Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den ženy, mohl by mi někdo poradit jestli od toho nového zákoníku musím majiteli bytu sdělit, že jsme si pořídili psa? Důvodem proč se ptám je ten, že i když je pes naprosto neškodnej, nikdy nic nerozkousal, nejsou tu nikde škrábance nic, a majitel je naprostý magor, a chamtivec
…takže až se budeme jednou stěhovat tak nám z kauce sebere co může za cokoliv co najde v bytě..a jestli bude vědět, že máme psa tak nam snad nevrátí kauci žádnou, i když jsme tady žádnou škodu nezpusobili. Předešlí nájemník tady psa měl, a jsou tu třeba díry v linu atd no nevim jak to měl on když končil smlouvu a co mu strhl. Díky za opověď. Samozřejmě jestli je to protiprávní tak mu to sdělím, taky mi tady prosím nerýpejte kvůli tomu že mu to sdělit nechci, důvody jake mě k tomu vedou jsem už dala. Děkuji moc za odovědi ![]()
Nevím, jestli mu to musíš sdělit, ale podle NOZ ti psa zakázat nemůže.
Ja bych mu to sdělila, příjde mi to fér, zakázat ti to nemůže. Jinak pes v bytě vždycky něco zničí. My třeba máme úplně špinavé stěny a dost smrdí koberce. Ale je fakt, že máme velkého psa.
@Chomsky zakazat ti to asi nemuze, ale muze te vyrazit. Moji najemnici maji ve smlouve, ze mi musi hlasit jakoukoli zmenu, takze i psa. Zalezi, jak mas postavenou smlouvu.
Myslím, že by to vadit nemělo. My máme malého psa ale nikdy nic nezničil. Jestli o zákazu mít psa není zmínka ve smlouvě, pak by ti ho nemohl zakázat.
@JanulaM píše:
Ja bych mu to sdělila, příjde mi to fér, zakázat ti to nemůže. Jinak pes v bytě vždycky něco zničí. My třeba máme úplně špinavé stěny a dost smrdí koberce. Ale je fakt, že máme velkého psa.
To je dost o psovi
máme velkého psa a pokud nepočítám období štěněte, tak nezničil nic kromě svých hraček a svého pelechu. Koberce nemáme, přecitlivělé podlahy taky ne a stěnu špiní jen tam, kde jí a pije, ale z toho důvodu máme misky v omyvatelném rohu ![]()
Aha tak děkuji, já mu teda napíšu email, že si pořizujeme psa ![]()
Ve smlouvě máme napsáno, že zvířata v bytě být nesmí ale ta smlouva byla napsána ještě před tím, než ten novej zákon přišel v platnost, tak nevím ted no snad nám ho dovolí ![]()
@Chomsky píše:
Aha tak děkuji, já mu teda napíšu email, že si pořizujeme psaVe smlouvě máme napsáno, že zvířata v bytě být nesmí ale ta smlouva byla napsána ještě před tím, než ten novej zákon přišel v platnost, tak nevím ted no snad nám ho dovolí
Přijde mi neslušné pořídit si do bytu zvíře, když si to majitel nepřeje. Jak by tobě bylo, kdybys byla vlastníkem nemovitosti a někdo by si tam pořídil něco, co bys tam odmítala mít?
@Nimie asi jo, my máme špinavou zeď na chodbě a místech kde spí. Taky máme omyvatelnou stěnu naštěstí, jinak bychom malovali každý rok ![]()
Jinak zakladatelko, pokud to má ve smlouvě vyloženě napsáno, že si to nepřeje, tak bych se ho spíš zeptala, než oznámila jako hotovou věc.
@Chomsky a že u takového chamtivce bydlíš
![]()
Kdyby si můj nájemník pořídil psa, když si to nepřeji, tak bych rozhodně neprodloužila smlouva. Je to nehoráznost
![]()
@Chomsky PS: myslíš si, že se mu nedonese, že máš psa? V baráku nebydlí dalšé lidé? To teda pochybuji.
@Chomsky Pokud jste nespokojeni s pronajímatelem, je možná lepší varianta hledat nový byt
.
Já nyní ve svém bytě psa mám, ale za čas ho zřejmě začneme pronajímat a rozhodně budu raději hledat nájemníka bez psa - on taky může poničit něco na společných prostorech, zahrádkách, rušit sousedy, atd. Takže pro mě potenciální starost navíc - a nájemníkovi, který by dohodu porušil bych neprodloužila smlouvu. A když jsme bydleli v nájmu, tak tam nám psa sice nezakázali, ale řekli, že raději by byli kdyby tam pes nebyl, v životě bych si nedovolila tam psa přivést.
No take to muze mit ve svych stanovach druzstvo jako je to u nas a z toho by mel potom problem pronajimatel. U nas podnajemnici nesmi mit psa.
@Chomsky Zakázat to nemůže a vyhodit vás nesmí. To je protiprávní. Může to ale ošetřit finančně a to změnou ceny nájmu. V případě, pořídíte-li si zvíře může být nájem vyšší. Např bez psa 10t se psem 20t. Nesmí tam být uvedeno o jaké zvíře se jedná. Tedy se zvířetem cena vyšší. A nyní se někde spekulovalo o tom že bude max strop pro zvýšení 20% nájmu ale nevím zda toto je posvěceno přímo zákonem (to omezení). V každém případě byty pronajímám, ve všech smlouvách mám se zvířetem vyšší nájem a požadavek na uzavření pojištění pro případ škody způsobené zvířetem (také lze zákonně vyžadovat). Jediné co, že nová smlouva musí být sepsána oboustranně (tzn nemůže to změnit jen tak že se mu chce) a sepisuje se buď v uplynutí doby na kterou byla (tedy např pokud máte do konce prosince v nové smlouvě od ledna už může věc upravit)nebo pokud se mění podmínky smlouvy (nyní přibude pes a smlouva je sepsána dle starého zákona tedy teoreticky ji může upravit) tedy je otázkou zda i pak vám bude smlouva vyhovovat.