Diagnóza pes equinovarus

2457
2.3.10 19:56

pes equinovarus

Dobrý den,

ve 30 letech mi dnes dr. řekl tuto diagnozu. Vrozená vada - deformace nohy tzv. koňská noha. Není to žádná vážná forma, protože až do dneška si toho žádný dr. nevšiml. Mám problémy pouze s mírným „šmajdáním“, častým podvrknutím kontníku, vyvracením nohy, když ležím.
Chtěla jsem se zeptat, zda s tím nemá nikdo nějako zkušenost v tomhle věku, zda je nějaká možnost léčby. Vím, že u dětí se to řeší rehabilitacemi, v horších případech operacemi a sádrováním. Ale ty mají tělíčko ještě dost tvárné. Mám strach co to udělá za pár let.
Děkuji všem za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
2.3.10 20:44

Dceři bude 17, má oboustraný equinovary a teď jí čeká operace. Od mala rehabilitace, sádrování, v roce a půl operace - 6 neděl sádra a po dalších 14 dnech druhá operace. Od té doby jen cvičení, ale čeká jí teď přeoperování, achillovka má pořád tendenci se zkracovat a ještě mluvila doktorka o povolení nějakých šlach na chodidle…

• Citovat
  • Upravit
2457
2.3.10 21:41

Anonymní, děkuji za odpověď a za ujištění, že se s tím dá i v tomto věku něco dělat. Dceři přeji, aby se tentokrát operace podařila a byla v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.10 11:53

Isan, ale ony se podařily i ty operace před tím, ale doktor nás upozornil, že v období růstu je možné, že ty šlachy nebudou stíhat růst těla a bude se to muset přeoperovat, až vyroste, takže určitě to jde operovat i v pozdějším věku :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2457
3.3.10 21:56

Ještě jednou děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Sádrují se nohy po operaci a kdyžtak na jak dlouho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.10 12:48

Není zač…Jo, malá (tehdy malá) dostala sádru na šest týdnů - s tím, že po týdnu jí vždycky měnili…Další zkušenost mohu dodat za dva měsíce, to už bude mít po operaci :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.8.20 08:32

Nema nekdo zkusenost, jak se resi dal v dospelosti? Manzelovi je skoro 45 let, ma obe nohy „spatne“. V detstvi mel 3 operace, sadry… Ale uz strasne dlouho s tim k doktorovi nechodi, ze pry uz nema narok ani na nejakou lepsi obuv (musi nosit jen tezke kotnikove boty, jinak by mel jned podvrknuty kotnik, rychle ochodi podrazky, stale kupuje boty). Resi jeste doktori/pojistovny dospele, alespon nejaky prispevek, nevite?

• Citovat
  • Upravit
2776
5.8.20 10:19

Tak to nevím, má můj brácha, je mu 47 a vlastně jsem ho nikdy neslyšela si stěžovat. Jezdíme a jezdili jsme spolu hodně na hory, túry a nikdy problém nebyl. Co vím, tak operaci měl jednu, ale tehdy prý říkali, že to šlo rozcvičit, jenže máma byla dost nezkušená. Nohy vypadají blbě pouze esteticky, nemá vyvinuté lýtkové svaly, ale nijak mu to nepřekáží.
Tak asi bych vám doporučila nějakou fyzioterapii a rehabilitačního lékaře, ti vám určitě poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
5.8.20 16:16
@Anonymní píše:
Nema nekdo zkusenost, jak se resi dal v dospelosti? Manzelovi je skoro 45 let, ma obe nohy „spatne“. V detstvi mel 3 operace, sadry… Ale uz strasne dlouho s tim k doktorovi nechodi, ze pry uz nema narok ani na nejakou lepsi obuv (musi nosit jen tezke kotnikove boty, jinak by mel jned podvrknuty kotnik, rychle ochodi podrazky, stale kupuje boty). Resi jeste doktori/pojistovny dospele, alespon nejaky prispevek, nevite?

Já mám zkušenosti s touto vadou jen u malého dítěte, ale na Facebooku je skupinka,,pes equinovarus dospělí,, určitě vám ostatní odpoví na vaše dotazy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí