Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Chomsky Zakázat to nemůže a vyhodit vás nesmí. To je protiprávní. Může to ale ošetřit finančně a to změnou ceny nájmu. V případě, pořídíte-li si zvíře může být nájem vyšší. Např bez psa 10t se psem 20t. Nesmí tam být uvedeno o jaké zvíře se jedná. Tedy se zvířetem cena vyšší. A nyní se někde spekulovalo o tom že bude max strop pro zvýšení 20% nájmu ale nevím zda toto je posvěceno přímo zákonem (to omezení). V každém případě byty pronajímám, ve všech smlouvách mám se zvířetem vyšší nájem a požadavek na uzavření pojištění pro případ škody způsobené zvířetem (také lze zákonně vyžadovat). Jediné co, že nová smlouva musí být sepsána oboustranně (tzn nemůže to změnit jen tak že se mu chce) a sepisuje se buď v uplynutí doby na kterou byla (tedy např pokud máte do konce prosince v nové smlouvě od ledna už může věc upravit)nebo pokud se mění podmínky smlouvy (nyní přibude pes a smlouva je sepsána dle starého zákona tedy teoreticky ji může upravit) tedy je otázkou zda i pak vám bude smlouva vyhovovat.
Vubec se nedivim, ze majitele nechteji ve svejch bytech psa, pokud jsi s tim byla srozumena, nic bych mu radsi nerikala a doufala, ze na to neprijde. Sama psa v byte mam, pronajima nam ho ale pritelova mama, takze situace trochu jina. Nic neznicila, akorat nas gauc, ale to se vypere a hotovo. Ale videla jsem par bytu, kde bydleli nezbedny psiska a mazec, ryhy kolem dveri, smradek… ale asi zalezi na tom, co psovi dovolis. Jenze to podle myho majiteli bytu dost dobre nevysvetlis. Nevim no, pokud jsi vedela, ze ho tam nechce a stejne ses zaridila podle svyho, musis pocitat s vypovedi z najmu. Sama bych to asi taky udelala.
Též máme ve smlouvě, že bez zvířat a v životě by mě nenapadlo to porušit. Pokud si to majitel bytu nepřeje, tak to prostě ctím a pokud je chamtivec, tak si najděte nechamtivce, kterému by pes nevadil. Lidi by spolu taky měli vycházet i mimo zákon, to že něco není zrovna v zákoně, neznamená, že to nutně musím porušit, když si to někdo nepřeje. Vždy to je snad na vzájemné dohodě a já být majitelem a takhle mě někdo obejít, tak mu prostě neprodloužím smlouvu a najdu nájemníky, kteří nutně nepotřebujou psa v bytě.
Já znám případ, kdy si do podnájmu pořídili zvíře, i když ve smlouvě bylo že nesmí. Do týdne museli odejít.
My když jsme hledali podnájem, tak takový, ve kterém zvíře být může. Kdyby si od tebe někdo něco půjčil, ty mu řekneš jak s tím má zacházet, a on udělá přesný opak, protože ty jsi podle něj magor a vymýšlíš nesmysly, tak co uděláš? ![]()
Supr, děkuji za objasnění, mě víc zajímalo víc o tom zákoně, že proč by nám to mohl zakázat když je to tam jasně napsané, že psa zakazovat nesmí ale už jste mi to objasnili. Dík! Psa nechám zatím u mamči na pár měsíců než nám schválí hypoteku na dům, tak i kdyby nás vykolp no se nepoto. Raději nebudu riskovat že budeme muset něco platit, pejsek to přežije a my taky na ten měsíc nebo dva. Díky moc
@Chomsky to je lepší řešení aby pak nechtěl náhradu škody za něco co ten pes ani neudělal
, většinou jde i o velikost psa, malé plemeno toho nezničí tolik jako štěně velké rasy ![]()
@jenny.fields píše:
@Chomsky a že u takového chamtivce bydlíš![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kdyby si můj nájemník pořídil psa, když si to nepřeji, tak bych rozhodně neprodloužila smlouva. Je to nehoráznost![]()
![]()
souhlasím
@Chomsky píše:
Aha tak děkuji, já mu teda napíšu email, že si pořizujeme psaVe smlouvě máme napsáno, že zvířata v bytě být nesmí ale ta smlouva byla napsána ještě před tím, než ten novej zákon přišel v platnost, tak nevím ted no snad nám ho dovolí
Tak to nechápu. Ty máš ve smlouvě, že si tam pořídit psa nesmíš, a stejně si ho pořídíš. bys jela jak cukrář bejt to můj byt. Nic ve zlým. Ale snad je normální respektovat pravidla majitele nemovitosti. Nebo se minimálně s ním rozumně domluvit, napřed se ho zeptat… V takovém případě bych, jako majitel bytu, psa i dovolila, ale pokud bys udělala toto, tak bych byla fakt zlá.
Jinak mám za to, že pokud byla smlouva podepsaná dříve, tak je tak i tak platná… prostě změna zákonu nemění znění smlouvy. Takže si prostě porušila smlouvu.
Hele ten pes v tom bytě není (u mojí matky), takže jsem žádnou smlouvu jak tady tvrdíš neporušila. A PTALA JSEM SE JESTLI TA SMLOUVA PLATI i když byl změněn zákon, přečti si diskuzi pořádně než tady začneš kopat všechny na ulici drahá..
@Chomsky píše:
Hele ten pes v tom bytě není (u mojí matky), takže jsem žádnou smlouvu jak tady tvrdíš neporušila. A PTALA JSEM SE JESTLI TA SMLOUVA PLATI i když byl změněn zákon, přečti si diskuzi pořádně než tady začneš kopat všechny na ulici drahá..
Proč tak vztekle proboha?
A však ti odpověděla…
@Chomsky píše:
A jak to podle tebe máme asi poznat, když tvrdíš v PŘÍTOMNÉM ČASE, že pes nikdy nic neudělal a pak tvrdíš, že ho teda necháš u mamky, což zní spíš jako věc do budoucna… fakt nejsme jasnovidci a když se ptáš s tím, že „já si pořídila psa“, tak se nemůžeš divit odpovědi „porušila jsi smlouvu“
No asi takhle: Dle NOZ tam psa mít můžeš a on ti v tom nesmí bránit. Logicky se ho tedy ptát nemusíš, nemusíš ze zákona ani nic oznamovat.
ALE pokud víš, že si psa v bytě nepřeje a proti jeho vůli si psa pořídíš, tak se pak nediv, že ti neprodlouží smlouvu a sedře tě z kůže. On si taky na to nějaké kličky v NOZ najde. ![]()
Je to prostě o přístupu. Když jsem sama podrazák, tak se nemůžu divit, že se mi to svinské chování od jiných vrací.
@Nimie píše:
A jak to podle tebe máme asi poznat, když tvrdíš v PŘÍTOMNÉM ČASE, že pes nikdy nic neudělal a pak tvrdíš, že ho teda necháš u mamky, což zní spíš jako věc do budoucna… fakt nejsme jasnovidci a když se ptáš s tím, že „já si pořídila psa“, tak se nemůžeš divit odpovědi „porušila jsi smlouvu“
přesně, já na to ted tady koukám jak blázen. podle původního příspěvku a toho na který jsem reagovala sem fakt nepochopila, že ten pes tam není,..
@Gina108 píše:
No asi takhle: Dle NOZ tam psa mít můžeš a on ti v tom nesmí bránit. Logicky se ho tedy ptát nemusíš, nemusíš ze zákona ani nic oznamovat.
ALE pokud víš, že si psa v bytě nepřeje a proti jeho vůli si psa pořídíš, tak se pak nediv, že ti neprodlouží smlouvu a sedře tě z kůže. On si taky na to nějaké kličky v NOZ najde.
Je to prostě o přístupu. Když jsem sama podrazák, tak se nemůžu divit, že se mi to svinské chování od jiných vrací.
Souhlasím podle nového občana ti psa zakázat nemůže. Bohužel skutečnost je jiná. Hledala jsem ted podnájem a setkávala jsem se s velkou diskriminací. Psa zatím nemám, ale určitě bych si ho chtěla jednou pořídit a velké množství majitelů bytu si nevybere nájemníka se zvířetem. Přijde mi to hodně nefér a to stejné je s kouřením. Nemyslím v bytě, ale někomu to vadí i na balkone, což mi přijde úplně mimo ![]()
@Dixiee píše:
Souhlasím podle nového občana ti psa zakázat nemůže. Bohužel skutečnost je jiná. Hledala jsem ted podnájem a setkávala jsem se s velkou diskriminací. Psa zatím nemám, ale určitě bych si ho chtěla jednou pořídit a velké množství majitelů bytu si nevybere nájemníka se zvířetem. Přijde mi to hodně nefér a to stejné je s kouřením. Nemyslím v bytě, ale někomu to vadí i na balkone, což mi přijde úplně mimo
Tak mi řekni, kolik třeba lidí na balkoně na něm opravdu bude kouřit pouze pokavaď tam bude druhá osoba, která je zevnitř napevno zavře a pak jim otevře? Protože jinak to je do baráku a je to v tom cítit…