Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
PGD/S se provádí u čerstvých embryí, která se ihned po odebrání buněk zamrazí a po výsledcích se rozmrazí a transferujou. Pokud jsou tedy zdravá.
@Anonymní píše:
Pochopila jsem, ze to asi nejde, ze asi teda bunky na testy odebrat jdou, ale to testovani trva nekolik dnu a embryo se musi po rozmrazeni zavest hned.
Je to tak? Pochopila jsem to spravne?
Mate nekdo zkusenost?
Ceka me KET…
Diky
Jo. bunky se berou z embria, pak se embrijko zamrazi, pgd trva cca 3 tydny, pak se teprve zavede otestovane a zdrave…
3 tydny neeee, zavadeli mi testovane po 5ti denni kultivaci…
Zakl.
@Liklark píše:
Jo. bunky se berou z embria, pak se embrijko zamrazi, pgd trva cca 3 tydny, pak se teprve zavede otestovane a zdrave…
@Anonymní píše:
Zakl.
Genetika trva 3 tydny…tak nevim teda
. To mi prijde malo.me rikala dr.ze to trva tri tydny… ![]()
@Anonymní píše:
Zakl.
To nebylo testované embryo. Mám embryo po PGD. Výsledky trvaly 3 týdny. Poté se rozmrazilo a byl KET ![]()
@Liklark jo trvá to dlouho proto k transferu dochází až další cyklus. Po 5ti dnech by toho moc nevyšetřili, záleží asi co se zjištovalo ale PGD trvá dlouho ![]()
To urcite ne, ja mela dosud vzdy testovane (i ET, i KET) a ted prisla na radu ta zamrazena netestovana, tak z nich mam strach.
Vysledky byly vzdy 50:50, pulka embryi sla po testovani vzdy do kelu..
Tak jsem premyslela, ze bych o PGD pozadala, embryo mi zavedli a vysledky rekli pak. Pokud by se chytlo a bylo ok, aspon bych nemusela na plodovku apod. Jsem starsiho data ![]()
Jen nevim jestli je to realne.
Zakl.
@Liklark píše:
Genetika trva 3 tydny…tak nevim teda. To mi prijde malo.me rikala dr.ze to trva tri tydny…
@Anonymní píše:
To urcite ne, ja mela dosud vzdy testovane (i ET, i KET) a ted prisla na radu ta zamrazena netestovana, tak z nich mam strach.
Tak jsem premyslela, ze bych o PGD pozadala, embryo mi zavedli a vysledky rekli pak. Pokud by se chytlo a bylo ok, aspon bych nemusela na plodovku apod. Jsem starsiho data
Zakl.
To je divny, ze ti zavedli embyo, ktere poslali na pdg a vysledky pdg ti rekli az po zavedeni???chapu to dobre? to je nesmysl…proc by ti tam soupli treba embryo bez chromozomu, a rekli az pak???to by bylo pdg k prdu…
Nebo jak jsi to mela? prodlouzena kultivace neni pdg…
@Anonymní píše:
Tak jsem premyslela, ze bych o PGD pozadala, embryo mi zavedli a vysledky rekli pak. Pokud by se chytlo a bylo ok, aspon bych nemusela na plodovku apod. Jsem starsiho data
Zakl.
Jo uz jsem to asi pochopila, ty je nemas otestovany, budou ti je zavadet a ty bys rada genetiku, je to tak? tak to nevim jestli z rozmrazenyho jeste mohou brat bunky…to se zeptej v caru…kolik ti nevyslo et a ket? ze ti jeste pgd nenabidli sami?
Mně v Reprofitu nejprve tvrdili, že genetika trvá 3-5 týdnů, první cyklus mi po této době řekli výsledky, v druhém cyklu to bylo „zázračně“ za týden, tak jsem se na to informovala nezávislého genetika a embryologa a bylo mi řečeno, že výsledek je druhý den (ví, co mají hledat, tak po tom jdou) a některé CARy zavádí ten samý cyklus, pokud není prodloužená kultivace
@EvulinkaH Výsledek je druhý den pokud odebírají ze tří denního embrya a vyšetřují jen základní chromozomy. Pokud dělají všechny chromozomy, odebírají vzorek z 5-6 denního embrya, tak výsledky trvají až 3 týdny. Záleží kolik se jim sejde vzorků. Výsledky můžou být i po týdnu, pokud mají dostatečné množství vzorků.
Jinak na dodatečné vyšetření blastocyst bych se zeptala v Brně, třeba v Heliosu. Myslím, že to možné je. Nechali by je do 6 dne kultivovat a pokud by šli odebrat buňky, tak by je vyšetřili. Riziko je, že někdy nemusí jít vzorek na PGS odebrat.
Jde o PGD typ FISH, vyšetřovali chromozomy 13,18,21,X, Y.
Dle protokolu (je to akce 4 roky stará, už si to nepamatuju) vyšetření proběhlo 6 dní od OPU.
Jedno embryo hned zavedli.
@Kedlonra Díky, nevím, kdy se ty buňky odebírají ![]()
Ale možné to je, že odebírali z 3-denního, možná, že ty co nevyšetřovali, protože neměli dostatečný počet buněk, už ten 3tí den zamrazili ![]()
Zakl.
@Kedlonra nám teda nevyšetřovali základní chromozomy, ale konkrétní onemocnění (velmi vzácné)
Holky, čekám na výsledky vyšetření PGD. Když s vámi rozebírali hotové výsledky testů, byli schopni říct i jiné informace než to, zda je embryo v pořádku, nebo ne?
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Pochopila jsem, ze to asi nejde, ze asi teda bunky na testy odebrat jdou, ale to testovani trva nekolik dnu a embryo se musi po rozmrazeni zavest hned.
Je to tak? Pochopila jsem to spravne?
Mate nekdo zkusenost?
Ceka me KET…
Diky