Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lingua píše:
Tam jde právě o to, jestli jde o upíjení dobrého pitíčka, nebo o ten alkohol, pak bych neviděla problém na upíjení limonády, nebo různých čajů.
Berme tu horsi variantu, ze jde o to červene vino, chut, konzistenci, velka sklenice, nasledne uvolneni
kdyby zakladatelka nevedela, co s rukama nebo pusou, tak nebude zakladat diskuzi.
@FlorenceF Jenkins ano tak ty jsi úplně stejný typ jako já! Všechno sedí. Není to jen o alkoholu, ale o všem, s tím alkoholem jsem si to vůbec nespojila. Ještě že tu jsi ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
Jj, znam![]()
Jestli jsi jako ja, tj. energicka, vasniva, emocionalni, tak proste si tyhle veci musime hlidat a ujizdeni v nestridmosti byva na hrane. Dobry je, kdyz to o sobe vime a pocitame s tim. Je ulevne si po delsi askezi koupit pytlik Marshmallows a SEŽRAT JE VE STOJE PRI VYBALOVANI NAKUPU. A zaroven vedet, ze kupovat vino, ‚kdyby nekdo prisel‘=vylemtam to sama za dva vecery
Takze ja vino kupuju az tesne pred tou prilezitosti a o to lepe si to vychutnam. Nemyslim, ze bych mela problem, ale na rameni mi bydli vykřičnik (mame to v rodine)
Jo, taky jsem extrémní hedonista a vím, že díky tomu tíhnu k závislostem, dobrým i špatným. Souhlasím, řešení je to doma vůbec nemít.
@Anonymní píše:
@FlorenceF Jenkins ano tak ty jsi úplně stejný typ jako já! Všechno sedí. Není to jen o alkoholu, ale o všem, s tím alkoholem jsem si to vůbec nespojila. Ještě že tu jsi
Taky ze jsem se v tom poznala
![]()
@Anonymní píše:
@Ou děkuju holkyto s tím měsícem mě uklidnilo. Měsíc i víc jsem schopná nepít, to jsem si vyzkoušela, když jsem byla nemocná a nemohla jsem a nepotřebovala jsem to. Když mám období, kdy jsem spokojená a mám hodně práce, tak bych se bez toho i obešla. Problém je u mě to, že mi to chutná, po první sklenici se cítím příjemně a když to vědomě nezastavím, tak piju dál. Taky piju z nudy kvůli tomu homeoffice. Možná by to vyřešilo to, že flašku vína si koupím jenom když budu mít v plánu něco se sestrou nebo s někým dalším.Příspěvek upraven 21.07.21 v 14:47
I tak si myslim, ze uz v tom litas.
Zkus si misto flasky kupovat takove ty male dvoudecove flasticky a uvidis, jestli ti to bude stacit nebo budes mit nutkani na vic.
@FlorenceF Jenkins píše:
Berme tu horsi variantu, ze jde o to červene vino, chut, konzistenci, velka sklenice, nasledne uvolnenikdyby zakladatelka nevedela, co s rukama nebo pusou, tak nebude zakladat diskuzi.
Mě pomáhá najít si jiné rituály. I to je cesta. To že to není ono je jasné.
Dávám si takřka denně večer sklenku kvalitního červeného vina. Beham, cvicim, do práce chodím, domácnost na jedničku, 2 deti jsem vychovala, za alkoholika se v žádným případě nepovažuju. Když si da se mnou muz, dam i 2.
@Lingua píše:
Mě pomáhá najít si jiné rituály. I to je cesta. To že to není ono je jasné.
Souhlas, jen doplnuji, ze to muze i ten zivot obohatit. Najednou clovek zjisti, ze vlastne nemusi travit vecer u televize nebo u nejake ušlechtile zabavy, pokud to znamena cestu k ritualu s jakoukoli drogou. Zprimnost za uprimnost.
Kdysi jsem teda kourila, nasla jsem si kuraka. Pak jsme opustili prostredi koureni vyrazne naklonene (arabsky mluvici zeme), kurak okamzite tipl posledni cígo a zacal prudit, ze bych mela prestat taky. Ale meli jsme radi to prostredi, takze jsme doma delali falafel a hummus a ke zpravam jsme kourili šíšu. Nacez si on vsiml, ze ja tu sisu nevychutnavam, ale normalne kourim. Coz mel pravdu. Takze ritual jsme zrusili a ja zjistila, ze bez šíšy me ty zpravy až tak nezajimaj…
Takze jo, kdo ma tendence k zavislostem, si musi proste cely zivot klecet na krku, aby si takovehle ‚nevinne‘ ritualky nehledal a nevytvarel.
A sama o sobe se moc nemisim do debat kolegu, jestli flaska vina ve dvou kazdy den je v pohode nebo ne. Muze byt a nemusi…
@FlorenceF Jenkins píše:
Jo, myslim, ze to je cesta. Ja mela v lockdownu taky tydny, kdy mi vylozene jelo cervene vino. Vecer jsem si sedla, dala dve sklenicky, napsala kapitolu z knihy. A najednou nic, zadna potreba. Jen kdyz ho nekdo doveze, tak si rada dam.Kdysi jsem se rozpila v ramci ritualu -vecer po narocne praci jsem si nalila a precetla u toho cele noviny
Pak mi to zacalo byt divne, takze jsem prestala kupovat noviny a zrusila ritualek, myslim, ze jsem misto toho zacala cvicit.
Cervene vino miluju, chce to proste zorganizovat si den a tyden tak, aby si clovek nesedl a nevodfoukl.
Proste si prestan kupovat vino domu a na ten prvni tyden, kdy bys zacala mit chut, tak si predem naplanuj nejakou s vinem neslucitelnou cinnost. O to lip si vychutnas čuchnuti ke špuntu, kdyz bude nejaka opravdu dobra prilezitost, treba si ho vychutnas v dobre restauraci s nekym fajn, aby bylo fakt mňami a z pekneho skla
A proč je špatné dát si každý den jednu nebo dvě skleničky? Nerozumím tomu, proč je potřeba se toho zbavovat. Mně na tom nic špatného nepřijde. Já to tak dělám roky, teda ne úplně denně, ale párkrát do týdne určitě a není tam žádná zvyšující se tendence, nemám pocit, že jsem závislá. ![]()
Francouzi takhle pijí celý život, oni si víno dávají i k obědu a za alkoholiky se nepovažují. Dokonce jsem četla, že jim to dávají i v psychiatrických léčebnách a domovech důchodců - skleničku k jídlu, aby se cítili jak lidi.
@bigl píše:
A proč je špatné dát si každý den jednu nebo dvě skleničky? Nerozumím tomu, proč je potřeba se toho zbavovat. Mně na tom nic špatného nepřijde. Já to tak dělám roky, teda ne úplně denně, ale párkrát do týdne určitě a není tam žádná zvyšující se tendence, nemám pocit, že jsem závislá.Francouzi takhle pijí celý život, oni si víno dávají i k obědu a za alkoholiky se nepovažují. Dokonce jsem četla, že jim to dávají i v psychiatrických léčebnách a domovech důchodců - skleničku k jídlu, aby se cítili jak lidi.
Ja to vysvetluju dal. Nekomu to nic nedela a nekdo se riti do zavislosti strasne brzo. Ja mam k nerestem vseho druhu blizko, tak se halt musim krotit. Obecne nic proti stridmemu popijeni ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
Ja to vysvetluju dal. Nekomu to nic nedela a nekdo se riti do zavislosti strasne brzo. Ja mam k nerestem vseho druhu blizko, tak se halt musim krotit. Obecne nic proti stridmemu popijeni
Mám to taky tak, vím o čem mluvíš. Ale chlast si vzít nenechám ![]()
@bigl píše:
Mám to taky tak, vím o čem mluvíš. Ale chlast si vzít nenechám
Amen ![]()
Já jsem věk přes 30, mám pětiletou dceru, manžela, domácnost na jedničku
víno si dávam každý večer vypiju cca 4 deci, víkend i více jak je příležitost. Už to tak mám xlet… nepovažuji se za alkoholika.. přes den mě to nenapadne. Večer to mám jako už takovou prostě tradici… vloni jsem byla v nemocnici a pak atb… v poho jsem prostě nepila… dávám si jak dcera usne, večer u tv… a nezaháním tím žádné stresy… práce pohodová, manželství fajn, dcera hodná…
anonym nebo smazat…
@Anonymní píše:
Já jsem věk přes 30, mám pětiletou dceru, manžela, domácnost na jedničkuvíno si dávam každý večer vypiju cca 4 deci, víkend i více jak je příležitost. Už to tak mám xlet… nepovažuji se za alkoholika.. přes den mě to nenapadne. Večer to mám jako už takovou prostě tradici… vloni jsem byla v nemocnici a pak atb… v poho jsem prostě nepila… dávám si jak dcera usne, večer u tv… a nezaháním tím žádné stresy… práce pohodová, manželství fajn, dcera hodná…
anonym nebo smazat…
Myslím si, že když to někomu neotravuje život, tak je to v pořádku. Já to pití alkoholu vnímám jako něco za něco, ono už se říká, ze i malé množství alkoholu škodí. Já si ráda dám občas skleničku, protože mi to moc chutná a uvolním se, ale vím, že pro zdraví to dobré není. Takže pít každý třetí den je pro mě zátěž, i kdyby to byly jen ty dvě sklenky, ale tohle má každý jinak. Pro mě je únosné vypít s někým tu 1 láhev tak v průměru jednou za dva týdny, abych měla pocit, že si neubližuju. Plus sem tam ta společenská událost venku.