Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, já sice zkušenost se psem a dítětem dohromady nemám, ale jelikož ještě psa nemáte, tak bych si ho zatím nepořizovala, vyčkala bych, jestli neotěhotníš co nevidět a pejska pořídila, až bude dítě větší..Abys teď nelítala celý den venčit psa a nebo dítě
Všechno jde, když se chce. My máme dva psy a dvě děti. Nejdřív byl pes, po 5 měsících první dítě. Pak druhý pes a za rok po něm se narodilo druhé děťátko ![]()
Jen doporučuji, abyste se s mužem na péči o zvíře domluvili dopředu. třeba střídání ve venčení - on ráno a ty s kočárkem odpo ![]()
@Ilunka píše:
Všechno jde, když se chce. My máme dva psy a dvě děti. Nejdřív byl pes, po 5 měsících první dítě. Pak druhý pes a za rok po něm se narodilo druhé děťátko
Jen doporučuji, abyste se s mužem na péči o zvíře domluvili dopředu. třeba střídání ve venčení - on ráno a ty s kočárkem odpo
Manžel bude chodit venčit, je zvyklý, psa jsme měli. Jen nevíme, zda kupovat anglického buldoka, nebo stafbulla. Jsem z toho docela v koncích, že se nemůžeme rozhodnout, co je k dítěti lepší. ![]()
Tak my máme v bytě velkého psa a dítě a čekáme druhé. Pes a první syn jsou od sebe narozeni téměř přesně rok a pohoda. Bydlíme ve čtvrém patře bez výtahu a dá se to zvládat úplně ok. Syn už dávno chodí sám ty čtyři patra nahoru a teď už i sám dolů. Pes byl v době narození už normálně vychovaný, naučený na venčení ne každou chvilku jako štěně, umí chodit u kočárku, rozumí si spolu super. Pořizovali jsme plemeno s ohledem na to, že bude s dětmi v bytě a zatím vše ok. A teda přijde mi že teď má pes víc pohybu a společnosti než když jsme chodili do práce. To záleží hodně na vás a na tom jak pes vezme dítě, jinak mi to nic hrozného nepřijde ![]()
Z meho pohledu je idealni vek psa k tomu, aby k nemu pribylo mimino, nekde kolem 2 az 3 let. Ale zalezi na plemeni. Proste az projde pubertou a dospeje
@Anonymní píše:
Manžel bude chodit venčit, je zvyklý, psa jsme měli. Jen nevíme, zda kupovat anglického buldoka, nebo stafbulla. Jsem z toho docela v koncích, že se nemůžeme rozhodnout, co je k dítěti lepší.
K diteti lepsi stafbullik, na peci snazsi anglicky buldok. Stafbullik potrebuje hodne zamestnat kebuli, jinak muze zacit vymyslet blbiny
Tak my si v únoru pořídili štěně AST a v červenci zjištěno těhotenství. Miminko se narodilo, když pejskovi byl rok a dva měsíce. Vzhledem k rase byla výchova pejska dost náročná a stejně tak jeho potřeba na unavení (ať už fyzické či psychické).
Venčení posléze by problém byl, kdyby mi nebyli nápomocni rodiče. Brzy ráno pes odmítal chodit (když mohl venčit manžel) a pro mě to zase bylo náročné ráno. Večery nám první holčička denně proplakala až do hluboké noci, takže jsem byla ráda, že mám manžela doma a to, že odešel na hodinu se psem bylo o nervy ![]()
Takže za mě - hoooodně záleží, jak moc náročné plemeno to bude. A taky na tom, jak náročné bude dítě, což nikdy dopředu nevíme. Obecně si myslím, že je možná trošku lepší pořídit psa, až když je dítě na světě. Jinak se to zvládnout dá - musí, ale je třeba to pořádně zvážit, co jsme schopni pro to udělat, jak bude vypadat venčení, když třeba bude dítě nemocné nebo bude spinkat v postýlce, zda bude možnost venčit psa a nést dítě v manduce (mně se to např. moc neosvědčilo) atd.
@vodouska píše:
K diteti lepsi stafbullik, na peci snazsi anglicky buldok. Stafbullik potrebuje hodne zamestnat kebuli, jinak muze zacit vymyslet blbiny
Nevím jak se rozhodnout. K dítěti jsou prý vhodná obě plemena. Buldok je prý lenošný, hodně spí a dokáže se zabejčit, že třeba nechce ven a nejde, navíc mu prý stačí jen krátké vycházky. Navíc bývá hodně nemocný. Stafbull je prý zdravější, ale je to teriér a tak prý potřebuje dost pohybu. Teď mi to nevadí, ale pak s dítětem nevím.
Tak máme 2 psy a 2 děti do 4let. Když bylo jedno dítě, péči jsem zvládala dobře. Při druhém dítěti běhání ven nestíhám (z bytu), bylo by to dost náročné. Dá se říct, že se o ně převážně stará manžel. Vidím, že nemají tolik péče a pozornosti, co by potřebovali. Takže osobně vědět to, co vím teď asi bych je nepořizovala (hlavně kvůli nim). Plus vidím v tom, že se s dětmi snáší dobře a někdy si společně vyhrají.
@LN píše:
Tak my si v únoru pořídili štěně AST a v červenci zjištěno těhotenství. Miminko se narodilo, když pejskovi byl rok a dva měsíce. Vzhledem k rase byla výchova pejska dost náročná a stejně tak jeho potřeba na unavení (ať už fyzické či psychické).
Venčení posléze by problém byl, kdyby mi nebyli nápomocni rodiče. Brzy ráno pes odmítal chodit (když mohl venčit manžel) a pro mě to zase bylo náročné ráno. Večery nám první holčička denně proplakala až do hluboké noci, takže jsem byla ráda, že mám manžela doma a to, že odešel na hodinu se psem bylo o nervy
Takže za mě - hoooodně záleží, jak moc náročné plemeno to bude. A taky na tom, jak náročné bude dítě, což nikdy dopředu nevíme. Obecně si myslím, že je možná trošku lepší pořídit psa, až když je dítě na světě. Jinak se to zvládnout dá - musí, ale je třeba to pořádně zvážit, co jsme schopni pro to udělat, jak bude vypadat venčení, když třeba bude dítě nemocné nebo bude spinkat v postýlce, zda bude možnost venčit psa a nést dítě v manduce (mně se to např. moc neosvědčilo) atd.
No jak jsem psala výše, zvažujeme anglického buldoka, nebo stafbulla. Nevíme co vybrat. ![]()
Já bych tedy také vyčkala a pořídila si štěně až se mimi narodí a uvidíte, jak jste schopni fungovat.
@Anonymní píše:
Manžel bude chodit venčit, je zvyklý, psa jsme měli. Jen nevíme, zda kupovat anglického buldoka, nebo stafbulla. Jsem z toho docela v koncích, že se nemůžeme rozhodnout, co je k dítěti lepší.
To je dobře. Domluvit se hned na začátku.
Ani jedno z těch plemen moc neznám…náš nejstarší pes je americký kokr. Co se týče zdraví, je to snad nejhorší plemeno vůbec (neustále jsme u veterináře), ale má zlatou povahu. Na něm se fakt může dříví štípat. Dcera ho píchala do očiček, tahala za uši a za ocásek, sedala si na něj jako na koníka. A pes se ani nehnul, ani ho nenapadlo se ohnat nebo snad zavrčet. Ale nikdy bych je stejně nenechávala o samotě..pro jistotu.
@Halka píše:
Já bych tedy také vyčkala a pořídila si štěně až se mimi narodí a uvidíte, jak jste schopni fungovat.
Zase si říkám, že se nemusí třeba dařit otěhotnět, může to dopadnout blbě apod. To bychom mohli čekat třeba i roky. Zkušenosti se psem máme, ale nemáme zkušenosti se psem a dítětem dohromady.
Ahoj holky. Řešíme pořízení pejska, plánujeme otěhotnění. Docela mne děsí horor story o tom, jak strašně strašně strašně je náročná péče o miminko a jak jsou holky jak zombíci co psí tři hodiny denně a nezvládají nic, ani se vykoupat apod. Říkám si, zda je vůbec reálné zvládnout nějak v klidu psa a dítě v bytě. Máte zkušenosti? Měli jste pejska v bytě a k němu si pořídili dítě? A jak jste to zvládaly? Bylo to moc o nervy? Určitě půjde o menší plemeno, max do třiceti kg. Ale zase ne úplně malé jako třeba kšír, nebo bišon apod. Nejde mi ani tak o to, že budou všude chlupy a dítě až se bude batolit bude chlupaté apod. Nejsem taková cíťa, tohle mi nevadí. Spíš mi jde o tu péči, venčení, aby pejsek nestrádal, aby to šlo prostě všechno skloubit a nezbláznit se z toho.
P. S. Omlouvám se za anonym, ale mám pro to důvod, děkuji za pochopení.