Křest dítěte - co je potřeba

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4470
28.4.16 20:26

Myslím si, že pokřtít dítě svobodné matce není problém. Větší problém mají podle mě knězi pokřtít dítě nesezdanému páru. Kmotr by měl bít křtěný a biřmovaný, některé kostely vyžadují určitý počet sezení jako přípravu na křest. No a pak potřebuješ křestní svíčku a košilku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4220
28.4.16 20:49

Já požádala děkana, pod jehož diecézi patřím, protože jsem chtěla pokřtít dceru v kostele u nás na vesnici. V tom, že nejsem vdaná problém neviděl, jen tedy doporučil, abych přítele ke svatbě přemluvila a pomodlil se za to. Já jsem křtěná, přítel taky, kmotry taky, takže v tom problém nebyl. Jen jsem musela 3× na pohovor, kde jsme si vysvětlili otázky víry apod, 2× ještě za těhotna a 1× po narození dcery. Ještě tedy já věřící jsem, přítel ne. To jsem mu řekla, tak jen odvětil, že by bylo vhodné, aby se otec dítěte ke křtu dostavil, ale nutit jsem ho nemusela :) No, přítel nakonec na křtu byl, i nahlas v kostele souhlasil se křtem dcery a celkem se mi zdálo, že byl i dojatý :mrgreen: Doufám, že se to nezměnilo, protože jsem opět těhotná, dítě určitě pokřtít budu chtít, o to víc, že je to doslova vymodlený mimi, z mojí strany :mrgreen: jenom jsme ještě nestihli tu svatbu :mrgreen:
Ale vím, že ségra před 16ti lety chtěla u nás pokřtít dceru a tehdejší kněz měl šílenej problém, že nejsou ze zdejší diecéze, že mají bydliště jinde, že neměli svatbu v kostele, takže holka křtěná nakonec není :( Když jsem to říkala tomu novému děkanovi, tak se divil, že pokud bychom chtěli, že ji klidně i teď, po letech pokřtí. Dokonce v kostele nabídl křest, kdo by chtěl pokřtít už starší děti, všem přítomným :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
28.4.16 21:19

Trváš na katolickém křtu? Svobodná matka by neměl být problém, stejně jako to, jak často chodíš do kostela. Ale upozorňuji, že pokud nejsi věřící a chceš jen křest jen proto, aby miminko mělo kmotra, tak duchovnímu asi budeš muset lhát, protože u křtu miminka se trvá na tom, aby mimo kmotra aspoň jeden z rodičů byl věřící.

Taky by mohl být trochu problém s tím, že křtít by se primárně mělo farnostech, kam spadá tvé bydliště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.16 07:57

@SlečnaDahlia no u nas v rodine ze strany otce jsou vsichni verici a chodi do kostela, resi to az prehnane. moje mamka je z neverici rodiny. ja jsem.tak pul na pul. do kostela jdu jen, kdyz jsem na vikend u rodiny.

nas farar mi ji i pokrti, ale chce od meho kmotra potvrzeni, ze chodi do kostela a to je ten nejvetsi problem jeho farar uz zemrel a pak uz nikde nebyl. takze nejvic potrebuji to potvrzeni.

• Citovat
  • Upravit
1767
29.4.16 09:05

Ahoj, záleží na faráři. U nás stačilo, že jsem pokřtěna a kmotra též. Domluvil si s námi 1-2 katecheze, aby nám vysvětlil důležitost… Pokud nechceš krtit v místě bydliště, budeš muset „požádat“ faráře, aby tě uvolnil ke křtu v jiné obci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
29.4.16 09:13

Jak se dnes prokazuje, ze ty jsi pokrtena? Mas nejaky glejt na to?

Drive, co vim z matricnich knih, krteni probihalo 1-3 dny po narozeni a bylo primo zapsano v matrice narozeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
29.4.16 09:48
@Roker píše:
Jak se dnes prokazuje, ze ty jsi pokrtena? Mas nejaky glejt na to?Drive, co vim z matricnich knih, krteni probihalo 1-3 dny po narozeni a bylo primo zapsano v matrice narozeni.

Glejt ne, předkládá se křestní list nebo jeho kopie (je uložena na farnosti, kde byla dotyčná pokřtěna), existuje taky záznam v křestní knize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
2.5.16 20:00

Aha, tak to bude podobne jako s pohrbem, nekteri farari vam take nebudou chtit udelat pohreb jako ateistovi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
2.5.16 20:12

@Roker Ale vždyť u křtu je to logické. Za miminko zodpovídají rodiče a to i duchovně, pokud rodiče nejsou věřící, křest jejich dítěte nedává smysl. Navíc rodiče u křtu dítěte slibují, že ho povedou k víře atd., málokterý kněz asi bude chtít posvětit veřejné lhaní 8) Církevní pohřeb (kde se hovoří o Bohu, nebi, vzkříšení těla a životě věčném) u ateisty taky moc smysl nedává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.17 21:35

Ahoj, pročetla jsem diskuzi a hledala různě na netu, ale můj problém jsem zde nenašla. Předem prosím o konstruktivní rady a relevantní informace. Chápu, že se některým z vás nebude líbit, co napíšu, prosím ale slušnost a věcnou diskuzi. Za ni předem děkuji.

Já: nevěřící, nepokřtěná. Celá rodina ateisté.
Manžel: silně věřící katolík, pokřtěný. Celá jeho rodina silně věřící.
Svatba: církevní
Kmotři: všichni pokřtění, praktikující katolíci

Čekáme první dítě a už teď se hrozím křtu. Pro manžela a jeho rodinu je nesmírně důležitý, což sice chápu, ale pro mě význam nemá vůbec žádný. Chci jim vyhovět, na svatbě jsem slíbila, že budu vychovávat dítě ve víře dle mého nejlepšího svědomí a vědomí - u mě konkrétně to znamená nechat kompletně výchovu na otci, protože já v kostele trpím a katolická církev je mi vysloveně proti srsti. S manželem jsme se tak i dohodli, že se do toho nebudu míchat a své názory si nechám před dětmi pro sebe.
Přetrpěla jsem přípravu na svatbu, církevní obřad jsem víceméně obrečela, protože jsem si odmala představovala svatbu na jiném místě a zkrátka jinak. Nevzpomínám na něj ráda. Korunu tomu nasadil arogantní farář, který nás odmítl oddat. Ale to je na jiný příběh.

Teď k jádru pudla… Je nutné, abych se musela opět účastnit nějaké přípravy před křtem dítěte? Je nutné, abych jako matka na ten křest vůbec šla a aktivně tak dala najevo, že s tím souhlasím? Nestačí pouze jeden rodič? Chápejte mě prosím tak, že je mi naprosto jedno, jestli bude dítě pokřtěné, nemám nic proti, ale nechci se toho jakkoliv účastnit. Já děti k víře nemohu vést jednak z mého přesvědčení, a jednak proto, že sama to vůbec neznám, nevím, co a jak. Víru by u nás doma zajišťoval otec dítěte a jeho rodina.

Omlouvám se za anonym, ale pro mě je to opravdu citlivé téma a nerada bych svým popisem ublížila svému manželovi, který na emimino občas taky zavítá.

• Citovat
  • Upravit
5073
1.1.17 21:41

Obvykle chodí ke křtu oba rodiče, ale záleží na domluvě s konkrétním farářem, myslím si, že někteří by neměli problém s tím, aby byl u křtu jen manžel, pokud ty řekneš, že se křtem souhlasíš - t. j. nejde to proti tvému rozhodnutí. Příprava bývá - někdy - většinou pro rodiče, kteří intenzivně nepraktikují. P. S. Ale tebe by se netýkala, když bys ani nebyla u křtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.17 22:07

