Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky, prosím Vás o radu. Né pro mě, já mám doma malou princeznu, ale moje kamarádka má 8 měsíčního chlapečka a nikde se nemůže dočíst žádné informace ohledně přetahování kůžičky na pindíkovi apod. Potřebovala by vědět od které doby se to provádí a jak apod. Určitě má mnoho z vás s tímto zkušenosti, tak prosím napiště.
Ahojky,
také mám kluka, je mu 23m a začala jsem s jemným přetahováním už od 4m. Jelikož měl ale zúženou předkožku, poslala nás obv. lékařka na chir. ambulanci, aby ji povolili. Byli jsme tam celkem 4krát s odstupem několika měsíců. Dnes už přetahujeme bez problémů. Názory lékařů kdy začít se různí, naše lékařka se začala ptát zda přetahujeme v 6m. Myslím si, že pokud jde normálně přetahovat bez násilí a bolesti, tak stačí každý den během koupání nebo po něm. Pokud je ale problém ji přetáhnout, tak to musí vyřešit děts. lékař. Chce to s ním zkonzultovat. Snad jsem poradila.
Ahojky Štěpík
Ahojky, zkus se podívat i na odpovědi na http://www.rodina.cz/diskuse34.htm
Nam pani doktorka rekla ted na prohlidce v 8 mesicich,ze mame zacit pretahovat predkosku. Tak to Filipkovi provadime vecer pri koupani
pa Petra a Filda
Nam pani doktorka rekla, ze se to uz nedoporucuje, ze to nemame delat, ze je to pro miminko vzdy bolestive.. Prubezne malyho kontroluje. Minuly tyden rikala, ze je vse adekvatni jeho veku (11 mesicu). Tak si pak vyberme…
Naštěstí mám holčičku, ale kdyby se mi narodil 2. syn, přetahovala bych kůžičku co nejdřív. Náš pediatr nám také říkal ať to necháme být. Pak se Lukáškovi udělaly na okrajích té nepřetáhnutelné kůžičky a kousek pod ní takové bílé tukové váčky a pediatr musel kůžičku kousek odtrhnout aby ty váčky odstranil. To bylo asi v 5 měsících. Opět radil nepřetahovat. Tak jsem ho poslechla. V 15 měsících zjistil, že má předkožku přirostlou. nepřeju žádné mamce zažít to, jak chlapeček při takové „operaci“ trpí a nejen při ní, ale i potom. Doktor prostě pinďu chytil a kůžičku násilím strhnul! Asi bych měla říct, že to bylo bez jakéhokoliv znecitlivění. Malý řval jak tur, osušili krev, natřeli mu to framykoinem a šli jsme domů. Lukáš 3 dny příšerně řval při každém pokusu o vyčurání, pindík byl napuchlý a šíleně bolestivý. Kdybych tušila, co to bude za zákrok, nikdy bych to nedovolila bez znecitlivění, ale doktor říkal „Tak to uvolníme“ o nějakém strhávání řeč nebyla a mně to prostě nenapadlo. Nikomu to nepřeju, a zodpovědně říkám, že při dalším mužském potomkovi bych, rady-nerady lékařů, přetahovala ostošest aspoň kam to půjde…
Tys me vydesila!!! Take nam v poradne rekli, ze to mame nechat byt a po precteni tveho prispevku mam strach, ze cokoliv udelam, bude to spatne… Jak ti tehdy pediatr vysvetlil, ze byl NAJEDNOU nutny tak bolestivy zakrok???
Já bych řekla, že to prostě zanedbal. aspoň tak to vidím teď. Pravda je, že Luki má s pinďou pořád problémy - když se jeden den neumyje, předkožka se mu zanítí - začervená a pak to pár dnů léčíme. Stává se mu to hlavně když je u babičky na víkend a ona to s pindíkama neumí =o(((, hygienu nechává jenom na něm. Je pravda, že v 5 letech už by se měl o sebe umět dobře postarat, ale je to lenoch líný! Lékaře jsme změnili, máme paní doktorku a ta nám radila v případě přetrvávajících problémů provést obřízku. To ale nechám na Lukášovi aby si to rozhodnul sám až ho to bude opravdu obtěžovat - přece ho nebudu denně mýt až do důchodu
. Nevím, jestli ty jeho problémy jsou způsobeny tím zákrokem, lékařka říkala, že to tím může být, ale i nemusí. Tak si vyber, když je to 50% na 50%. Rozhodně bych na chlapečkovi nepáchala, žádné násilí, ale takhle přirůst bych ho už nikdy nenechala. Já vím, každý človíček je jiný a je pravda, že neznám žádnou maminku, která měla se synem podobné problémy jako já. Možná je to tím, že většina kamarádek má holčičky.
Ahojky,
mam temer 11-ti tydeniho syna a uz pri prvni navsteve pediatra v 10 dnech, nam bylo receno pretahovat. Tak pretahujeme po koupani a vysledek je videt. Nepripadami, ze by to bylo bolestive. Syn u toho neplace. Samozrejme provadim pretahovani setrne a pomalu a uz ted po 10-ti tydnech jde videt, ze to jde o neco lip. Taky bych se toho nebala. Urcite bych nechtela s malym pak litat po chirurgii!
R+R
Ahojky,
mám 5ti týdenního chlapečka. Paní doktorka nám řekla, že máme při koupání jemně přetahovat. Musím říct, že jsem ráda, že má tento názor, protože po přečtení těch hrůz co si ti malí drobečkové zažili a zažil to i můj manžel mi bylo dost úzko.
Přetahování Lukáška absolutně nebolí, nijak na to nereaguje.
Ajka
Děkuji Vám holky moc za všechny odpovědi. Vidím, že jsem rozpoutala zajímavou diskusi. Hned to kámošce vytisknu a ať si vybere podle vlastního uvážení. Děkuji a ahoj
Ahoj,
mám 3 letého chlapečka a při koupání mám předkožku taky přetahovat snad už od 6 měsíců.Jak moc ji přetáhnete???Mu to jde jen na „krajíček“, dál to prostě nejde.Stačí to, nebo musí být odhalený celý žalud?Toho docílím tak jednou za 3 týdny, a to se mu vůbec nelíbí.
Tynda
Ahojky,
k příspěvku přede mnou.
Předkožka by měla být stažena tak, aby byl vidět celý žalud. Štěpík
Ahoj ,
Mam 18ti mesicniho chlapecka. Predkozku jsem se mu pokousela stahovat prakticky od narozeni, vzdycky pri koupani. Ze zacatku to skoro nejde a bylo mi receno, ze mam stahovat jen kam to jde, nepouzivat nasili, aby to maleho nebolelo. A pri koupani proto, ze je to nejmene bolestive. Takze jsem to takhle provadela kazdy den. Je to nutne z toho duvodu, ze se uvnitr tvori smegma z odloupanych bunek, ktere, kdyz se neodstranuje, casem zpusobuje srusty. Pak mi jeste jina lekarka poradila, abych se po koupani zase pokusila predkozku nebolestive stahnout kam to jde, a natrela trochu olejem. Asi po 14 mesicich jsem teprve poprve mohla pretahnout predkozku pres cely zalud. Porad v tom pokracujeme denne pri koupani.
Z vlastni zkusenosti mi prijde, ze pokud to matka dela citlive, ackoliv jsou nazory protichudne, diteti tim nemuze uskodit ( a ma intuice je spis pro). Navic je na to maly od malicka zvykly,nikdy ho to nebolelo, takze z toho nema fobii. A ja jen pevne verim, ze se touhle kazdodenni drobnou hygienou, ktera nas ani jednoho nezatezuje, vyhneme chirurgickemu zakroku, o kterem od kazdeho, kdo tim prosel, jsem slysela jen hruzostrasne zvesti.
Alena
Ahoj holky,
celkem zajímavá a dost poučná diskuze o tomhle proběhla v deníčku u Šulánků, tak měsíc dva zpět, možná i víc, nechci kecat…
Každopádně, kdo už začal přetahovat, tak v tom musí pokračovat, jinak se to nedoporučuje, někdo do roka, někdo do dvou. Pokud je všechno jak má být, t.j pokud není pindík zarudlý a podobně. I když se leckdy zdá předkožka zůžená, je dobré nechat kluky, aby si přetahovali sami, nikdy si neudělají něco, co by je bolelo. Ondráškovi jsem předkožku taky ani trošku nepřetáhla (nezkoušela jsem to teda nějak moc, jen tak lehce, abych vědala…) a teď, co si s pindíkem dost intenzivně hraje, když nemá plínku nebo ve vaně, myslím, že už bychom možná přetáhli i úplně.
Nechte to na dětech, pokud to jde. A rozhodně si nikdy nenechte dělat nic podobnými drastickými metodami, jako malému od Radiny (vím, že tys za to nemohla
. Jsou i jiné metody, jak to pak vyřešit, pokud je třeba. A nemusí z toho mít děti trauma.
Ale zkuste si najít ten deníček, já to teďka nestihnu, omlouvám se.
Sylva