Piju často víno

Anonymní
21.7.21 14:21

Piju často víno

Prosím bez nadávek, chci se sebou něco dělat. Zhruba každý třetí den vypiju flašku vína. Mám to tak od doby, kdy jsem se rozešla s přítelem a jsem na homeoffice, asi rok. Mám to tak, že mi víno chutná, o tvrdý alkohol nebo pivo nemám vůbec zájem, takže si vždycky řeknu, že si koupím láhev na chuť občas na večer k filmu nebo k večeři, ale já si nakonec nedám skleničku, ale celou láhev. Bydlím se sestrou, která tu někdy nebývá nebo je zaneprázdněná, takže někdy piju i sama, naštěstí když piju s někým, tak je to skleničku dvě (ideální mi přijde jednou za čas vypít jen 1 skleničku, to mi přijde jako dobrý vztah k alkoholu), to by mi nevadilo. Vadí mi ta celá láhev nebo 3 sklenice, kdy už to na sobě cítím, je mi špatně a další den mi taky není dobře. Bojím se toho, jestli už třeba nejsem závislá, to jsem si zjistila, že je už závislý doživotně a nesmí vůbec pít, to by mi přišlo líto hlavně kvůli tomu, že červené víno mi fakt chutná. Na druhou stranu od kolegyň třeba vím, že pijí i denně a berou to jako normu, jsem z vinařské oblasti, s nimi se takto bavit nemůžu, ony si nemyslí, že mají problém, je to tady takhle v rodinách po generace.
Máte to podobně a jak to řešíte? Prosím o anonym, taky klidně odpovídejte anonymně, je to citlivé.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6484
21.7.21 14:26

No to je asi těžké, píšeš, že každé 3 dny vypiješ celou láhev. Řekla bych, že úplně normální to nebude, pokud máš potřebu si dát víno, na uklidnění, atd. Tam bych asi byla v pozoru. Jinak jedna sklenička jednou za čas na nějaké oslavě, nebo i klidně doma mi přijde jako normální a v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
21.7.21 14:29

O závislost se jedná tehdy, pokud bez oné substance nejsi schopna vydržet. Takže si dej měsíc detox a lahev si nekupuj. Pokud začneš být nervózní, podrážděná apod pak už zřejmě problém máš a měla bys ho řešit. Pokud ten měsíc zvládneš, tak pak po pořízení láhve ji prostě po dvou skleničkach zavři a odložit na jiné místo. Když budeš pít s otevřenou lahví před sebou, tak je vždy jednoduší si dolít než ji odnést…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
21.7.21 14:33

Piješ rizikově a piješ takové mnžostív, že to bude ovlivňovat tvoje zdraví. Včetně váhy a kvality pleti.

Nejjednodušší co můžeš uděla je prostě přestat kupovat a pít alkohol.

Pokud se ti to nepovede a je za tím nadměnrým a rizikovým pitím schovaná nějaké hlubší příčina, nějaká nenasycená potřeba, kterou alkohol tlumí, tak si přiznej že máš problém s alkoholem a že tím alkoholem řešít nějaký psychický zádrhel a že to řešení přestává fungovat a přináší to víc potíží, než užitku. Čím dřív si tohle přiznáš, tím dřív můžeš začít získávat zpět lepší kontrolu nad svým životem, kterou teď pomalu, ale jistě odevzdáváš alkoholu.

Najdi si nejbližší adiktologickou ambulanci a začni tam chodit. Je to zdarma, hrazeno ze zdravotního pojištění, nepropisuje se ti to nikam do žádných papírů či karty u praktika. Když to zvládneš teď, kdy piješ rizikově, tak po dořešení těch primárních příčin nejspíš budeš schopná pít společensky a kontrolovaně.

Když to necháš být, protože nesebereš odvahu jít to řešit a přizant terapeutovi/tce, tak máš velmi slušně nakročeno k plné závislosti a k léčbě tě pak začne dohánět až to, že si fakt roztentočkuješ život. Pak ale zapomeň na kontrolované pití, tak pak fatk bývá cílem snaha o abstinecni provázená relapsy.

To že někdo chlastá víc a vypadá v cajku není relevantní měřítko. Relevantním měřítkem jsi ty.

Pokud máš alkohol pod kontrolou a jen holt jsi rozpitá protože je léto a vůbec, tak zvládneš prostě nepít - třeba měsíc. Jestli nezvládneš střízlivá ani ty čtyři týdny, tak víš, že máš problém. A pak je holt na tobě, kdy se odhodláš ho řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.21 14:43

@Ou děkuju holky :hug: to s tím měsícem mě uklidnilo. Měsíc i víc jsem schopná nepít, to jsem si vyzkoušela, když jsem byla nemocná a nemohla jsem a nepotřebovala jsem to. Když mám období, kdy jsem spokojená a mám hodně práce, tak bych se bez toho i obešla. Problém je u mě to, že mi to chutná, po první sklenici se cítím příjemně a když to vědomě nezastavím, tak piju dál. Taky piju z nudy kvůli tomu homeoffice. Možná by to vyřešilo to, že flašku vína si koupím jenom když budu mít v plánu něco se sestrou nebo s někým dalším.

Příspěvek upraven 21.07.21 v 14:47

• Citovat
  • Upravit
3792
21.7.21 14:43

Zkus si kupovat nealko víno (nejčastěji mají Bohemia sekt). Nebo zkus přejít na nealko pivo (násobně levnější). Já přestala mít na alko chuť, co jsem začala sportovat, ale donutit se ke sportu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
21.7.21 14:55
@Anonymní píše:
@Ou děkuju holky :hug: to s tím měsícem mě uklidnilo. Měsíc i víc jsem schopná nepít, to jsem si vyzkoušela, když jsem byla nemocná a nemohla jsem a nepotřebovala jsem to. Když mám období, kdy jsem spokojená a mám hodně práce, tak bych se bez toho i obešla. Problém je u mě to, že mi to chutná, po první sklenici se cítím příjemně a když to vědomě nezastavím, tak piju dál. Taky piju z nudy kvůli tomu homeoffice. Možná by to vyřešilo to, že flašku vína si koupím jenom když budu mít v plánu něco se sestrou nebo s někým dalším.Příspěvek upraven 21.07.21 v 14:47

Hlavně v klidu, pokud vydržíš měsíc nepít a nemáš problém, nejsi žádná alkoholička. My pijeme víno skoro každý den. Spolu večer s manželem. Taky mě občas napadne, zda už to nepotřebuju. :oops: Pak odjede na týden na služebku a já zjistím, že to fakt nepotřebuju.
Jo a kupuj si dobré víno, ze kterého ti druhý den nebude špatně. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
21.7.21 15:01
@Anonymní píše:
@Ou děkuju holky :hug: to s tím měsícem mě uklidnilo. Měsíc i víc jsem schopná nepít, to jsem si vyzkoušela, když jsem byla nemocná a nemohla jsem a nepotřebovala jsem to. Když mám období, kdy jsem spokojená a mám hodně práce, tak bych se bez toho i obešla. Problém je u mě to, že mi to chutná, po první sklenici se cítím příjemně a když to vědomě nezastavím, tak piju dál. Taky piju z nudy kvůli tomu homeoffice. Možná by to vyřešilo to, že flašku vína si koupím jenom když budu mít v plánu něco se sestrou nebo s někým dalším.Příspěvek upraven 21.07.21 v 14:47

Zkus nemít doma zásoby vína a plánovat více aktivit. Na pití si najít něco nealko, co ti bude chutnat a bude tě bavit - míchat nelkoholické koktejly, pěstovat kombuču a nebo tibi limonády. S tím že nechceš nealko náhražku, vždycky chutná hůř než originál a nemá to ty efekty co originál, ale prostě se dá hrát si se zajímavými chutěmi přirozeně nealkoholických nápojů, pokud to je trošku rituál, že si člověk udělá pohodu se skleničkou. Chce to mít doma sifon/soadstream, ale vlastně je to zábanvé na experimentování.

https://www.jidloaradost.ambi.cz/…ez-alkoholu/
https://www.nytimes.com/…cktails.html
https://www.taste.com.au/…int/fo39k1mt

Alkohol bych pak limitovala na společenské příležitosti a nenalévala si doma sama, zejména ne z nudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
21.7.21 15:09
@Anonymní píše:

Jo, myslim, ze to je cesta. Ja mela v lockdownu taky tydny, kdy mi vylozene jelo cervene vino. Vecer jsem si sedla, dala dve sklenicky, napsala kapitolu z knihy. A najednou nic, zadna potreba. Jen kdyz ho nekdo doveze, tak si rada dam.

Kdysi jsem se rozpila v ramci ritualu -vecer po narocne praci jsem si nalila a precetla u toho cele noviny ;) Pak mi to zacalo byt divne, takze jsem prestala kupovat noviny a zrusila ritualek, myslim, ze jsem misto toho zacala cvicit.

Cervene vino miluju, chce to proste zorganizovat si den a tyden tak, aby si clovek nesedl a nevodfoukl.

Proste si prestan kupovat vino domu a na ten prvni tyden, kdy bys zacala mit chut, tak si predem naplanuj nejakou s vinem neslucitelnou cinnost. O to lip si vychutnas čuchnuti ke špuntu, kdyz bude nejaka opravdu dobra prilezitost, treba si ho vychutnas v dobre restauraci s nekym fajn, aby bylo fakt mňami a z pekneho skla ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
21.7.21 15:11

Už to, že to řešíš něco znamená. Zkus si najít nějaký nealkoholický nápoj, který budeš po večerech popíjet. Já mám potřebu usrkávat při sledování filmů. Mám ráda birell, hlavně ty s příchutí.

