Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
Chtěla bych se vás zeptat dostala jsem zprávu a chci se zeptat co znamená - PGS Vzhledem k porodu dítěte s vrozenou vadou vám doporučuji sesbírat veškerou dostupnou dokumentaci a navštívit moji ordinaci. Dále můžeme nález konzultovat s našim genetikem, paní doktorkou a následně doporučit i umělé oplození s technikou PGD nebo PGS (genetické vyšetření embryí před transferem). Záleží poté jaký typ vyšetření by se prováděl a jaká chyba by se u embryí hledala. Některé metody vyšetřují všechny chromozomy (včetně pohlavních), některé metody ne.
Jojo, proste az budou embryjka z umeleho oplodneni dost velka-myslim 5 dnu, tak pred jejich zamrazenim odeberou z kazdeho jednu bunku. Embrya nasledne zamrazi. Bunky otestuji, zjisti jestli maji spravny pocet chromozomu a ty nekompletni, nebo nejak narusena embryjka vyradi. Takze pri transteru dostanes embryjko, ktere je uplne zdrave a tim je i vyssi pravdepodobnost jeho uchyceni v deloze.
My meli embryek 5 a po testovani PGD mame zamrazene 3.
![]()
Navic pokud to mas doporuceno, kvuli nejakych vadam v rodine, tak by ti toto testovani mela uhradit pojistovna, max budes mit nejaky doplatek. Zalezi v jakem Caru to budete delat. Ceny jsou dost ruzne.
@elanaa umřel mi syn takže je možné že i z toho duvodu zavedou chromozon X? a ještě vás řekli co se uchytilo z toho?
@Anonymní píše:
@elanaa umřel mi syn takže je možné že i z toho duvodu zavedou chromozon X? a ještě vás řekli co se uchytilo z toho?
teď se přiznám, že moc otázce nerozumím…(konkrétně té druhé části).
u toho prvního-pokud si lékaři myslí, že syn umřel na nějakou X vázanou chorobu tak ano, pro minimalizaci rizika Ti zavedou jen embrya XX, tj. holčičí.
@elanaa ANO syn umřel a chtěla jsem se zeptat jestli když chlapec umřel tak zavedou holčičí
nemám z tím žádné zkušenosti ale z velkou pravděpodobností to tak bude asi.
@Anonymní píše:
@elanaa ANO syn umřel a chtěla jsem se zeptat jestli když chlapec umřel tak zavedou holčičínemám z tím žádné zkušenosti ale z velkou pravděpodobností to tak bude asi.
když ono záleží na tom, proč umřel, co mu bylo (a to vám předpokládám lékaři řekli)…jsou dědičné nemoci, na které by umřela i holka a jiné, které postihujou jen chlapečky a pak samozřejmě to zavedení holčičího embrya vyřeší.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď
Chtěla bych se vás zeptat dostala jsem zprávu a chci se zeptat co znamená - PGS Vzhledem k porodu dítěte s vrozenou vadou vám doporučuji sesbírat veškerou dostupnou dokumentaci a navštívit moji ordinaci. Dále můžeme nález konzultovat s našim genetikem, paní doktorkou a následně doporučit i umělé oplození s technikou PGD nebo PGS (genetické vyšetření embryí před transferem). Záleží poté jaký typ vyšetření by se prováděl a jaká chyba by se u embryí hledala. Některé metody vyšetřují všechny chromozomy (včetně pohlavních), některé metody ne.