Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
potrebuju poradit… nevite nektera nahodou co vsechno potrebuju na krest syna?? Ja sama pokrtena nejsem, nevadi to nebo se prvne musim dat pokrtit sama a pak Kubu?? Predem dekuju vsem za radu…
Pa Maty +Kuba 3,5 m
Ahoj Maty,
já jsem taky z Brna, Haničku jsme nechali pokřtít před měsícem jako dvouměsíční u Sv. Jakuba. Přinesli jsme rodný list, oddací list - myslím, že je nutné, aby rodiče měli církevní svatbu (v kostele) a propouštěcí formulář z fary v místě bydliště. Mysleli jsme, že budeme čekat dlouho na termín, ale byl volný hned příští týden. Obřad byl beze mše a trval něco přes 20 minut. Načasovali jsme to tak, že byla napapaná a krásně to prospala. Jen na pomazání otevřela očička. Měla krásné nové bílé šatičky a ty si zas pokřtila ona - naštěstí až na obědě, ale durch! ![]()
Přeji hodně štěstí při křtu. Kde ho chcete mít?
Jitka a Hanička (3měsíce)
Ahoj Jiti,
dekuju za info… my jsme uvazovaly taky o Sv.Jakubovi ale jeste uvidime.. Ale jak jsem cetla tvoji odpoved tak mam obavy ze s tim krtem budeme mit problemy…
nejsem vdana a s pritelem svatbu planujem az tak za dva tri roky.. Snad to nebude vadit..
Pa Maty + Kuba 3,4 m
Ahojky,
stačí přinést oddací list a křestní list - stačí když je pokřtěný 1 z rodičů. Církevní svatba není nutná, i když někde k tomu trochu tlačí… V našem případě jsme pokřtění oba s manželem, ale svatbu jsme měli civilní.
Hezké křtiny a Bůh žehnej Vašemu děťátku!
Janina
Ahoj, doufám, že tě od křtu příliš neodradím, ale musím svou troškou přispět. Ja jsem pokřtěna jako křesťanka, manžel není vůbec, oddáni nejsme v kostele. manžel není věřící. Jinak všichni ostatní jsou pokřtěni v katolické církvi, takže když se polemizovalo o Anetky křtu, katolíci vyhráli:) Když měla Anetk apo šestinedělí, šla jsem křtiny domluvit. Dnes je Anetce osm měsícu a já docházím už půl roku na kateches - 2 hodiny tydně, a ještě půl roku mám před sebou. Bibli jsem znala dobře o víře toho hodně věděla, ale oproti tomu co vím dnes...... to je neuvěřitelné, co se v té bibli všechno píše. Už mne to ale přestává bavit. Za prvé, chtěla jsem jen pokřtít dítě, za druhé, nebudu vést mše a za třetí si myslím, že už toho vím víc, než všichni ti, co jsou pokřtění, oddáni v kostele a i své děti pokřtěné mají také. Asi to mám jako za trest, tak co křesťane, kolik toho ještě vydržíš? Já vím, přeháním, prostě jsem chtěla pokřtít miminko, v krasné bílé nahačkované (od babičky) soupraviččce, spící v peřince..... ale asi pokřtím šílenou puberťačku,která nakonec o to ani stát nebude… Takže zdar, ať to máte rychlejší.....
Hanka a Anetka
ahoj,nemáte někdo zkušenosti s křestem dítěte v Táboře?vadí,že nejsem pokřtěná?
Ahoj, záleží na faráři. My křtili ve Vracově a bylo potřeba: roucho, svíčka a aby byli pokřtěni oba rodiče a kmotři. Každý farář to ale vyžaduje trochu jinak, o vesnici dál bez svatby v kostele nepokřtil, u nás ano, takže nejlepší bude se stavit za farářem a on Ti řekne, co bude chtít. Před křtinama probíhají něco jako přípravy, kde Vám řekne jak to bude probíhat.
ahoj, strašně moc záleží na faráři, co jeden udělá, druhý ne, apod. Třeba kdybych křtila synka v rodném městě, musela by být pokřtěná snad celá široká rodina, chodit na přípravy, apod. Jiný kněz zas z ničeho nedělá vědu a je rád, že další dětátko je pokřtěné. Chce to se domluvit s tím konkrétním knězem, za kterým chcete jít a případně ho vyměnit nebo nějaký kompromis, kdyby byl problém.
JFialka píše:
Ahojky,
stačí přinést oddací list a křestní list - stačí když je pokřtěný 1 z rodičů. Církevní svatba není nutná, i když někde k tomu trochu tlačí… V našem případě jsme pokřtění oba s manželem, ale svatbu jsme měli civilní.
Janina
je opravdu nutné,abychom byli oddáni, jestli-že chceme nechat pokřtít dítě?? co já si pamatuju, taky jsem křtěná, ale matka moje byla sama..
mona.k.79 píše:JFialka píše:je opravdu nutné,abychom byli oddáni, jestli-že chceme nechat pokřtít dítě?? co já si pamatuju, taky jsem křtěná, ale matka moje byla sama..
Ahojky,
Janina
To záleží opravdu na faráři … některý to vyžaduje, jiný ne, každopádně pokud nepokřtí ten ve Vašem místě a budete-li chtít pokřtít u někoho jiného, tak Vám on musí dát písemné svolení, aby Vám mohl dítě pokřtít jiný farář…
Ahoj,
po nás farář nechtěl ani jeden z papírů, jen chtěl vědět zda sme oba křtění a kde sme se brali (formálně - na to nám bylo řečeno, že samo by byla lepší církevní a jiní faráři by s tím mohli mít problém, ale že dítě za rodiče nemůže
, takže to nevadí no)
sezení sme měli jedno, povykládal nám jak dítě vést k víře a křtiny se mohou konat hned…
jo a sme z Brna a spadali sme pod městskou část Líšeň (sme ze Slatiny) a pan farář nám to nakonec domluvil v té Slatině, takže značka ideál
jo a ještě kmotři teda, musejí být pokřtění, nejlépe i biřmovní..starší 16ti let ale né zas důchodci
Oblítali sme hodně farářů v Brně a vesměs byl největší problém to, že nejsme oddaní v kostele…takže představa, že jim řeknu, že nejsme oddaní vůbec…no nevím..už tak se tvářili hrozně
což nechápu no…ten přístup se mi nelíbí, oprvdu dítě za svoje rodiče přece nemůže
ahoj,
tak je dobry mit svatbu v kostele. Teda my jsme meli a jsme oba normalne pokteny. Knez chtel rodny list+oddaci list a na obrad ktery byl cca 30minut jelikoz jsme meli obrad dle tridentskeho ritu svicku a roucho ale to je normalni:)+kmotra..
Příspěvek upraven 28.07.10 v 23:14
no jiste:) ale jen na pozadani, ale normalne mse v tridentu jsou