a všímáme si pochopitelně i jeho interakcí s ostatními dětmi. Takový stres, jako je rozvod a stěhování, se vždy projeví a má-li dítě k učitelce důvěru, svěří se samo. Ovšem bylo by lépe, kdyby to z něj nemusela tahat. Pokud máte paní učitelku, které důvěřujete, normálně bych jí to řekla. Jestli má rozum, šťourat v tom nebude a vezme si z toho pouze to, co má - tedy objasnění toho, čím prochází její žák.
Z pohledu učitelky jsem pro informování. Není to o tom, že musíme vše vědět, ale můžeme tomu dítku pomoc. Bude se chovat jinak a my víme proč a nepitváme se v tom zbytečně se snahou zjistit co se děje.
Ja jsem informovala. Bydlime v zahranici, ucitele jsou tady super. Maji tady svoji mentorku, nebo asi neco jako tridni ucitelka. te jsem napsala email. Trosku jsem to rozvedla, protoze manzel rekl nasi dceri, ze odchazi, kdyz jsem byla mimo domov a jeste driv nez me..takze jsem napsala te ucitelce email, co se stalo a kdyby neco, at mi da vedet. Nastesti nebylo potreba.
@Aspera píše:
Z pohledu učitelky jsem pro informování. Není to o tom, že musíme vše vědět, ale můžeme tomu dítku pomoc. Bude se chovat jinak a my víme proč a nepitváme se v tom zbytečně se snahou zjistit co se děje.
Souhlasím, že je dobré informovat. Ale jak se bude s informací pracovat hodně záleží na učitelce. Já osobně jsem zažila, že učitelka informaci použila proti mě. Ale to byla divoká 90. léta, dnes věřím, že jsou učitelé jinde.
Je vhodné učitelku informovat - rozvod, úmrtí v rodině, vážná nemoc… Na dětech se většinou pozná, že se něco děje.
Ne, ale pokud bych to resila znova, tak bych to udelala … my to resili az pak pozdeji a stejne se to ucitelka dozvedela, protoze to u nas bylo hodne divoky … ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, jen mě zajímá.. mám citlivější dítě, má 8 let. Projevil se rozvod na vašich dětí i ve škole? Informovali jste učitelku za včas aby věděla, že má dítě složitější období a tím pádem tak k němu přistupovala? Nebo jste čekali jak se to bude vyvíjet dál a až podle toho jste to řešili… Mně přijde rozumné v zájmu dítěte o tom učitelku informovat, zároveň je to nepříjemné témaDěkuji za zkušenosti.
Ne. Úča se pak ptala. Ale nějak mi spíš přišlo, že ze zvědavosti, než z nějaké potřeby řešit situaci dítěte.
Nicéně pokud bych měla pocit, že dítě má nějaké problémy, tak bych to řešila, s učitelkou o tom komunikovala. Ono taky záleží úča od úči - naše byly ve škole vcelku v pohodě. Ve školce jsme měly takové dvě slepice, se kterýma bych neřešila vůbec nic.
@Kníže Ignor píše:
Napíšu pohled ze strany učitelky. S dětmi si povídáme, dítě máme na očích několik hodin denně a všímáme si pochopitelně i jeho interakcí s ostatními dětmi. Takový stres, jako je rozvod a stěhování, se vždy projeví a má-li dítě k učitelce důvěru, svěří se samo. Ovšem bylo by lépe, kdyby to z něj nemusela tahat. Pokud máte paní učitelku, které důvěřujete, normálně bych jí to řekla. Jestli má rozum, šťourat v tom nebude a vezme si z toho pouze to, co má - tedy objasnění toho, čím prochází její žák.
Přesně tak, záleží na povaze a důvěře v učitelku. Naše vědma taky tvrdila, že to poznala, že se dítě poslední dva měsíce chová jinak a je na něm poznat, že se doma něco děje. Nicméně naše vědma s tím přišle den po té, co dítě šla jednorázově vyzvednout nová partnerka otce. Rozvedení jsme byli v té době rok a půl. Takže to jen k její všímavosti. Z dítěte pak tahala klepy, komu zůstal barák, kde se táta seznámil… ![]()
Děkuji všem…Naše učitelka je právě celkem v pohodě.. bude by mi to asi lehce nepříjemný, ale nebojím se, že by se nějak více babrala skrze drby. Právě bych spíše ráda předešla tomu, aby si mě pozvala a řešily to pozdě..
Zakladatelka
@Lama Lama píše:
Přesně tak, záleží na povaze a důvěře v učitelku. Naše vědma taky tvrdila, že to poznala, že se dítě poslední dva měsíce chová jinak a je na něm poznat, že se doma něco děje. Nicméně naše vědma s tím přišle den po té, co dítě šla jednorázově vyzvednout nová partnerka otce. Rozvedení jsme byli v té době rok a půl. Takže to jen k její všímavosti. Z dítěte pak tahala klepy, komu zůstal barák, kde se táta seznámil…
@Anonymní píše:
Děkuji všem…Naše učitelka je právě celkem v pohodě.. bude by mi to asi lehce nepříjemný, ale nebojím se, že by se nějak více babrala skrze drby. Právě bych spíše ráda předešla tomu, aby si mě pozvala a řešily to pozdě..Zakladatelka
Jo, bylo mi trochu nepříjemné sdělovat takto osobní inforamace, ale chtěla jsem, aby to věděla, abychom případné potíže mohli řešit zavčasu. Řekla jsem jí to osobně na třídních schůzkách, které se zrovna konaly v příhodnou dobu. Ale můj syn ji předběhl a svěřil se sám den předtím.
@Alderonia U nás to právě bude probíhat, tak si asi s učitelkou domluvím konzultaci a řeknu jí to hned začátkem září. Zakl.
Dobrý den, jen mě zajímá.. mám citlivější dítě, má 8 let. Projevil se rozvod na vašich dětí i ve škole? Informovali jste učitelku za včas aby věděla, že má dítě složitější období a tím pádem tak k němu přistupovala? Nebo jste čekali jak se to bude vyvíjet dál a až podle toho jste to řešili… Mně přijde rozumné v zájmu dítěte o tom učitelku informovat, zároveň je to nepříjemné téma
Děkuji za zkušenosti.