Já měla divoké období, pak jsem otěhotněla. Teď s odstupem času vidím alkohol jako problémovou drogu. Jen je s naší kulturou natolik provázán, že je legální. Občas si dám s někým skleničku, kdyby ale otevření vína znamenalo, že vypiju celou flašku, tak to pro mě bude jasný signál, že to musím řešit. Jestli jsi milovnice dobého vína, tak si dej sklenku se sestrou, pokud jsi doma sama, tak si dej nealko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
21.7.21 15:16
@Lingua píše:
Už to, že to řešíš něco znamená. Zkus si najít nějaký nealkoholický nápoj, který budeš po večerech popíjet. Já mám potřebu usrkávat při sledování filmů. Mám ráda birell, hlavně ty s příchutí.Já měla divoké období, pak jsem otěhotněla. Teď s odstupem času vidím alkohol jako problémovou drogu. Jen je s naší kulturou natolik provázán, že je legální. Občas si dám s někým skleničku, kdyby ale otevření vína znamenalo, že vypiju celou flašku, tak to pro mě bude jasný signál, že to musím řešit. Jestli jsi milovnice dobého vína, tak si dej sklenku se sestrou, pokud jsi doma sama, tak si dej nealko.

Ja bych prave nenahrazovala to piti jinym pitim, protoze to upevnujea ritual a pocity a sorry, jako cerveny vinko rybizovym dzusem fakt nenahradis a je jen otazka casu, kdy se na to vybodnes. A to myslim vseobecne. Pokud jsem zvykla uzobavat bramburky u televize, tak řapikaty celer taky nebude to prave :lol:

Mluvim jen ze sve zkusenosti, nedelam si narok na jedinou pravdu. Ale kdyz jsem prestavala kourit, tak jsem proste nemohla chodit na pivo do hospody, to bych nevydrzela. A kafe jsem si nedavala rano na zahrade, ale do kelimku na ceste do prace…KBT :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.21 15:33

Zažila jsem to také, po rozchodu s pritelem jsem často vypila cervene vino na posezení ještě když jsem žila s rodiči, ale ty o ničem nevěděli, jelikož jsem ten stastlivec, který se umi ovládat a není to na něm poznat, když je opily :potlesk: nechala jsem toho z vlastní iniciativy, protože jsem po par mesicich dost přibrala. Odhodila jsem vino a několik mesicu jsem pak sportovala, abych se těch nabranych kg zbavila. A od te doby +-4 roky se vinu vyhýbám, když si vzpomenu kolik to má kalorií
já jsem za těch 5 mesicu pribrala asi 6 kg

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.7.21 15:33

@FlorenceF Jenkins děkuju, tvoje rady zní že budou fungovat. Vlastně jsem to podobně měla se sladkým, nakoupila jsem si do kuchyně pěkné dózy a dala do nich sušenky s tím, že si budu dávat vždycky pár ke kávě. Jenže to skončilo tak, že jsem za týden i dřív snědla 3 velké balení sušenek a váha šla vesele nahoru. Pomohlo až nekupovat je. :lol:

• Citovat
  • Upravit
14127
21.7.21 15:43
@Anonymní píše:
@FlorenceF Jenkins děkuju, tvoje rady zní že budou fungovat. Vlastně jsem to podobně měla se sladkým, nakoupila jsem si do kuchyně pěkné dózy a dala do nich sušenky s tím, že si budu dávat vždycky pár ke kávě. Jenže to skončilo tak, že jsem za týden i dřív snědla 3 velké balení sušenek a váha šla vesele nahoru. Pomohlo až nekupovat je. :lol:

Jj, znam :mrgreen:

Jestli jsi jako ja, tj. energicka, vasniva, emocionalni, tak proste si tyhle veci musime hlidat a ujizdeni v nestridmosti byva na hrane. Dobry je, kdyz to o sobe vime a pocitame s tim. Je ulevne si po delsi askezi koupit pytlik Marshmallows a SEŽRAT JE VE STOJE PRI VYBALOVANI NAKUPU. A zaroven vedet, ze kupovat vino, ‚kdyby nekdo prisel‘=vylemtam to sama za dva vecery :lol:

Takze ja vino kupuju az tesne pred tou prilezitosti a o to lepe si to vychutnam. Nemyslim, ze bych mela problem, ale na rameni mi bydli vykřičnik (mame to v rodine) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
21.7.21 15:49
@FlorenceF Jenkins píše:
Ja bych prave nenahrazovala to piti jinym pitim, protoze to upevnujea ritual a pocity a sorry, jako cerveny vinko rybizovym dzusem fakt nenahradis a je jen otazka casu, kdy se na to vybodnes. A to myslim vseobecne. Pokud jsem zvykla uzobavat bramburky u televize, tak řapikaty celer taky nebude to prave :lol:Mluvim jen ze sve zkusenosti, nedelam si narok na jedinou pravdu. Ale kdyz jsem prestavala kourit, tak jsem proste nemohla chodit na pivo do hospody, to bych nevydrzela. A kafe jsem si nedavala rano na zahrade, ale do kelimku na ceste do prace…KBT :lol:

Tam jde právě o to, jestli jde o upíjení dobrého pitíčka, nebo o ten alkohol, pak bych neviděla problém na upíjení limonády, nebo různých čajů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová