Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jinak já byla na psa a dítě někdy i pár dní sama, když byl manžel pracovně pryč a když si vymyslíš dobrý režim, tak se dá i to
ale teda syn chodí večer spát brzo, takže to jsem chodila jen rychle na dvůr s chůvičkou a psem, když už spal a ráno zase už v pět míval syn budíček, takže ráno v sedm už jsme byli všichni doma z procházky. Ale rozhodně bych si nepořizovala malé štěně k miminu. Sice jsme naučili psa venčit se jen venku asi za měsíc, ale ty čtyři patra jsme chodili každý den asi 15×, to by s dítětem fakt nešlo.
Pořídili jsme si psa v březnu (narozený v lednu) dítě se narodilo v říjnu. Takže hygiena zvladnutá. Byl zvyklý byt i doma sám, nic nezničil. Je to JRT. Cvičili jsme ho asi do července.
Navíc teda bydlíme v řadovce smalou zahradou, takže ráno go vykopnu, aby šel čůrat tam. Chodím s ním jednou denně, házím mu míč, takze ikdyž jsme venku jen 20 minut on se vyvěrá. Někdy s ním dva dny nejdu a taky zvládá
Ale osobně bych si psa už nepořídila, ale.vim že manžel a deti je lze dalšího chtít budou až tenhle umře.
Jenže je to velkej závazek, resit umístění na. dovolenou, nemůžu se ráno sebrat a přijet v devět večer. Pes by to asi vydržel, ale bylo by mi to líto, že je celej den zavřenej
@saramo píše:
Jinak já byla na psa a dítě někdy i pár dní sama, když byl manžel pracovně pryč a když si vymyslíš dobrý režim, tak se dá i toale teda syn chodí večer spát brzo, takže to jsem chodila jen rychle na dvůr s chůvičkou a psem, když už spal a ráno zase už v pět míval syn budíček, takže ráno v sedm už jsme byli všichni doma z procházky. Ale rozhodně bych si nepořizovala malé štěně k miminu. Sice jsme naučili psa venčit se jen venku asi za měsíc, ale ty čtyři patra jsme chodili každý den asi 15×, to by s dítětem fakt nešlo.
Tak dítě je zatím jen v plánu. Pořád plánujeme snažení, ale ještě k tomu nedošlo. A pes by byl tento týden, nebo v lednu, dle plemene.
Mame stafbulla, ale teda meli jsme ho driv nez dite, takze pes je uz poměrně nenáročný…narozdíl od dítka
a musim rict, ze pes je gaucak a vterka mazliva, dokáže se cely den valet a spát…kazdopadne je to tim, ze uz jsou mu pres 4,kdyz byl mladší byl divocejsi
@iizabela píše:
Mame stafbulla, ale teda meli jsme ho driv nez dite, takze pes je uz poměrně nenáročný…narozdíl od dítkaa musim rict, ze pes je gaucak a vterka mazliva, dokáže se cely den valet a spát…kazdopadne je to tim, ze uz jsou mu pres 4,kdyz byl mladší byl divocejsi
A doporučila byste tohle plemeno i v případě, že mu bude rok, až se dítě narodí /např./.
Pokud je to takto a dítě je zatím ve fázi snažení se, tak bych asi pejska pořídila - a je už jedno, jestli teď nebo v lednu… samozřejmě opět zvářit riziko - zda zvládnete pejska v těhotenství, popř. zda máte někoho, kdo by s pejskem pomohl (pobyt v nemocnici atd.). Přijde mi horší mít malé miminko a ještě vychovávat štěně. Já bych teda u mých dětí neměla na psa ani pomyšlení
Možná, až když budou trošku soběstačné - 2-3 roky.
Buldoka až tak neznám, to neporadím, stafbull si myslím bez problémů, ale opět - je třeba unavovat, jak fyzicky, tak psychicky
Tak já bych pořídila nejdříve štěně a pak mimčo. Než se mimi narodí, pejsek odroste a zvykne si na venčící režim. Úplně si neumím představit, že s kojencem běhám každé dvě hodiny venčit štěně…
Dle mého názoru je k dětem nejlepší pitbul - ověřeno několikrát - v rodině jich bylo už několik, já osobně mám druhého a už dlouho vím, že když pes, tak jedině pitbul. Jsou to zlatí psi, lidi a děti bezmezně zbožňují.
Ale stafbull je povahově podobný a buldok také, takže toho bych se nebála. Staf bude chtít víc pohybu…
Ahoj pejska jsem měla dřív než jsem otehotněla. Venceni s mimcem nebyl nikdy problém prcek v kočáře krásné spal a pejsek byl také velmi spokojený že litá celé dny venku. Ale protože s tím jak prcek rostl potřeboval víc a víc pozornosti pejsek byl opomíjen a proto na půl roce prcka jsem se rozhodla pořídit k pejskovi parťáka, byl to že začátku mazec stěně a do toho prcek co se začíná plazit, ale zvládnout se to dalo navíc pesani jsou ve dvou spokojeni a když nemám čas vystačí si sami pohrat a i prcek už snima řádí. teď čekáme druhého prcka. Jinak bydlime zatím v 2kk v 7.patře. A jako psi společníky jsme si vybrali bostonské teriéry, dokážou být akční ale zároveň i gaučáci a k dětem taky super. Schvalne na ne mrkni jestli se ti líbí buldoček tak by se ti mohli líbit.
@Whitedog píše:
Tak já bych pořídila nejdříve štěně a pak mimčo. Než se mimi narodí, pejsek odroste a zvykne si na venčící režim. Úplně si neumím představit, že s kojencem běhám každé dvě hodiny venčit štěně…Dle mého názoru je k dětem nejlepší pitbul - ověřeno několikrát - v rodině jich bylo už několik, já osobně mám druhého a už dlouho vím, že když pes, tak jedině pitbul. Jsou to zlatí psi, lidi a děti bezmezně zbožňují.
Ale stafbull je povahově podobný a buldok také, takže toho bych se nebála. Staf bude chtít víc pohybu…
No ten buldok by nám byl asi bližší, ale vím, že pořád chrochtaj, funěj a chrápou. Nebude mi to mimino budit? Jak moc jsou malé děti náchylné na zvuky? Vzbudí je všechno?
Musíš si odpovědět na otázku, zda na psa budeš mít čas? Budeš se mu věnovat? a to nemyslím jen venčení, ale budovat si vztah.
Já mám psy dva a jsou to skoro veteráni (8 a 9 let). Čas na ně skoro s ročním prckem nemám, stará se o ně hodně manžel. Neumím si představit mít teď neposedné štěně, který musím všechno teprv naučit.
Za mě bych si dítě a psa najednou nepořizovala. Pes by šel na druhou kolej a trápil by se. A to neřeším, že je vše náročnější (venčení, logistika, atd.)
Můj top pes je buldok, ale nejspíš si ho nikdy nepořídím a to z několika důvodů, ten první je, že je to náchylný pes na různé nemoci, ať už je to srdce a nebo kůže, přehřívání v létě, buldoci mají těžké porody, takže pořizovací cena je velice vysoká, řekla bych, že 25 tisic korun. Takže pokud máte dostatek financí a počítáte s možnými výdaji u vet. pořiďte si buldoka, pokud ne, zapomeňte na něj.
A další věc, pokud si nejsi ještě pořád 100% jistá co za psa chceš, nespěchej a rozmysli si to dobře, protože jde vidět, že sama tápeš a není nic horšího, než si koupit psa a za chvíli ho dávat pryč z vlastní blbosti.
Buldoka bych nebrala, v létě bude vyřízenej z horka a jakákoliv procházka delší než „obejít blok“ bude nad jeho schopnosti. Potřeba dětí bude opačná - v létě ven furt. Nehledě na genetickou zátěž, je dost pravděpodobné, že s ním budeš věčně u veta.
Náchylnost dítěte ke zvukům bych vůbec neřešila - dítě si na zvuky zvykne a budou pro něj normální ![]()
@Anonymní píše:
Nevím jak se rozhodnout. K dítěti jsou prý vhodná obě plemena. Buldok je prý lenošný, hodně spí a dokáže se zabejčit, že třeba nechce ven a nejde, navíc mu prý stačí jen krátké vycházky. Navíc bývá hodně nemocný. Stafbull je prý zdravější, ale je to teriér a tak prý potřebuje dost pohybu. Teď mi to nevadí, ale pak s dítětem nevím.
Je to tak. Volba je holt na Vás.
No, tak se co nejdř. dohodnout a „stihnout“ ho (nebo asp.ten základ)vychovat, než přijde dítko.
Bohužel jde kolikrát pes po narození dítka trošku stranou, tak ať se tomu vyhnete. Ale to dáte, jak Tě tak čtu. ![]()
Vzhledem k tomu, že ještě těhotná nejsi, tak bych pejska klidně pořídila, ideálně co nejdřív, abyste ho stihli vychovat a aby stihl trochu pobrat rozum. To jediné bych totiž nedoporučovala - psí a lidské mimino dohromady, nebo lidské mimino a psího puberťáka. To je jak vychovávat najednou dvě děti, každé z jiné planety. pokud už bude pes v době narození miminka jakž takž vychovaný, aspoň na tu základní poslušnost, chůzi na vodítku a čistotu doma, tak by to neměl být problém.
Já osobně si soužití se psem a dětmi nemůžu vynachválit, naší feně bylo 2,5 roku, když se narodil první syn a zvládám to od začátku úplně v pohodě, pes se má jako nikdy předtím a já určitě nejsem žádný zombík. Naopak si myslím, že ten pes i dost pomohl, protože díky pravidelným procházkám mají děti prakticky od narození režim, dobře spí, jsou zvyklé denně chodit ven a taky se díky němu učí, že nejsou středobodem vesmíru a že na sebe vzájemně musí brát v rámci možností ohled. Kromě toho psa milují a pes miluje je, jsou skvělí parťáci a mě to i trošku ušetří práci, když si starší hraje se psem, tak já můžu něco doma udělat nebo se věnovat miminku.