Toto vše co píšete, mě mrzí, naše skutečnost je opačná… Oddával nás nejen skvělý farář, ale také zároveň úžasný člověk, který nás naopak k víře „znovu“ přivedl. Stejný efekt byl i u sestry, která u něj nechala křtít malého. U křtu jsou nejdůležitějšími osobami dítě a kmotr/kmotři. A to, na co se ptáš, je všude jiné, vše se odvíjí od faráře, někdo vyžaduje, aby kmotři byli i biřmovaní a vyžaduje několik schůzek, jinému stačí jedna schůzka… Sestra měla jednou oni + farář a jednou oni+farář+kmotři… Pokud by byl problém s farářem, tak bych šla za jiným… Spousta z nich jsou fajn lidi a domluvit se s nimi dá…

• Citovat
  • Upravit
210
1.1.17 22:25

Manžel není pokřtěný já ano. Svatbu jsme neměli v kostele, ale na zámku (podle p. faráře lepší než úřad) a kmotra nebyla biřmovaná. Přesto mám oba syny pokřtěné. Je to o faráři. V kostele, kde jsem byla křtená já, je pokřtít nechtěl, tak jsem našli jiného a šlo to. Schůzky jsme měli u prvního syna dvě. Jedna jen rodiče, na druhé byla i kmotra. U druhorozeného už byla jen jedna schůzka i s kmotrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.17 22:25

Prosím, prosím, prosím musí rodiče mít nějaký proslov při křtu jejich dítěte???

• Citovat
  • Upravit
5808
1.1.17 23:09
@Anonymní píše:
Ahoj, pročetla jsem diskuzi a hledala různě na netu, ale můj problém jsem zde nenašla. Předem prosím o konstruktivní rady a relevantní informace. Chápu, že se některým z vás nebude líbit, co napíšu, prosím ale slušnost a věcnou diskuzi. Za ni předem děkuji.

Já: nevěřící, nepokřtěná. Celá rodina ateisté.
Manžel: silně věřící katolík, pokřtěný. Celá jeho rodina silně věřící.
Svatba: církevní
Kmotři: všichni pokřtění, praktikující katolíci

Čekáme první dítě a už teď se hrozím křtu. Pro manžela a jeho rodinu je nesmírně důležitý, což sice chápu, ale pro mě význam nemá vůbec žádný. Chci jim vyhovět, na svatbě jsem slíbila, že budu vychovávat dítě ve víře dle mého nejlepšího svědomí a vědomí - u mě konkrétně to znamená nechat kompletně výchovu na otci, protože já v kostele trpím a katolická církev je mi vysloveně proti srsti. S manželem jsme se tak i dohodli, že se do toho nebudu míchat a své názory si nechám před dětmi pro sebe.
Přetrpěla jsem přípravu na svatbu, církevní obřad jsem víceméně obrečela, protože jsem si odmala představovala svatbu na jiném místě a zkrátka jinak. Nevzpomínám na něj ráda. Korunu tomu nasadil arogantní farář, který nás odmítl oddat. Ale to je na jiný příběh.

Teď k jádru pudla… Je nutné, abych se musela opět účastnit nějaké přípravy před křtem dítěte? Je nutné, abych jako matka na ten křest vůbec šla a aktivně tak dala najevo, že s tím souhlasím? Nestačí pouze jeden rodič? Chápejte mě prosím tak, že je mi naprosto jedno, jestli bude dítě pokřtěné, nemám nic proti, ale nechci se toho jakkoliv účastnit. Já děti k víře nemohu vést jednak z mého přesvědčení, a jednak proto, že sama to vůbec neznám, nevím, co a jak. Víru by u nás doma zajišťoval otec dítěte a jeho rodina.

Omlouvám se za anonym, ale pro mě je to opravdu citlivé téma a nerada bych svým popisem ublížila svému manželovi, který na emimino občas taky zavítá.

záleží na knězi, u nás jsem chodila na přípravu já, otec dítěte tam byl jednou, aby se domluvily detaily obřadu a jestli chápe o co jde, a jeslti souhlasí… obecně u smíšených rodičů ten věřící vede děti k víře a ten nevěřící se při křtu zavazuje, že tomu nebude bránit, takže počítej s tím, že nedělní výlety proběhnou až po mši… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí